Παγοποιούνται επενδυτικά πλάνα επιχειρήσεων επί της Λεωφόρου Μακαρίου (ΒΙΝΤΕΟ)

Κύμα αντιδράσεων συνεχίζει να προκαλεί η απόφαση του Δήμου Λευκωσίας να αλλάξει, έστω και προσωρινά τον αρχικό σχεδιασμό της ανάπλασης

Κύμα αντιδράσεων συνεχίζει να προκαλεί η απόφαση του Δήμου Λευκωσίας να αλλάξει, έστω και προσωρινά τον αρχικό σχεδιασμό της Ανάπλασης της Λεωφόρου Μακαρίου. 

Το σχέδιο προέβλεπε απαγόρευση της διέλευσης ιδιωτικών οχημάτων δια μέσω της Λεωφόρου, ενώ τελικά έγινε μονοδρόμηση. 

Η νέα αντίδραση που έχει άμεση επίδραση στην εμπορική και οικονομική ανάπτυξη του κέντρου της πρωτεύουσας, προέρχεται από τον όμιλο εταιρειών Χ.Α. ΠΑΠΑΕΛΛΗΝΑΣ, ο οποίος ανακοίνωσε σήμερα την παγοποίηση των επενδυτικών του πλάνων επί της Λεωφόρου Μακαρίου. 

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «η πρόσφατη αλλαγή του αρχικού σχεδιασμού, με τη μονοδρόμηση και ελεύθερη διέλευση οχημάτων και τις επακόλουθες συνθήκες ανομίας και ανασφάλειας των πεζών, μεταβάλλει ριζικά και αρνητικά τα δεδομένα απόδοσης αξίας του έργου προς τους πολίτες. Στο πλαίσιο αυτό και αξιολογώντας τις τελευταίες εξελίξεις, ο Όμιλος Χ.Α.ΠΑΠΑΕΛΛΗΝΑΣ αποφάσισε την παγοποίηση των επενδυτικών του πλάνων επί της Λεωφόρου Μακαρίου. Η αμφιβολία που έχει προκληθεί για τον τελικό χαρακτήρα του έργου λόγω αλλοίωσης στην εφαρμογή της αρχικής μελέτης, η αβεβαιότητα για την επίπτωση στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας και η ανησυχία ενδεχόμενης μονιμοποίησης μίας ιδιαίτερα προβληματικής κατάστασης, έχουν οδηγήσει τον Όμιλο στη συγκεκριμένη απόφαση». 

Ο Όμιλος είχε καταρτίσει ένα μεγάλο επενδυτικό πλάνο που περιλάμβανε τη δημιουργία τριών εμπορικών καταστημάτων.
 
Άμεση ήταν η αντίδραση του Δήμου Λευκωσίας, ο οποίος σε ανακοίνωση, αναφέρει πως η λύση που εφαρμόζεται είναι προσωρινή και πως δεν έχει στόχο να αλλάξει τον αρχικό σχεδιασμό. 

Σύμφωνα με τον Δήμο, «το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί στο σύνολό του. Αναμένεται από τα αρμόδια Υπουργεία να προχωρήσουν με την δημιουργία του απαιτούμενου θεσμικού πλαισίου, ώστε το σύστημα ελέγχου της εισόδου εξουσιοδοτημένων αυτοκινήτων που προνοεί το σύστημα φωτοεπισήμανσης, να τεθεί σε λειτουργία. Όπως επίσης αναμένεται να ολοκληρωθούν και τα έργα επί της οδού Αναστασίου Λεβέντη, τα οποία θα ξεκινήσουν σε λίγες εβδομάδες. Ακόμη και σε αυτήν την μεταβατική περίοδο, όμως, με την προσωρινή λύση φαίνεται να επιτυγχάνεται ο στόχος της βιώσιμης κινητικότητας που αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα στο σύνολο του έργου». 

Ο Δήμος Λευκωσίας τονίζει παράλληλα ότι τα έργα που έγιναν επί της Λεωφόρου, αυξάνουν το αίσθημα ασφάλειας των πεζών και έχουν αναβαθμίσει λειτουργικά και αισθητικά την οδό. 

Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι οι τρεις λωρίδες κυκλοφορίας μειώθηκαν στη μια και δημιουργήθηκε ξεχωριστή λεωφορειολωρίδα, ενώ πλέον υπάρχουν πλατύτερα ισοεπίπεδα πεζοδρόμια και το όριο ταχύτητας μειώθηκε στα 20 χλμ/ανά ώρα.

Δημήτρης Κώστα

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...