Άκυρο Ανωτάτου στη Βουλή για εξαίρεση Γενικού και Βοηθού Εισαγγελέα από το πόρισμα Νικολάτου (ΒΙΝΤΕΟ)

Αντισυνταγματική, εξ υπαρχής άκυρη και άνευ οιουδήποτε απολύτως νομικού αποτελέσματος, η απόφαση της Βουλής, ενέκρινε το Ανώτατο

Άκυρο Ανωτάτου Δικαστηρίου στην Βουλή για την απόφασή της, ημερομηνίας 22 Απριλίου 2021, για εξαίρεση των Γενικού και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα από την διαδικασία αξιολόγησης του ενδιάμεσου πορίσματος της Επιτροπής Νικολάτου για τις Πολιτογραφήσεις.

Η απόφαση να σημειωθεί είχε δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, χωρίς να ακολουθηθούν οι συνταγματικές διαδικασίες και χωρίς την αποστολή της προηγουμένως στον ΠτΔ.

Το Ανώτατο Δικαστήριο, μετά από προσφυγή του Γενικού Εισαγγελέα στις 14 Μαίου του περασμένου έτους, γνωμάτευσε σήμερα ομόφωνα πως,

«Η απόφαση της Βουλής που αποτελεί το αντικείμενο της προσφυγής, κηρύσσεται εξ υπαρχής άκυρη και άνευ οιουδήποτε απολύτως νομικού αποτελέσματος. Ωσαύτως, ακυρώνεται στην ολότητά της.», σύμφωνα το Ανώτατο Δικαστήριο.

Το Ανώτατο, έκρινε,

1.Ήταν αβάσιμη η προδικαστική ένσταση της Βουλής πως ο Γ. Εισαγγελέας δεν δικαιούτο να καταχωρήσει προσφυγή ή/και ότι αυτή ήταν καταχρηστική.

2.Ηταν εσφαλμένη η προδικαστική ένσταση της Βουλής πως η προσβαλλόμενη απόφαση ήταν ψήφισμα αμιγώς πολιτικού περιεχομένου, αφού με βάση την γνωμάτευση του Ανωτάτου, σκόπευε στη «γένεση δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, στόχος που έλαβε σάρκα και οστά, αλλά και περιβλήθηκε τον μανδύα νομικής ισχύος, μέσω της δημοσίευσής της» στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, παρότι αυτή έγινε σε συνταγματική εκτροπή.

3.Και παραβιάζει τις συνταγματικά κατοχυρωμένες εξουσίες του Γενικού Εισαγγελέα, παρεμβαίνει στις αποκλειστικές αρμοδιότητές του και πλήττει το ανέλεγκτο της εξουσίας του.

«Ποτέ δεν θα έπρεπε το ζήτημα αυτό να έρθει ενώπιον Δικαιοσύνης. Ήταν μια πολιτική δήλωση του Κοινοβουλίου, ούτε νόμος, ούτε οτιδήποτε άλλο, δεν υπέχει δεσμευτικές δεσμευτικό χαρακτήρα, ήταν μια διακήρυξη πολιτικής θέσης της πλειοψηφίας των κομμάτων του κοινοβουλίου και υπό αυτή την έννοια διατηρείται αυτή η θέση.», σημείωσε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού.

«Η σημερινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου σε καμία περίπτωση δεν αναιρεί το πολιτικά μεμπτό γεγονός, μιας αυταπόδεικτης σύγκρουσης συμφέροντος δηλαδή να διορίσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ως Γενικό Εισαγγελέα έναν πρώην υπουργό του και να συμμετάσχει σε μια διαδικασία κρίσης του εαυτού του.», ανέφερε το ΔΗΚΟ.  

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο είχαν καταθέσει οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ, του Κινήματος Οικολόγων και του Κινήματος Αλληλεγγύη.Για αυτούσια την ομόφωνη Γνωμάτευση του Ανώτατου Δικαστηρίου, εδώ.

Χρυστάλα Βιλάνου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.