Test to stay στα σχολεία: Εντοπίζουν προβλήματα στην εφαρμογή του εκπαιδευτικοί και γονείς (ΒΙΝΤΕΟ)

Θα αποτιμήσουν αύριο την πορεία εφαρμογής του μέτρου στα σχολεία

Την πορεία εφαρμογής του test to stay στα σχολεία αξιολογούν αύριο το απόγευμα οι αρμόδιοι Υπουργοί Υγείας και Παιδείας, εκπαιδευτικές οργανώσεις και οργανωμένοι γονείς.

«Η αποτίμηση της πρώτης εβδομάδας καταγράφει ότι όντως επέφερε όντως τα επιθυμητά αποτελέσματα, δηλαδή, επιτευχθεί ο στόχος που ήταν να παραμείνουν ασφαλή και σε λειτουργία τα σχολεία», ανέφερε ο Σύμβουλος Επικοινωνίας του Υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνος Αθανασίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μονάδας επιδημιολογικής επιτήρησης, από τη Δευτέρα μέχρι και την Παρασκευή 6,464 μαθητές είχαν δηλωθεί ως στενές επαφές συμμαθητών τους. Οι 3,118 επέλεξαν να εφαρμόσουν το test to stay, εκ των οποίων οι 80 εντοπίστηκαν θετικοί.

«Άρα το μέτρο επέτρεψε σε 3038 μαθητές να παρακολουθήσουν με φυσική παρουσία τα μαθήματά τους. Αυτό επιβεβαιώνει και τη θεωρία ότι οι επαφές μέσα στον ελεγχόμενο σχολικό χώρο έχουν λιγότερες πιθανότητες να επιμολυνθούν με αυτές τις κοινότητες και της οικογένειες και υπολογίζεται ως 4 φορές λιγότερες σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα», σημείωσε ο Σύμβουλος Επικοινωνίας του Υπουργού Υγείας.

Εισηγήσεις εκπαιδευτικών και γονέων

Προβλήματα που αφορούν κυρίως στην υποστελέχωση των σημείων δειγματοληψίας με αποτέλεσμα οι μαθητές να εισέρχονται αργοπορημένοι στις τάξεις, εντοπίζουν οι καθηγητές της ΟΕΛΜΕΚ και οι οργανωμένοι γονείς οι οποίοι κατά την αυριανή σύσκεψη θα παραθέσουν συγκεκριμένες εισηγήσεις για την επίλυσή τους.

«Σε κάποιες περιπτώσεις προβλήματα συμφόρησης καθυστέρησης, σημεία που ήταν 9 η ώρα και ακόμα τα παιδιά ήταν εκεί να κάνουν το τεστ. Εμείς βλέπουμε ότι θα ήταν σωστό να γίνεται αυτό το πράγμα στα σχολεία, να πηγαίνουν πιο νωρίς οι κινητές μονάδες», είπε ο Αντιπρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Θέμης Πολυβίου.


Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της Συνμοσποδνίας Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης, Φρίξος Ζεμπύλας, τόνισε πως «υπάρχουν καθυστερήσεις όσον αφορά την άφιξη των υγειονομικών μονάδων στα σχολεία. Υπάρχει καθυστέρηση των παιδιών να επιστρέψουν στην τάξη τους».

«Θα έπρεπε το κάθε σχολείο να στελεχώνεται με προσωπικό από το Υπουργείο Υγείας και εκεί που δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε κάποιες σχολικές μονάδες, θα μπορούσε να γίνεται η διαδικασία μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων και των ιδιωτικών χημείων», δήλωσε ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Χαράλαμπος Διονυσίου.

Το test to stay έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο το έργο των εκπαιδευτικών υποστηρίζει η ΠΟΕΔ.

«Υπάρχουν έντονα παράπονα γιατί δεν αφήνεται η διεύθυνση των σχολείων να προχωρήσει στο εκπαιδευτικό έργο, άλλα καθημερινά και Σαββατοκύριακα ασχολούνται με θέματα που αφορούν κρούσματα, τεστ, ιχνηλατήσης και οτιδήποτε άλλο εκτός από το σχολείο», επισήμανε ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΕΔ, Χάρης Χαραλάμπους.

Υπενθυμίζεται ότι η εφαρμογή του μέτρου στα λύκεια και τεχνικές σχολές θα αρχίσει αύριο αφού την προηγούμενη βδομάδα οι μαθητές έδιναν τις εξετάσεις των τετραμήνων.

Μαίρη Αυξεντίου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...