ΠτΔ: Προαναγγέλλει πρόταση για ανάληψη πρωτοβουλιών και ΜΟΕ (ΒΙΝΤΕΟ)

Σηκώνει μανίκια η Λευκωσία για αναχαίτιση των τουρκικών σχεδιασμών και επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων

Η Τουρκία αφαίρεσε και το τελευταίο φύλλο συκής σε σχέση με τις πραγματικές της επιδιώξεις για την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, μετά την απόφαση της επιτροπής ακίνητης περιουσίας του ψευδοκράτους, να αναγνωρίσει δικαιώματα για τις περιουσίες στα Βαρώσια σε τρία βακουφικά ιδρύματα. 

Σε δηλώσεις στη Λεμεσό, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει εγκαίρως για τις παγίδες που κρύβονταν πίσω από την πρόσκληση που απηύθυναν προς του ιδιοκτήτες περιουσιών στην περιοχή η Άγκυρα και ο εγκάθετος της στα κατεχόμενα για να προσφύγουν στην επιτροπή. 

«Η αποδοχή ως ενδιαφερομένου μέρους του ΕΒΚΑΦ, δεν αποτελεί παρά επαναβεβαίωση μιας απόφασης που εξεδόθη παλαιότερα και που θεωρούσε ότι το ΕΦΚΑΒ έχει κυριότητα στις περιοχές όπου διεκδικεί στην περίκλειστη περιοχή. Συνεπώς χρειάζεται προσοχή, παρά τις σειρήνες που έλεγαν τα αντίθετα, σήμερα διαψεύδονται όσοι καλούσαν και επέμεναν για τους νόμιμους κατοίκους να προσφύγουν σε μια επιτροπή για τάχα αποζημιώσεις ή απόδοση της κυριότητας των περιουσιών τους», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 

Διεκδικούν δικαιώματα 

Εκπρόσωπος του ΕΒΚΑΦ μετά την γνωστοποίηση της χθεσινής απόφασης της επιτροπής, ανέφερε ότι το ίδρυμα θα παρουσιάζεται πλέον σε κάθε ακρόαση πού θα αφορά την τύχη των περιουσίων στα Βαρώσια, για να υπερασπιστεί όπως προκλητικά ισχυρίστηκε την θέση ότι η περιοχή αποτελεί τουρκική ιδιοκτησία. 

Ενώ οι αναφορές για τα Βαρώσια στο ψήφισμα που ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας για ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης, με τις οποίες η τουρκική πλευρά καλείται να ανατρέψει τις παράνομες ενέργειες στις οποίες προχώρησε στην περιοχή και να σεβαστεί τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, προκάλεσαν την αντίδραση του κατοχικού καθεστώτος. 

«Μάλιστα, ενώ η «τδβκ» έχει ξεκινήσει μια πρωτοβουλία που σέβεται το δικαίωμα στην ιδιοκτησία στο πλαίσιο των αποφάσεων της ΕΔΑΔ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μπλοκάρει τις αιτήσεις των κατόχων αυτών των δικαιωμάτων και παραβιάζει τα δικαιώματα στην ιδιοκτησία τους», αναφέρεται χαρακτηριστικά. 

Πρωτοβουλίες και ΜΟΕ

Η Λευκωσία αναλαμβάνει πρωτοβουλίες μέσω της διπλωματικής οδού, για αναχαίτιση των τουρκικών σχεδιασμών και επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προανήγγειλε ότι στην Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Μάρτιο θα παρουσιάσει στους ευρωπαίους εταίρους σχετικής πρότασης. 

«Για την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών από πλευράς Ευρώπης και για τη λύση του Κυπριακού και για την υιοθέτηση ουσιαστικών ΜΟΕ που θα αποκαθιστούν καταρχάς την εμπιστοσύνη πραγματικά και κατά δεύτερο θα ανοίγουν τον δρόμο για ένα νέο δημιουργικό διάλογο», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Τέλος εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει σύντομα ανακοίνωση από πλευράς Ηνωμένων Εθνών για τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου, υποδεικνύοντας ότι η άρνηση της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής αποτελεί την αιτία της έλλειψης διαλόγου και διαχρονικά για την αποτυχία των συνομιλιών. 


Μάριος Αδάμου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...