Γιατί καθίσταται επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας πανεπιστημιακών κλινικών και νοσοκομείων;

Τι απάντησε η Δρ. Μαρία Κολιού

Πιο επιτακτική από ποτέ καθίσταται η ανάγκη για δημιουργία πανεπιστημιακών κλινικών ή νοσοκομείων στην Κύπρο. Εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού που ταλανίζει το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη εδώ και δύο χρόνια αναδείχθηκε η σημασία αναβάθμισης της ποιότητας του Συστήματος Υγείας.

Η Κύπρος είναι η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν διαθέτει πανεπιστημιακές κλινικές ή νοσοκομείο. Στις 24 Μαρτίου η Επιτροπή Υγείας συζήτησε το νομοσχεδίου περί συνεργασίας των Πανεπιστημίων και Οργανισμού/Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων Νόμο του 2020, το οποίο θα δημιουργήσει τις πανεπιστημιακές κλινικές και τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία και αποφάσισε να δώσει επιπλέον δύο μήνες παράταση για την ετοιμασία του.

Το νομοσχέδιο βρίσκεται ενώπιον της Επιτροπής πάνω από 2 χρόνια και η Επιτροπή Υγείας το έστειλε πίσω πριν ενάμισι χρόνο για να προχωρήσει ο διάλογος και για να βρεθεί η χρυσή τομή σε ουσιώδη θέματα.

Για ποιο λόγο όμως καθίσταται επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας πανεπιστημιακών κλινικών και νοσοκομείων; Στο ερώτημα απάντησε σε παρέμβαση της στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Μέρα Μεσημέρι», η Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας, Δρ. Μαρία Κολιού. «Οι πανεπιστημιακές κλινικές και τα νοσοκομεία θα ανεβάσουν το επίπεδο φροντίδας υγείας γιατί θα υπάρχουν γιατροί που θα κάνουν έρευνα στα διάφορα νοσήματα και ιδιαίτερα στα σπάνια», εξήγησε η Δρ. Κολιού.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας θα αυξηθεί η εμπειρογνωμοσύνη στα νοσοκομεία, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι παραπομπές ασθενών στο εξωτερικό. «Σε χώρες του εξωτερικού η συνύπαρξη ακαδημαϊκών και κρατικών γιατρών είναι εξαιρετική. Στόχος είναι να δημιουργηθεί πανεπιστημιακή κλινική που θα εργοδοτεί κρατικούς γιατρούς», είπε η Δρ. Κολιού.

Οι γιατροί που εργοδοτούνται στην ιατρική κρατική σχολή δεν έχουν τη δυνατότητα να δουλέψουν σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια βάση νόμου.

Με τη δημιουργία πανεπιστημιακών κλινικών και νοσοκομείων σύμφωνα με την Δρ. Κολιού θα μπορέσουν να μπουν επίσημα οι ακαδημαϊκοί μέσα στα νοσηλευτήρια και δεν θα αντιμετωπίζονται ως γιατροί δεύτερης κατηγορίας. «Πρέπει να καταλάβουν πως και εμάς μας πληρώνει ο φορολογούμενος και θα πρέπει να προσφέρουμε το μέγιστο που μπορούμε. Μόνο αν γίνουν αυτές οι πανεπιστημιακές δομές θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες μας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την Δρ. Κολιού, πολλοί ακαδημαϊκοί που ήρθαν στην Κύπρο έφυγαν καθώς υποπασχολούνταν στα δημόσια νοσηλευτήρια. «Πρέπει να γίνει μια εξαιρετική ιατρική σχολή για την Κύπρο και να αποτελέσει το διαμάντι της Κύπρου», υπογράμμισε καταληκτικά.

Επιμέλεια: Ιουλιέτα Μιχαήλ

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...