«Κόκκινος» συναγερμός από την γρίπη των πτηνών στο Ισραήλ (ΒΙΝΤΕΟ)

Καταμετρήσεις υδροβίων αύριο και μεθαύριο σε όλους τους υγρότοπους της Κύπρου

Σε εγρήγορση οι αρμόδιες κρατικές Υπηρεσίες στην Κύπρο με αφορμή τους μαζικούς θανάτους γερανών από τη Γρίπη των Πτηνών στο γειτονικό Ισραήλ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα το 1/5του πληθυσμού, περίπου 2.000  γερανοί, έχουν μολυνθεί από τη νόσο και έχουν πεθάνει σε ένα μεγάλο φυσικό δρυμό στο βόρειο Ισραήλ. 

Ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Υπηρεσίας Φύσης και Πάρκων του Ισραήλ, Ούρι Νάβεχ ανέφερε πως «κάθε χρόνο καταγράφονται κρούσματα στο Ισραήλ αλλά φέτος είναι περισσότερα και ο αριθμός των πουλιών που πέθαναν από την Δευτέρα είναι πρωτοφανής Το στέλεχος H5N1 μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο και μοιραίο για το 36-50% των ανθρώπων που θα προσβληθούν». 

Μολονότι ο κίνδυνος μετάδοσης της γρίπης των πτηνών στον άνθρωπο είναι αμελητέος, όλες οι γειτονικές με το Ισραήλ χώρες έχουν τεθεί σε κατάσταση επιφυλακής. Ανάμεσα τους και η Κύπρος. 

Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Διευθυντή Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, Χριστόδουλο Πίπη, «γίνονται δειγματοληψίες από διάφορα σημεία υψηλού κινδύνου όπου παρατηρούνται υγρές συλλογές όπως για παράδειγμα σε διάφορες αλυκή Λάρα κτλ και σε συνεργασία με τη Θήρα γίνονται επιθεωρήσεις δειγματοληψίες από πτηνά που είναι ή να έχουν κατάληξη, να βρεθούν». 

Μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπισθεί οποιοδήποτε κρούσμα της Γρίπης των Πτηνών στην Κύπρο. Παρόλα ταύτα οι έλεγχοι, οι δειγματοληψίες, οι εξετάσεις και οι νεκροψίες σε νεκρά άγρια πτηνά συνεχίζονται 

Ο Ανώτερος Λειτουργός της Υπηρεσίας Θήρας, Νίκος Κασίνης δήλωσε ότι «όλα τα άγρια πτηνά προσκομίζονται στις κτηνιατρικές υπηρεσίες που βρίσκουμε, και ελέγχονται για την γρίπη των πτηνών. Υπάρχει μία στενή συνεργασία με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες, αυτή την περίοδο υπάρχουν αρκετά μεταναστευτικά πουλιά στην Κύπρο και είναι κάτι που το παρακολουθούμε συνεχώς και όποτε υπάρχει άρρωστο πουλί, πάει με αυτή τη διαδικασία στις κτηνιατρικές για έλεγχο». 

Αύριο και μεθαύριο, αναμένεται να πραγματοποιηθεί επίσης καταγραφή των υδροβίων πτηνών που φιλοξενούνται στους υγρότοπους της Κύπρου, στα πλαίσια μίας παγκόσμιας καταγραφής που γίνεται κάθε χρόνο περί τα μέσα Ιανουαρίου.

Αυγερινός Χρυσοστόμου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...