Σάλος για τους «αδιάφθορους»: Κόμματα «βλέπουν» εξαρτήσεις όλων των υποψήφιων (ΒΙΝΤΕΟ)

Διασυνδέσεις και εξαρτήσεις, με μεγάλα, οικονομικά, επιχειρηματικά και κομματικά συμφέροντα, κάνουν λόγο μέλη της επιτροπής Νομικών της βουλής

Ευθείες βολές των κομμάτων. Κάνουν λόγο για ισχυρότατες διασυνδέσεις και εξαρτήσεις, με οικονομικά, επιχειρηματικά, κομματικά και τραπεζικά συμφέροντα, των προσώπων που βρίσκονται στη λίστα των «αδιάφθορων», που προτείνει το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο, για την επιλογή του προέδρου και των τεσσάρων μελών της Αρχής Κατά της Διαφθοράς. 

Τα ονόματα και τα βιογραφικά των 15 υποψηφίων, παρουσίασε, σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία της Επιτροπής Νομικών της Βουλής, ο Πρόεδρος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου, Γεώργιος Αρέστη. 

Παρά τις έντονες αντιδράσεις, τα κόμματα ρίχνουν όλο το βάρος της ευθύνης επιλογής στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο οποίος, να σημειωθεί, είναι υποχρεωμένος με βάση τη νομοθεσία, να επιλέξει τον Πρόεδρο Επίτροπο και τα τέσσερα μέλη, μέσα από τον συγκεκριμένο κατάλογο του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου. 

« Σε μια δημοκρατία όλοι κρινόμαστε. Άρα, και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα κριθεί και το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο, και όλοι. Εμείς παρακολουθούμε. Τα άτομα που θα απαρτίζουν την Αρχή κατά της Διαφθοράς δεν πρέπει να έχουν άμεσα ή έμμεσα συμφέροντα με μεγάλα οικονομικά και επιχειρηματικά συμφέροντα. Τελεία», είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, Νίκος Τορναρίτης. 

Από τους προτεινόμενους, πολλοί είναι αυτοί που σχετίζονται με συγκεκριμένα επιχειρηματικά, τραπεζικά και άλλα συμφέροντα, αλλά και με το πρόγραμμα των χρυσών διαβατηρίων, δήλωσε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστος Δαμιανού. Ενώ η αναπληρώτρια πρόεδρος του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, τονίζει πως κάποιοι πρέπει να δουν επιτέλους την πόρτα της δικαιοσύνης. 

«Θεωρούμε ότι αυτό το αντικειμενικό κριτήριο της αμεροληψίας, του φαίνεσται δηλαδή, δεν μπορεί να υπάρξει εφόσον, ένας μεγάλος αριθμός αυτών των ατόμων, εργάζονται, συνεργάζονται ή συνεργάστηκαν ή εξαρτώνται οικονομικά, από τα προαναφερθέντα συμφέροντα», είπε ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Άριστος Δαμιανού. 

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει την ευθύνη να επιλέξει τους καταλληλότερους και τους ικανότερους, κατά την δική του κρίση και άποψη», σημείωσε η Αναπληρώτρια Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου.  
2.10- 2.19 Από κει και πέρα, αν είναι κατάλληλοι δεν θα το πούμε τώρα, είναι πρόωρο. Θα κριθεί εκ του αποτελέσματος, μετά που θα λειτουργήσει η επιτροπή. 

«Πως θα προχωρήσει τούτη η Επιτροπή με το έργο της, όταν υπάρχουν αυτές οι ισχυρές διασυνδέσεις με άτομα και επιχειρήσεις, τα οποία ίσως, θα έπρεπε η ίδια η Αρχή, να διερευνήσει», σημείωσε ο Πρόεδρος των Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου.  

Τις παρατηρήσεις, όπως χαρακτηρίστηκαν, των βουλευτών, ανέλαβε να μεταφέρει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατά την αυριανή συνάντηση που θα έχουν, ο πρόεδρος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου. 
Στον κατάλογο των 15, περιλαμβάνονται άντρες και γυναίκες, συνταξιούχοι και νεότεροι, δικηγόροι και λογιστές.


Κυριάκος Κυριακίδης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...