Σε 7,500 νοικοκυριά το έκτακτο επίδομα ορεινών περιοχών (ΒΙΝΤΕΟ)

Το εφάπαξ βοήθημα σε συνδυασμό με τις αυξήσεις των καυσίμων θα είναι στο 50% του επιδόματος για το 2021

Έκτακτο επίδομα για τους κατοίκους των ορεινών περιοχών με υψόμετρο μεγαλύτερο των 600 μέτρων ενέκρινε το Υπουργό Συμβούλιο.

Το έκτακτο επίδομα θα είναι ποσοστό επί του επιδόματος του 2021 και θα κυμαίνεται ανάλογα με την περίπτωση και τη σύνθεση της κάθε οικογένειας. Θα επωφεληθούν συνολικά, 19,000 δικαιούχοι, 7,500 νοικοκυριά, σε 110 κοινότητες. Με το κόστος να ανέρχεται στα 2,100,000 ευρώ.

Το εφάπαξ βοήθημα, θα κυμαίνεται μεταξύ, 130 και 543 ευρώ και είναι διαβαθμισμένο σε τρεις κατηγορίες, ανάλογα με το υψόμετρο της κάθε κοινότητας. Από 600 έως 800 μέτρα, από 801 έως 1,000 μέτρα και από 1,001 και άνω. Αφορά μονήρη συνταξιούχο, ζεύγος συνταξιούχων, νεαρό ζευγάρι με δύο παιδιά και νεαρό ζευγάρι με τρία παιδιά.

Πρέπει να διευκρινιστεί ότι το Υπουργικό ενέκρινε σήμερα, τόσο το επίδομα για το 2021, όσο και το επιπλέον εφάπαξ.

Για παράδειγμα ένα ζεύγος συνταξιούχων, που διαμένει σε κοινότητα με υψόμετρο, μεταξύ 800 και 1,000 μέτρων, και για το 2021 εγκρίθηκε να λάβει, 395 ευρώ, θα λάβει και τα πρόσθετα 198 ευρώ, συνολικά 593 ευρώ. Ενώ ένα νεαρό ζευγάρι με τρία τέκνα, από τα 1,050 ευρώ το 2021, με τα πρόσθετα 525 ευρώ, θα λάβει συνολικά 1575 ευρώ.

Το βοήθημα που δίνεται, μετά από οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών επικρατούν το τελευταίο διάστημα, όσο και της αύξησης της τιμής των καυσίμων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκαλούν οι παρατεταμένα χαμηλές θερμοκρασίες.

«Με αυτόν τον συγκεκριμένο τρόπο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το Υπουργικό Συμβούλιο δείχνουν ξεκάθαρα το ενδιαφέρον τους για τις ορεινές περιοχές. Η συγκεκριμένη αύξηση που παραχωρείται για φέτος είναι εξαιρετικά σημαντική και γενναιόδωρη», είπε ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής.

Λίγο πριν τις ανακοινώσεις, κοινοτάρχες ορεινών περιοχών είχαν εκφράσει την προσμονή και την αγωνία τους για το ύψος της βοήθειας, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Μέρα Μεσημέρι».

«Οι δυσκολίες παραμένουν, δύσκολες μέρες, δύσκολες νύκτες. Περιμένουμε αγωνιδώς το επίδομα. Το οποίο εντάξει, θα καλύψει μια μικρή τρύπα, τέλος πάντων», τόνισε ο κοινοτάρχης του Ασκά, Μάριος Ευρυπίδου.

«Να βοηθήσει τους κατοίκους, διότι η αυτή η στήριξη που εδώκαν, στες ορεινές κοινότητες, εκάνισεν μόνο για 15 μέρες», επισήμανε ο κοινοτάρχης του Φαρμακά, Χριστάκης Ξενοφώντος.

«Η ζωή τους είναι πολύ δύσκολη, διότι στην συντριπτική πλειοψηφία είναι ηλικιωμένοι, δήλωσε ο κοινοτάρχης της Άλωνας, Νικηφόρος Διονυσίου. 

Στο μεταξύ, σε καταγραφή των ζημιών που προκάλεσαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις φυτικής παραγωγής, κυρίως σε εσπεριδοειδή, πατάτες και λαχανικά, προχωρούν λειτουργοί του Τμήματος Γεωργίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση, το υπουργείο Γεωργίας, αναγνωρίζοντας τα προβλήματα που προκαλούν τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών, διαβεβαιώνει ότι στέκεται δίπλα στον αγροτικό κόσμο και στηρίζει έμπρακτα τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους.


Κυριάκος Κυριακίδης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.