Παιχνίδια…κυριαρχίας: Χρεώνουν στη Διοικήτρια των Βάσεων κατάχρηση εξουσίας για τίτλους ιδιοκτησίας

Παιγνίδια εξουσίας χρεώνει η Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής στη Διοικήτρια των Βρετανικών Βάσεων

Πολιτικός σάλος, από την επίδειξη ισχύος και κυριαρχίας από την Διοικήτρια των Βρετανικών Βάσεων, Κλέαρ Σίμπσον.

Η αναφορά της σε επιστολή που απέστειλε στη Βουλή, ότι το έδαφος των Βρετανικών Βάσεων, αποτελεί «γη του Βρετανικού Στέμματος», ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στην Επιτροπή Προσφύγων, κατά τη συζήτηση θεμάτων που αφορούν στην έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας σε δικαιούχους πρόσφυγες που διαμένουν σε κρατική γη, στις Αυτοστεγάσεις στο Δασάκι Άχνας και το Τραχώνι Λεμεσού, εντός των Βρετανικών Βάσεων.

«Ενώ προηγουμένως υπόγραφε και προχωρούσαν οι τιτλοποιήσεις, από το 2018, επικαλείται τη κυριαρχία του Στέμματος. Μέσα από τα στοιχεία που μας έχει δώσει το κτηματολόγιο, είναι πλέον ξεκάθαρο, ότι ο πολιτικός διοικητής των Βάσεων κάνει ασκήσεις επίδειξης κυριαρχίας», τόνισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων, Νίκος Κέττηρος.

Στην επιστολή της προς την Επιτροπή Προσφύγων, η Διοικήτρια των Βρετανικών Βάσεων απορρίπτει ότι έχει αρνηθεί την έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας ή ότι έχει θυματοποιήσει οποιοδήποτε μέρος και ισχυρίζεται πως τηρεί τις προηγούμενες δεσμεύσεις της να χορηγήσει τίτλους ιδιοκτησίας για γη που ανήκει στο Βρετανικό Στέμμα σε σχέση με το Πρόγραμμα Αυτοστέγασης.

Ωστόσο, τα στοιχεία που κατέθεσε το Κτηματολόγιο την διαψεύδουν.

Από το 2018 καθυστερεί να συναινέσει στην έκδοση 387 συνολικά, τίτλων ιδιοκτησίας σε κυβερνητικά οικόπεδα σε πρόσφυγες που διαμένουν στις δύο κοινότητες

«Αν αυτή είναι η πολιτική των Άγγλων ή αυτή είναι η θέση τους αντιλαμβάνεστε ότι δημιουργείται μείζον θέμα κυριαρχίας και θα πρέπει αμέσως η Κυπριακή Βουλή αλλά και η Κυβέρνηση, να αντιδράσουν», είπε ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Κωστής Ευσταθίου.

«Για τιτλοποίηση κρατικής γης, αποτελεί καταχρηστική επίδειξη κυριαρχίας. Που ταλαιπωρεί και θυματοποιεί εκατοντάδες οικογένειες και ως τέτοιο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στο υψηλότερο επίπεδο», δήλωσε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρήστος Σενέκης.

«Ως ΔΗΠΑ – Συνεργασία ζητούμε και θα πιέσουμε ώστε να προχωρήσουν οι εκδόσεις τίτλων ιδιοκτησίας» επισήμανε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Παράταξης, Μιχάλης Γιακουμή.

Η Επιτροπή λόγω της σοβαρότητας του προβλήματος, αλλά και των πολιτικών προεκτάσεων αποφάσισε της συνέχιση της συζήτησης, σε επόμενη συνεδρία, και στην παρουσία των Υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών και του Γενικού Εισαγγελέα.

Κυριάκος Κυριακίδης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...