Θερμοκρασίες στο 0 και χιόνια στα πεδινά φέρνει μαζί της η «Ελπίς» (ΒΙΝΤΕΟ)

Εβδομάδα εναλλαγών, με πολικές θερμοκρασίες και ισχυρούς και σφοδρούς ανέμους, προβλέπουν οι Μετεωρολόγοι

Έρχεται για να μείνει το νέο καιρικό σύστημα με την ονομασία «Ελπίς», το οποίο άρχισε να επηρεάζει τον Ελλαδικό κορμό και θα κάνει την πρώτη του εμφάνιση στην Κύπρο το απόγευμα του Σαββάτου. 

Σύμφωνα με το Τμήμα Μετεωρολογίας πρόκειται για καιρικό φαινόμενο που χαρακτηρίζεται από ισχυρούς ανέμους εντάσεως μέχρι και έξι μποφόρ, και με ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες που μπορεί να θεωρηθούν ακόμη και πολικές. 

Ο Διευθυντής του Τμήματος, Κλεάνθης Νικολαΐδης ανέφερε ότι «τα χαρακτηριστικά τα οποία θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας για τον καιρό του Σαββατοκύριακου. Είναι το σφοδρό δυτικό ρεύμα αέρα την Κυριακή το οποίο θα έπεται του πολύ ισχυρού νοτιοδυτικού ρεύματος αέρα το Σάββατο. Ο παγετός ο οποίος θα επιμένει και η χιονόπτωση Κυριακή και Δευτέρα σε περιοχές και την ημιορεινή.» 

Χιόνια ακόμη και στα περίχωρα της Λευκωσίας προβλέπουν οι Μετεωρολόγοι, για την Τετάρτη και την Πέμπτη, στη δεύτερη φάση του καιρικού συστήματος το οποίο μας εγκαταλείπει μόνο για λίγες ώρες την Τρίτη, οπότε οι θερμοκρασίες θα κυμανθούν στα κανονικά για την εποχή επίπεδα. 

Σύμφωνα με τον κ. Νικολαΐδη, «μετά τη μικρή άνοδο της θερμοκρασίας την Τρίτη θα μας επηρεάσει το δεύτερο τμήμα του συστήματος Ελπίς μία νέα διαταραχή του ιδίου συστήματος το οποίο θα δώσει και πάλι χιόνια και χαμηλές θερμοκρασίες για τις οποίες υπάρχει μία επιφύλαξη Τετάρτη και Πέμπτη όπου ενδέχεται να έχουμε χιόνια και σε περιοχές στα πεδινά».

Κατάλευκα τα ορεινά και ημιορεινά σε πολλές περιοχές του νησιού, με το Τρόοδος να κρατά τα σκήπτρα του πιο μαγευτικού τοπίου της Κύπρου, όπως δείχνουν τα πλάνα που κατέγραψε από αέρος με drone ο κινηματογραφιστής Ρώμος Κοτσώνης. 

Επί ποδός και η Αστυνομία η οποία προειδοποιεί τους εκδρομείς που ενδέχεται να επισκεφτούν το Τρόοδος να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς το οδόστρωμα παραμένει επικίνδυνο και ολισθηρό λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή. 

Ο Σταθμάρχης Τροόδους, Ηρόδοτος Παναγίδης ανέφερε πως «ο παγετός συνεχίζει να βρίσκεται σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου η διακίνηση παραμένει σίγουρα αρκετά επικίνδυνη σε κάποια σημεία του οδοστρώματος. Οι δρόμοι έχουν ανοίξει όλοι μόνο για οχήματα με αντιολισθητικές αλυσίδες και με κίνηση και στους τέσσερεις τροχούς». 

Λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών από το αυξημένο κόστος διαβίωσης, η κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα πως θα τους παραχωρήσει έκτακτο εφάπαξ ποσό. 

Σύμφωνα με την Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο, Νιόβη Παρισινού, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, λαμβάνοντας υπόψη τις έκτακτες καιρικές συνθήκες που επικρατούν, ιδιαίτερα στα ορεινά, αλλά και την αύξηση του κόστους στις τιμές των καυσίμων που παγκόσμια καταγράφονται, ζήτησε από τους καθ' ύλην αρμόδιους Υπουργούς οικονομικών και Εσωτερικών, να παρουσιάσουν πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο την προσεχή Τετάρτη, ώστε επιπλέον του επιδόματος των ορεινών περιοχών να παραχωρηθεί εφάπαξ έκτακτο βοήθημα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκαλούν οι χαμηλές θερμοκρασίες στους κατοίκους των ορεινών περιοχών.»

Η πρόγνωση του καιρού

Ψηλή πίεση επηρεάζει την περιοχή, ενώ το χαμηλό βαρομετρικό "Ελπίς" θα μας επηρεάσει από το απόγευμα του Σαββάτου. Την Κυριακή και τη Δευτέρα αναμένεται ψυχρή αέρια μάζα, ενώ την Τρίτη η περιοχή θα επηρεαστεί από μια νέα διαταραχή του συστήματος "Ελπίς".

Απόψε ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος και τοπικά κυρίως συννεφιασμένος, ενώ αργότερα αναμένεται να σημειωθούν μεμονωμένες βροχές, κυρίως στα δυτικά και στα βόρεια, καθώς και χιονόπτωση τοπικά στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί και τοπικά νοτιοανατολικοί ως νότιοι, ασθενείς μέχρι μέτριοι,3 με 4 μποφόρ, και αργότερα τοπικά στα δυτικά, μέτριοι, 4 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη στα δυτικά και βόρεια παράλια και ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη στα υπόλοιπα. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 2 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 5 στα νότια και στα ανατολικά παράλια, γύρω στους 9 στα υπόλοιπα παράλια και γύρω στους μείον 2 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά. Τοπικά στα ορεινά, στα ημιορεινά και πιθανό αργότερα και σε περιοχές του εσωτερικού, θα σχηματιστεί παγετός.

Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασμένος και αρχικά αναμένεται να σημειωθούν μεμονωμένες βροχές, χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο μεμονωμένης καταιγίδας. Από το απόγευμα και μετά, αναμένονται τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες, αρχικά από τα δυτικά, αλλά σταδιακά θα επηρεαστούν και άλλες περιοχές. Στα ορεινά αναμένεται να χιονίζει. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως νοτιοδυτικοί, αρχικά ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ και παροδικά στα προσήνεμα παράλια μέχρι ισχυροί, 5 μποφόρ. Αργότερα θα ενισχυθούν σε μέτριους μέχρι ισχυρούς, 4 με 5 μποφόρ, αλλά στα προσήνεμα παράλια θα πνέουν μέχρι πολύ ισχυροί, 6 μποφόρ. Η θάλασσα θα καταστεί ταραγμένη μέχρι κυματώδης, ενώ στα ανατολικά παράλια θα είναι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 17 βαθμούς στο εσωτερικό και στα παράλια και γύρω στους 3 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά. Τοπικά στα ψηλότερα ορεινά θα παρατηρείται παγετός.

Αύριο βράδυ ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασμένος με βροχές κατά διαστήματα και μεμονωμένες καταιγίδες. Στα ορεινά αναμένεται να σημειώνεται παροδικά χιονόπτωση. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως νοτιοδυτικοί, μέτριοι μέχρι ισχυροί, 4 με 5 μποφόρ, αλλά στα προσήνεμα παράλια θα πνέουν πολύ ισχυροί, 6 μποφόρ και παροδικά μέχρι σφοδροί, 7 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι κυματώδης μέχρι πολύ κυματώδης, αλλά στα ανατολικά παράλια θα είναι μέχρι κυματώδης.

Την Κυριακή ο καιρός θα είναι αρχικά κυρίως συννεφιασμένος και αναμένονται μεμονωμένες βροχές ή και μεμονωμένη καταιγίδα καθώς και χιόνια στα ορεινά, ενώ σύντομα τα φαινόμενα περιορίζονται, και ο καιρός θα καταστεί κυρίως αίθριος με παροδικά αυξημένες νεφώσεις, που το απόγευμα και το βράδυ, είναι πιθανό να δώσουν μεμονωμένη βροχή και χιονόπτωση στα ορεινά και τοπικά στα ημιορεινά. Στην περιοχή θα πνέουν πολύ ισχυροί και τοπικά μέχρι σφοδροί δυτικοί ως βορειοδυτικοί άνεμοι.

Τη Δευτέρα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με παροδικά αυξημένες νεφώσεις, που πιθανό να δώσουν τοπικά μεμονωμένες βροχές και ελαφρά χιονόπτωση στα ορεινά και τοπικά στα ημιορεινά. Την Τρίτη ο καιρός θα είναι συννεφιασμένος με τοπικές βροχές, καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακά αισθητή πτώση την Κυριακή και τη Δευτέρα, για να κυμανθεί αισθητά πιο κάτω από τις μέσες κλιματολογικές τιμές. Την Τρίτη, η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο, για να κυμανθεί λίγο πιο κάτω από τις μέσες κλιματολογικές τιμές.

Αυγερινός Χρυσοστόμου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...