Καθησυχαστικό το Υπ. Υγείας παρά τα δύο περιστατικά οξείας ηπατίτιδας στην Κύπρο (ΒΙΝΤΕΟ)

Σε αγώνα δρόμου επιδίδεται η επιστημονική κοινότητα αναζητώντας τα αίτια της οξείας ηπατίτιδας

Η επόμενη ημέρα μετά την καταχώρηση των δύο περιστατικών οξείας ηπατίτιδας που πληρούν τα κριτήρια στα αρμόδια διεθνή δίκτυα αλλά και στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου, βρίσκει το Υπουργείο Υγείας να παρουσιάζεται καθησυχαστικό.

Με τον εντοπισμό των δύο περιστατικών, που ανιχνεύτηκαν τον περασμένο Νοέμβριο και Μάρτιο, η Κύπρος ενισχύει πλέον ενεργά την προσπάθεια της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας, για αναζήτηση των αιτίων που ευθύνονται για την πρόκληση της οξείας ηπατίτιδας.

«Έπρεπε και πρέπει οι θεράποντες ιατροί να τα καταχωρούν στην πλατφόρμα του Υπουργείου Υγείας, έτσι ώστε να ενημερώνεται το Υπουργείο Υγείας και το Ευρωπαϊκό δίκτυο όπως και πράξαμε αυτή την στιγμή που υπάρχουν αυτές οι αναφορές για τα δύο περιστατικά», είπε ο Σύμβουλος Επικοινωνίας του Υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνος Αθανασίου.

Οι επιστήμονες ανά το παγκόσμιο βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης επαγρύπνησης καθώς τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας με άγνωστη αιτιολογία αυξάνονται καθημερινά, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει οποιαδήποτε θεραπεία.

«Υπάρχουν και οι ηπατοτροπικοί ιοί που μπορεί να προκαλέσουν είδος ηπατίτιδας, ηπατοπάθειας, όπως είναι δηλαδή ο έρπις, ο κυτταροιός, ένας ιός που κάνει τη λοιμώδη μονοπυρήνωση, το τοξόπλασμα είναι ιοί που μπορεί να προκαλέσουν είδος ηπατίτιδας», σημείωσε ο παιδίατρος Κυριάκος Χατζηλαμπρής. 

Το τοπίο εξακολουθεί να παραμένει θολό, με τους ειδικούς να εξετάζουν διάφορους ιούς, βακτήρια, τρόφιμα, θεραπευτικές αγωγές ακόμη και τοξίνες που μπορεί να προκαλούν την ηπατίτιδα.

«Συνήθως τα παιδιά το περνούν όχι τόσο σοβαρά, δεν προκαλούν κύρωση του ήπατος», είπε ο κ. Χατζηλαμπρής.

Σε μερικά παιδιά που νόσησαν εντοπίστηκε ο αδενοϊός που ευθύνεται για τη γαστρεντερίτιδα και σε αυτή την στιγμή αποτελεί μια πρώτη ένδειξη για το τι προκαλεί την ηπατίτιδα.

Σε αντίθεση ωστόσο με την οξεία ηπατίτιδα η οποία είναι εξαιρετικά σπάνια, οι γαστρεντερίτιδες και οι διάρροιες είναι κοινές στα παιδιά, για αυτό και οι γονείς θα πρέπει να παρακολουθούν τα συμπτώματα και να τα αναφέρουν στον παιδίατρο τους.


Ντέπυ Νικολάου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...