Στο μικροσκόπιο η ενίσχυση εμπορικών σχέσεων Κύπρου - ΗΑΕ

Οι δύο Υπουργοί διερεύνησαν τις προοπτικές αύξησης των εμπορικών ροών μεταξύ των δύο χωρών

Η ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων Κύπρου και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ήταν στο επίκεντρο συνάντησης που είχε σήμερα η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νατάσα Πηλείδου, με τον Εμιρατινό Υπουργό Εξωτερικού Εμπορίου, Thani Ahmad Al Zeyoudi. Η κα Πηλείδου συνοδεύει μαζί με άλλους αξιωματούχους τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, κατά την επίσκεψή του στο Ντουμπάι.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, οι δύο Υπουργοί διερεύνησαν τις προοπτικές αύξησης των εμπορικών ροών μεταξύ των δύο χωρών σε αγαθά και υπηρεσίες, καθώς και τρόπους ανάπτυξης συνεργασίας επιχειρηματιών από την Κύπρο και τα ΗΑΕ σε συγκεκριμένους τομείς, όπως η υδατοκαλλιέργεια και η κτηνοτροφία. Η κα Πηλείδου αναφέρθηκε, επίσης, στην προσπάθεια της Κύπρου για προώθηση των κυπριακών προϊόντων που παρουσιάζουν εξαγωγική δυναμική, όπως τα φάρμακα, το χαλλούμι και άλλα προϊόντα που έχουν κατοχυρωθεί με Ονομασία Προέλευσης.

Επιπλέον, κατά τη συνάντησή τους οι δύο Υπουργοί συζήτησαν το ενδεχόμενο συνεργασίας των δύο χωρών στον ξενοδοχειακό τομέα, αλλά και μεταξύ πανεπιστημίων. Με τον κ. Thani Ahmad Al Zeyoudi, ο οποίος ήταν προηγουμένως Υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Περιβάλλοντος των ΗΑΕ, εξετάστηκε, παράλληλα, και η προοπτική διμερών επενδύσεων σε μεγάλα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), με ειδική αναφορά να γίνεται στα πλωτά ηλιακά πάρκα και στην ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ –  Κύπρου – Κρήτης.

Η Υπουργός, αφού ανέλυσε στον ομόλογό της τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Κύπρου ως διεθνούς επιχειρηματικού κέντρου, όπως, μεταξύ άλλων, η προσφορά ολοκληρωμένης γκάμας υπηρεσιών υψηλού επιπέδου, τον ενημέρωσε και για τη λειτουργία της «Μονάδας Διευκόλυνσης Επενδύσεων».

Η Μονάδα, εξήγησε η κα Πηλείδου, στοχεύει στη γρήγορη και αποτελεσματική διεκπεραίωση αιτημάτων που λαμβάνονται από ξένες εταιρείες για ίδρυση και λειτουργία εταιρείας στην Κύπρο και, ως εκ τούτου, μπορεί να βοηθήσει εταιρείες από τα ΗΑΕ να δραστηριοποιηθούν στην ΕΕ. Αντίστοιχα, ο Υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου των ΗΑΕ ενημέρωσε την Υπουργό για τις διαδικασίες που υπάρχουν στα ΗΑΕ για τη διευκόλυνση δραστηριοποίησης Κύπριων επιχειρηματιών στη χώρα.

Οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν ότι θα προχωρήσουν στον διορισμό υπεύθυνου ομάδας έργου από πλευράς της κάθε χώρας, καθώς και στη δημιουργία τεχνικών ομάδων, για προώθηση των όσων συζητήθηκαν για ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και ΗΑΕ, με την κα Πηλείδου να προτείνει, επίσης, την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών, όπως η οργάνωση εμπορικών αποστολών και σεμιναρίων, με τη συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα.

Αύριο Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου, η Υπουργός Ενέργειας Εμπορίου και Βιομηχανίας θα είναι μια εκ των ομιλητών στο Επιχειρηματικό Φόρουμ που διοργανώνεται στο Ντουμπάι, παρουσία του Προέδρου Αναστασιάδη. Η κα Πηλείδου θα αναπτύξει τις επενδυτικές ευκαιρίες στον τομέα της πράσινης ενέργειας.

ΚΥΠΕ

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...