Υπ. Παιδείας: Μεταμόρφωση σχολικών μονάδων σε κοινότητες ενεργού μάθησης

Ο Προδρόμου συμμετείχε στο Άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο Εκπαίδευσης και Νεολαίας, που έγινε στο Στρασβούργο

Είναι σημαντική η μεταμόρφωση των σχολικών μονάδων σε κοινότητες ενεργού μάθησης, είπε ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου, κατά τη συμμετοχή του στο Άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο Εκπαίδευσης και Νεολαίας, που έγινε στο Στρασβούργο.
 
Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, επίκεντρο της συζήτησης ήταν το πώς μπορούν να ενδυναμωθούν οι νέοι για να συμβάλουν ενεργά στη δημιουργία μιας πιο πράσινης και βιώσιμης Ευρώπης.
 

Μια καινοτομία της Γαλλικής Προεδρίας ήταν η συμμετοχή και ενός νέου από κάθε χώρα στη συνεδρία. Από την Κύπρο συμμετείχε η Μαρία Κολά, Πρόεδρος του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου, η οποία τις προηγούμενες δύο μέρες είχε συμμετάσχει στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Νεολαίας.
 
Οι συμμετέχοντες εξέτασαν τις προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν στους νέους να εμπλακούν πιο ενεργά στα θέματα βιώσιμης ανάπτυξης.
 
Ο Υπουργός Παιδείας εξήγησε ότι είναι σημαντική η μεταμόρφωση των σχολικών μονάδων σε κοινότητες ενεργού μάθησης, όπου θα υποστηρίζεται ο περιβαλλοντικός γραμματισμός και οι ιδιότητες του ενεργού Ευρωπαίου πολίτη, με συνείδηση της ιδιότητας του πολίτη του κόσμου.
 
Τόνισε, επίσης, ότι θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, η κυκλική οικονομία και η βιοποικιλότητα, καθώς και οι κοινωνικές, οικονομικές και πολιτιστικές διαστάσεις της βιωσιμότητας θα πρέπει να έχουν κεντρικό ρόλο στη μαθησιακή διαδικασία.
 
Επισήμανε, ταυτόχρονα, ότι στην Κύπρο ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η ενσωμάτωση ειδικών μαθημάτων και ενοτήτων για θέματα περιβάλλοντος και αειφόρου ανάπτυξης σε όλα τα επίπεδα της σχολικής εκπαίδευσης.
 
Αναφερόμενος στην ανάγκη για διατομεακή προσέγγιση στα θέματα περιβάλλοντος και αειφορίας, ο κ. Προδρόμου επισήμανε ότι οι νέοι και οι οργανώσεις τους έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν και θα πρέπει να ενισχυθούν τόσο μέσω εθνικών όσο και ευρωπαϊκών πόρων.
 
Εξήρε, παράλληλα, τη σημασία της θέσπισης μηχανισμών διαβούλευσης που να επιτρέπουν στους νέους να έχουν εμπλοκή τόσο στον καταρτισμό πολιτικών όσο και στην υλοποίηση και την αξιολόγησή τους.

«Η διαμόρφωση της Εθνικής Στρατηγικής για τη Νεολαία στην Κύπρο είναι ένα απτό παράδειγμα ότι μια τέτοια προσπάθεια συνεργασίας μεταξύ νέων και φορέων χάραξης πολιτικής είναι εφικτή», σημείωσε ο κ. Προδρόμου.

Ο Υπουργός Παιδείας υπογράμμισε ότι οι ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες δίνουν νέα ώθηση στις κοινές προσπάθειες για μια πιο πράσινη και βιώσιμη Ευρώπη με τους νέους πρωταγωνιστές.

«Η ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, καθώς και η  έμφαση που δίνεται στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση στον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Χώρο Εκπαίδευσης είναι πρωτοβουλίες προς την ορθή κατεύθυνση», εξήγησε.
 
Αναφέρθηκε ακόμα στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, καθώς και στο Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας 2022, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα συμβάλουν σημαντικά στην ενδυνάμωση των νέων, αφήνοντας χρήσιμες παρακαταθήκες για το μέλλον.

ANT1 Newsroom

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...