«Μπλόκο» στη διακίνηση κρουσμάτων βάζει το Υφυπουργείο Καινοτομίας (ΒΙΝΤΕΟ)

«Πράσινο» Υπουργικού στη μείωση καραντίνας των ανεμβολίαστων ατόμων που δηλώνονται ως στενές επαφές κρούσματων

Πράσινο φως στη μείωση της καραντίνας για τις στενές επαφές των κρουσμάτων άναψε κατά τη σημερινή του συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο. 

«Αποφασίστηκε η μείωση της περιόδου του αυτοπεριορισμού από 14 σε 10 ημέρες, για τα άτομα που αποτελούν στενές επαφές επιβεβαιωμένου θετικού περιστατικού COVID-19 και που βάσει του πρωτοκόλλου υποχρεούνται να περιοριστούν», ανέφερε η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Νιόβη Παρισσινού.  

«Είναι όσα άτομα δεν έχουν ιστορικό εμβολιασμού, τα άτομα τα οποία έχουν νοσήσει και έχουν παρέλθει 90 μέρες, τα άτομα που ολοκλήρωσαν το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα και έχουν παρέλθει 7 μήνες», σημείωσε ο Σύμβουλος Επικοινωνίας του Υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνος Αθανασίου. 

Η απόφαση θα εφαρμοστεί τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου. 

«Αποδέσμευση νωρίτερα από τις 10 ημέρες μπορεί να γίνει με εργαστηριακή εξέταση PCR με αρνητικό αποτέλεσμα την 7η ημέρα από την επαφή ή αργότερα με ιδία έξοδα», ανέφερε η κ. Παρισσίνού.  

«Μπλόκο» στα κρούσματα

Φρένο στα φαινόμενα απειθαρχίας έβαλε το Υφυπουργείο Καινοτομίας. 

Από σήμερα η ακυρώνεται προσωρινά η εγκυρότητα τoυ safe pass εμβολιασμού και νόσησης των ατόμων που έχουν διαγνωστεί θετικά στον κορωνοϊό, για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο βρίσκονται σε αυτοπεριορισμό. 

«Και επίσης να τονίσω ότι δεν μπορεί την περίοδο των 10 ημερών να εκδώσει ψηφιακό πιστοποιητικό. Δηλαδή δεν είναι μόνο ότι θα βγαίνει κόκκινο αυτό που έχω αλλά αν δοκιμάσω να εκδώσω καινούριο πιστοποιητικό αυτό δεν θα είναι εφικτό»,  ανέφερε ο Υφυπουργός Καινοτομίας Κυριάκος Κόκκινος.  
Η διαθεσιμότητα του safe pass θα επανέρχεται αυτόματα με την αποδέσμευση του κρούσματος. 

Στο μεταξύ από τις 31 Ιανουαρίου η διάρκεια ισχύος του πιστοποιητικού νόσησης θα μειωθεί από 180 μέρες σε 90. 

«Και πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες ότι η ημερομηνία έναρξης ισχύος του πιστοποιητικού είναι η ημέρα αποδέσμευσης του ατόμου και θα ισχύει για εγχώρια χρήση για 90 ημέρες από την ημέρα του πρώτου θετικού εργαστηριακού ελέγχου», ανέφερε ο κ. Αθανασίου. 

«Επισημαίνεται πως, στο Πιστοποιητικό Νόσησης θα συνεχίσει να αναγράφεται ισχύς 180 ημερών από την ημερομηνία του πρώτου θετικού εργαστηριακού ελέγχου που είναι η μέγιστη περίοδος που είναι επιτρεπτή από τον σχετικό Ευρωπαϊκό Κανονισμό και ως εκ τούτου θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους πολίτες για ταξιδιωτικούς σκοπούς», ανέφερε το Υπουργείο Υγείας.  

Από τη συγκεκριμένη απόφαση επηρεάζονται και τα άτομα τα οποία θα έχουν εκδώσει το πιστοποιητικό τους πριν την 31η Ιανουαρίου. 


Άλλες αποφάσεις Υπουργικού:

Επίσης, τo Yπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τη διεύρυνση και βελτίωση της οδού Τσερίου, στον Στρόβολο, σύμφωνα με τον σχεδιασμό που κατατέθηκε από τον Δήμο Στροβόλου. Το έργο θα υλοποιηθεί ως πολεοδομικό,  με τη δαπάνη να επιμερίζεται 80% στο κράτος και 20% στον Δήμο Στροβόλου.

Εξάλλου, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ του Υπουργείου Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Υγείας της  Ελλάδας. Το Μνημόνιο αφορά, μεταξύ άλλων, την ανταλλαγή καλών πρακτικών και τεχνογνωσίας, με σκοπό την αναβάθμιση των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας των δύο κρατών. 

Διαβάστε Επίσης:

Τι ισχύει ανά περίπτωση για τον αυτοπεριορισμό των στενών επαφών


Μαίρη Αυξεντίου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...