Η μεγαλύτερη δοκιμασία για μητέρα και γιο στο Νοσοκομείο Αναφοράς (ΒΙΝΤΕΟ)

Μάνα και γιος σε διπλανά κρεβάτια, με το μητρικό ένστικτο να υπερισχύει. Συγκινητικές ανθρώπινες στιγμές από το Νοσοκομείο Αναφοράς

Τη μεγαλύτερη, ίσως, δοκιμασία μέχρι σήμερα περνούν μάνα και γιος που νοσηλεύονται με κορωνοϊό και πλάι πλάι στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου. 

Με τη διευθύντρια του Νοσοκομείου, Αμαλία Χατζηγιάννη να δηλώνει ότι «το χειρότερο είναι η μάνα να είναι χειρότερα από το παιδί και να νοιάζεται πάνω από όλα για την ομαλή έκβαση και εξέλιξη του παιδιού της. Εδώ υπάρχει και το ανθρώπινο της Κύπριας μάνας που νοιάζεται περισσότερο το παιδί της παρά τον εαυτό της». 

Η συγκεκριμένη περίπτωση επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά πόσο ευάλωτη είναι η κοινωνία μπροστά στην απειλή της πανδημίας. 

«Είναι σε ανοιχτό χώρο οπότε φιλοξενούνται και άλλοι στον ίδιο χώρο οπότε μπορεί ο ένας να δει τον διπλανό του, είναι εκεί που υπάρχει και περισσότερη αγωνία για το άγχος της εξέλιξης του συνανθρώπου μας», σημείωσε η κα Χατζηγιάννη.

Παρόλο που αριθμός των νοσηλειών παραμένει ψηλός, ο ΟΚΥπΥ διαβεβαιώνει ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη, αφού η επικρατέστερη μετάλλαξη στα νοσοκομεία παραμένει η «Δέλτα». 

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού, Χαράλαμπος Χαριλάου ανέφερε ότι «είναι αντίκτυπο ότι έχει σταθεροποιηθεί το ποσοστό θετικότητας στην κοινότητα, είναι γύρω στο 3%, όσον αφορά τους νοσηλευόμενους βλέπουμε ότι υπάρχει μια σταθερότητα». 

Τις τελευταίες ημέρες μάλιστα φαίνεται να υπάρχει εξισορρόπηση στις εισαγωγές και στα εξιτήρια. 

Με τον κ. Χαριλάου να δηλώνει πως «δεν έχουμε τον ίδιο αριθμό εισαγωγών από την ΜΑΦ στη ΜΕΘ όπως ήταν προηγούμενος, είναι λιγότερα τα περιστατικά τα οποία φεύγουν από την ΜΑΦ για να πάνε στη ΜΕΘ». 

Αυτόματη αποδέσμευση

Χωρίς τη συμβολή προσωπικού ιατρού θα γίνεται η αποδέσμευση των θετικών περιστατικών από την προσεχή Δευτέρα. 

Τα θετικά άτομα κατά την ημέρα διάγνωσης τους θα δηλώνονται στο σύστημα και όταν συμπληρώνουν δέκα ημέρες, θα λαμβάνουν μήνυμα στο κινητό ότι έχουν αποδεσμευτεί από την καραντίνα. 

Ο πρόεδρος των Προσωπικών Ιατρών, Ανδρέας Πολυνείκης ανέφερε ότι «αυτό μας βοηθά πάρα πολύ αλλά ταυτόχρονα ήρθε κάτι άλλο. Αυτοί που κάνουν το self test και είναι θετικοί να επικοινωνούν μαζί μας και να τους στέλνουμε εμείς για PCR. Νομίζω έπρεπε να βρεθεί μια λύση για να αφήσουν τους προσωπικούς ιατρούς να ασχοληθούν με τα θετικά περιστατικά». 

Ο Προσωπικός Ιατρός έχει τη δυνατότητα σε περίπτωση επιμονής των συμπτωμάτων όπως ο πυρετός να παρατείνει τη διάρκεια του αυτοπεριορισμού. 

Διευκρινίζεται πως η αποδέσμευση γίνεται χωρίς εξέταση rapid test ή PCR.

Μέσω Προσωπικών Ιατρών το χάπι Merck

Από την ερχόμενη Δευτέρα, αρχίζει και η συνταγογράφηση του αντιικού χαπιού Merck με 5,500 θεραπείες και το οποίο δεν αφορά το γενικό πληθυσμό, αφού οι κίνδυνοι είναι αυξημένοι. 

Την ευθύνη συνταγογράφησης έχουν οι προσωπικοί ιατροί και θα παραλαμβάνεται από τα νοσοκομειακά φαρμακεία σε όλες τις πόλεις. Θα χορηγείται για πέντε ημέρες με τέσσερα δισκία το πρωί και τέσσερα το βράδυ. 

Το επόμενο διάστημα στην Κύπρο αναμένονται άλλες 17,000 θεραπείες του χαπιού Merck. 

Τρόποι και σημεία διάθεσης:

Σε συνέχεια της ανακοίνωσης του Υπουργείου Υγείας με ημερομηνία 14/01/22, αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, ο ΟΚΥπΥ με δική του ανακοίνωση ενημερώνει τους τους δικαιούχους του Γενικού Σχεδίου Υγείας ( ΓεΣΥ) ότι το φαρμακευτικό προϊόν Molnupiravir 200mg hard capsules θα διατίθεται δωρεάν και χωρίς καταβολή συμπληρωμής (1€) στα φαρμακεία των Νοσοκομείων του Οργανισμού, κατόπιν συνταγογράφησης μέσω του συστήματος πληροφορικής του ΓεΣΥ".
 
Ασθενείς στους οποίους έχει συνταγογραφηθεί το εν λόγω φαρμακευτικό προϊόν, θα μπορούν να το προμηθεύονται από τα φαρμακεία του ΟΚΥπΥ από Δευτέρα-Παρασκευή από τις 08:00 π.μ. μέχρι τις 14:30 μ.μ. ενώ Σάββατο, Κυριακή και δημόσιες αργίες οι ασθενείς θα πρέπει να διευθετούν ραντεβού μεταξύ των ωρών 09:00-12:00, καλώντας στο κοντινότερο τους νοσοκομείο στα ακόλουθα τηλέφωνα:

Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας: 22-603000
Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού: 25-801100
Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας: 24-800500
Γενικό Νοσοκομείο Πάφου: 26-803100
Νοσοκομείο Αμμοχώστου: 23-200000
 
Σημειώνεται ότι στην παρούσα φάση στα Νοσοκομεία Πόλεως Χρυσοχούς και Τροόδους το φάρμακο θα διατίθεται μόνο τις καθημερινές.


Ντέπυ Νικολάου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...