Εργαστήρι για χειρισμό περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας

Στο εργαστήρι συμμετείχαν και κυπριακοί φορείς

Πραγματοποιήθηκε μεταξύ 4 και 8 Απριλίου 2022, στην Κοπεγχάγη, πενθήμερο εργαστήρι εκπαίδευσης εκπαιδευτών με τίτλο «What trainers need to know about sexual harassment», στο πλαίσιο του έργου “ASTRAPI” του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+, το οποίο αφορά την πρόληψη και τον χειρισμό περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας με συμμετοχή κυπριακών φορέων- εταίρων του έργου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κυπριακής Ακαδημίας Δημόσιας Διοίκησης, που μεταδίδει το ΓΤΠ το εργαστήρι διοργανώθηκε από τον εταίρο FIU-Ligestilling/Dansk metal της Δανίας με συμμετέχοντες δεκαέξι (16) στελέχη από τους οργανισμούς – εταίρους.

Από την Κύπρο, παρακολούθησαν το εργαστήρι εκπρόσωποι της Κυπριακής Ακαδημίας Δημόσιας Διοίκησης, του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου, του Ιδρύματος Προώθησης της Ισότητας «ΥΠΑΤΙΑ», του Γραφείου Επιτρόπου Διοικήσεως και του Γραφείου Επιτρόπου Ισότητας.

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, παρουσιάστηκε το πλαίσιο μιας μετασχηματιστικής προσέγγισης για τον τερματισμό της σεξουαλικής παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας και την προώθηση ενός ισότιμου, φιλόξενου, αξιοπρεπούς και χωρίς αποκλεισμούς περιβάλλοντος εργασίας. Τονίστηκε ο σημαντικός ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις στην αλλαγή των κοινωνικών κανόνων και στην προώθηση της ισότητας των φύλων στην εργασία μέσα από ένα παράδειγμα καλής πρακτικής στη Δανία, όπου οι συνδικαλιστικές οργανώσεις είναι πολύ δραστήριες στην ανάληψη εκστρατειών και ενημέρωσης.

 Άλλες παρουσιάσεις αφορούσαν το εργαλείο εκτίμησης κινδύνου για την εμφάνιση και συχνότητα περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης (Risk Assessment tool), την εκπόνηση Επιστημονικής Μελέτης (Scientific Policy Paper) σχετικά με το θέμα, καθώς και την σημασία της ευθύνης που έχει ο κάθε συνάδελφος που αντιλαμβάνεται κάποιο περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης στον εργασιακό του χώρο.

Οι εκπαιδευόμενοι είχαν επίσης την ευκαιρία να συμμετέχουν σε βιωματικό εργαστήρι με τον ηθοποιό Morten Nielsen ο οποίος αξιοποιεί το θέατρο ως εκπαιδευτικό εργαλείο για την καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης και παράλληλα να παρακολουθήσουν βιντεοσκοπημένα θεατρικά αποσπάσματα από τα εργαστήριά του και να τα σχολιάσουν.

Τέλος, έγινε ανταλλαγή απόψεων για το πώς εφαρμόζονται οι καλές πρακτικές που παρουσιάστηκαν στο πενθήμερο εργαστήρι και τονίστηκε η ανάγκη ανάληψης δράσεων τόσο μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων που θα σχεδιαστούν για τον κάθε οργανισμό με την συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, όσο και με την εφαρμογή πολιτικών σχετικά με την πρόληψη και την αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης με την εμπλοκή των τμημάτων διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού σε κάθε οργανισμό.

Το Έργο έχει διάρκεια 36 μήνες με συνολικό προϋπολογισμό €280.601,00 και η Κυπριακή Ακαδημία Δημόσιας Διοίκησης αποτελεί συντονιστή εταίρο του έργου. Οι υπόλοιποι εταίροι του έργου είναι το Ίδρυμα Προώθησης της Ισότητας «ΥΠΑΤΙΑ» από την Κύπρο, η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων στην Απασχόληση και στην Επαγγελματική Εκπαίδευση, το Εργαστήρι Σπουδών Φύλου του Τμήματος  Κοινωνικής Πολιτικής του Πάντειου Πανεπιστημίου, το Κέντρο Αριστείας CERIDESτου Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Λευκωσίας, το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, η οργάνωση Gender5+ από το Βέλγιο, ο Οργανισμός OECF από τη Βουλγαρία, και η FIU-Ligestilling/Dansk Metal από τη Δανία.

ANT1 Newsroom

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...