Άρχισαν οι εργασίες αναστύλωσης του ιστορικού ναού Αγίου Αθανάσιου Πεντασχοινίτη (ΒΙΝΤΕΟ)

Ξεκίνησαν οι εργασίες αναστύλωσης του ιστορικού ναού που κτίστηκε πριν από χίλια και πλέον χρόνια

Σάρκα και οστά παίρνει ο στόχος της Ιεράς Μητρόπολης Τριμυθούντος και της κοινότητας του Αγίου Θεοδώρου για αναστύλωση του ιερού ναού Αγίου Αθανασίου του Πεντασχοινίτη.

Ο ναός κτίστηκε στα τέλη του 8ου ή αρχές του 9ου αιώνα μ.Χ. προς τιμήν του Αγίου Αθανασίου, ενός τοπικού Αγίου της περιοχής του ποταμού Πεντάσχοινου ο οποίος φαίνεται ότι έζησε μεταξύ 620 και 640 μετά Χριστόν.

Οι ανασκαφές που διεξήγαγε το Τμήμα Αρχαιοτήτων το 2004 και 2005, έφεραν στο φως τα ερείπια του αρχικού τρίκλιτου ναού και εντόπισαν τις διαφορετικές του φάσεις και κατέδειξαν ότι το μνημείο πιθανόν να ήταν σε χρήση μέχρι τις αρχές του 17ου αιώνα.

Πιο σημαντικό στοιχείο της ανασκαφής χαρακτηρίζεται η αποκάλυψη υπόγειου τάφου στο κεντρικό κλίτος, ο οποίος πιθανολογείται να ότι πρόκειται για τον τάφο, στον οποίο εναποτέθηκε το λείψανο του Αγίου.

Επιπρόσθετες αρχαιολογικές έρευνες το 2013 έφεραν στο φως αρκετές άλλες ταφές που μαρτυρούν τη χρήση του χώρου ως κοιμητηριακού.

«Σε στενή συνεργασία με τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Τριμυθούντος και τον ιδιώτη αρχιτέκτονα μελετητή κατέστη εφικτή ανάδειξη ενός ιδιαίτερα σημαντικού εκκλησιαστικού μνημείου της Κύπρου. Με την ολοκλήρωση δε των εργασιών αναστύλωσης, η χώρα μας θα προσθέσει ακόμα ένα μνημείο στην πλούσια πολιτιστική της περιουσία», δήλωσε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννης Καρούσος.

«Πέντε ολόκληρους αιώνες μετά την κατάρρευση του ναού και του μεγάλου προσκυνήματος του Αγίου Αθανασίου του Πεντασχοινίτου, επευλογείται σήμερα η έναρξη των εργασιών υλοποίηση του όλου επιστημονικού σχεδιασμού», είπε ο Μητροπολίτης Τριμιθούντος Βαρνάβας.

Παράλληλα, ο κοινοτάρχης του Αγίου Θεόδωρου, Ιάκωβος Στεφάνου, τόνισε ότι «διακατεχόμαστε από αισθήματα συγκίνησης, ενθουσιασμού και ανυπομονησίας. Θα αναδείξουμε τον τοπικό μας Άγιο. Και μέσω αυτού θα αναδείξουμε και το τόπο που έζησε αλλά και αγάπησε.

Το κόστος για τις εργασίες συντήρησης και ανασκαφής ανήλθε στις 109,000 ευρώ και καλύφθηκε εξ ημισείας από το Τμήμα Αρχαιοτήτων και το Ίδρυμα Αναστάσιος Λεβέντης.

Την περασμένη βδομάδα, ολοκληρώθηκε και η μελέτη για την αποπεράτωση των εργασιών, με το ποσό να εκτιμάται στις 390 χιλιάδες ευρώ και θα καλυφθεί από κονδύλια του Τμήματος Αρχαιοτήτων και της Εκκλησιαστικής Επιτροπής.

Δείτε φωτογραφίες από την έναρξη των εργασιών: 

Νεοκλής Νεοκλέους

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.