Ανδρέας Χατζήκυριακος: Τα παράδοξα του προεκλογικού, οι υποψήφιοι και τα κόμματα (ΒΙΝΤΕΟ)

«Η κομματική πειθαρχία έχει σπάσει σε σημαντικό βαθμό. Θα το δούμε ακόμη πιο έντονα στις Προεδρικές Εκλογές».

Ο κάθε υποψήφιος θα πρέπει να πείσει το εκλογικό σώμα ότι μπορεί να διαχειριστεί τα δύσκολα όχι τα εύκολα, δήλωσε στο Μέρα Μεσημέρι του ΑΝΤ1 ο επικοινωνιολόγος Ανδρέας Χατζήκυριακος, μιλώντας για τα παράδοξα των Προεδρικών Εκλογών του 2023. Όπως επεσήμανε, η αντιπολίτευση θα κληθεί να εξηγήσει γιατί οι τρεις κύριοι διεκδικητές της προεδρίας προέρχονται από την κυβερνητική παράταξη, γεγονός που αποτελεί και αστάθμητο παράγοντα για τις προεδρικές του 2023. «Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και οι υποψήφιοι θα βρεθούν στη δύσκολη θέση να εξηγήσουν τα κριτήρια με τα οποία έγινε η επιλογή και στήριξη των συγκεκριμένων υποψηφίων», σημείωσε.

Απαντώντας ερωτήσεις του Νικήτα Κυριάκου ο κ. Χατζηκυριάκος ανέφερε ότι ο πρώην ΥΠΕΞ του Νίκου Αναστασιάδη και ο πρώην διαπραγματευτής θα είναι ενδεχομένως οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης σε αυτές τις προεδρικές εκλογές, κάτι που είναι παράδοξο. Σημείωσε πως εάν δεν υπάρξουν εκπλήξεις από τις τελικές αποφάσεις του ΑΚΕΛ, οι τρεις βασικοί διεκδικητές της προεδρίας θα είναι οι Αβέρωφ Νεοφύτου, ο Νίκος Χριστοδουλίδης και Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Επεσήμανε πως ενώ ο Ανδρέας Μαυρογιάννης υπηρέτησε και επί κυβερνήσεων Τάσσου Παπαδόπουλου και Δημήτρη Χριστόφια ως τεχνοκράτης, ήταν επί Νίκου Αναστασιάδη που έγινε ο πολιτικός του διορισμός στη θέση του διαπραγματευτή για το Κυπριακό. «Συνεπώς, ποια θα είναι η θέση του ΑΚΕΛ όσον αφορά το Κυπριακό; Ο κ. Μαυρογιάννης έδωσε εξηγήσεις για όλες τις επικρίσεις που είχε διατυπώσει το ΑΚΕΛ για τους χειρισμούς στο Κρανς Μοντανά», ανέφερε και σημείωσε: «Πάμε σε μια προεκλογική κάπως παράδοξη και αυτό θεωρώ ότι θα είναι ένας από τους αστάθμητος παράγοντας της προεκλογικής εκστρατείας. Εκεί θα βρεθούν σε δύσκολη θέση και τα αντιπολιτευόμενα κόμματα που υποστηρίζουν στελέχη της κυβερνητικής παράταξης αλλά και οι ίδιοι οι υποψήφιοι.»

Απαντώντας ερώτηση του Νικήτα Κυριάκου κατά πόσον οι ψηφοφόροι των κομμάτων εξακολουθούν και το 2022 και το 2023 να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κομμάτων, ανέφερε ότι κάθε φορά που έχουμε εκλογές οι δεσμοί ψηφοφόρων με τα κόμματα χαλαρώνουν ακόμα περισσότερο και αυτό είναι ένα από τα ζητήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν τα πολιτικά κόμματα στην Κύπρο συνολικά. Ιδιαίτερα τα τέσσερα παραδοσιακά κόμματα που είχαν τους πιο στενούς δεσμούς με το εκλογικό σώμα. «Θεωρώ ότι η κομματική πειθαρχία έχει σπάσει σε σημαντικό βαθμό, το είδαμε σε εκλογές μέχρι σήμερα και νομίζω ότι σε αυτές τις εκλογές ίσως το δούμε ακόμη πιο έντονα».

Επεσήμανε ακόμα άλλο ένα οξύμωρο του προεκλογικού, ότι «το ΑΚΕΛ έχει προτείνει στη βάση του κόμματος ένα πρόσωπο το οποίο δεν έχει εκδηλώσει ακόμη υποψηφιότητα» αφού ο κ. Μαυρογιάννης δεν έχει προβεί επίσημα σε εξαγγελία της υποψηφιότητάς του. «Πώς μετά ο κ. Μαυρογιάννης θα είναι ανεξάρτητος; Αφού πρώτα πήρε στήριξη και μετά εξήγγειλε την υποψηφιότητά του;» διερωτήθηκε, σημειώνοντας ότι η κοινή γνώμη βλέπει με καχυποψία ανάλογες κινήσεις.

Άλλο χαρακτηριστικό της προεκλογικής εκστρατείας, σύμφωνα με τον κ. Χατζηκυριάκο είναι η ύπαρξη αρκετών σοβαρών υποψηφιοτήτων που δεν θα είναι του 0,1% ή του 0,2% όπως σε προηγούμενες προεδρικές αναμετρήσεις. Μεταξύ των υποψηφίων που αναμένεται ότι θα λάβουν αξιοπρόσεκτο ποσοστό συμπεριέλαβε τον υποψήφιο του ΕΛΑΜ, αφού το κόμμα δήλωσε ότι θα κατέλθει με δικό του υποψήφιο, αλλά και τους άλλους διεκδικητές, Αχιλλέα Δημητριάδη, Μάριο Ηλιάδη και τον πρώην πρύτανη Κωνσταντίνο Χριστοφίδη.

Ωστόσο, τόνισε ότι υπάρχουν αρκετοί αστάθμητοι παράγοντες, αφού βρισκόμαστε ακόμα δέκα μήνες πριν από τις εκλογές χωρίς να έχουμε τις τελικές τοποθετήσεις αρκετών κομμάτων: ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ.  

Ερωτώμενος εάν μπορεί με την εμπειρία του να πει ποιοι θα είναι οι δύο υποψήφιοι που θα περάσουν στο δεύτερο γύρο, απάντησε: «Όχι δεν θα μπορούσα να πω κάτι τέτοιο. Είμαστε δέκα μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές. Πριν από τρεις μήνες δεν υπήρχε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία η οποία έχει προκαλέσει ένα κύμα ακρίβειας. Ξέρει κανείς τι θα συμβαίνει το Νοέμβριο, τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο του 2023;»

Σημείωσε ακόμα ότι ο κάθε υποψήφιος «θα κριθεί από την εικόνα που θα στείλει στην κοινή γνώμη για την ικανότητά του να διαχειρίζεται δύσκολες καταστάσεις και κρίσεις. Τα τελευταία δέκα χρόνια διακυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη η Κύπρος αντιμετώπισε τις περισσότερες και μεγαλύτερες κρίσεις μετά το 1974. Φαίνεται ότι θα έχουμε και άλλες. Ο κάθε υποψήφιος θα πρέπει να πείσει το εκλογικό σώμα ότι μπορεί να διαχειριστεί τα δύσκολα όχι τα εύκολα», τόνισε.

ANT1 Newsroom

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...