«Κρίνεται» τη Δευτέρα του test to stay στα σχολεία (ΒΙΝΤΕΟ)

Από τη συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας, δεν έλειψαν και οι εντάσεις, μεταξύ του βουλευτή του ΑΚΕΛ, Άντρου Καυκαλιά και του Υπουργού Παιδείας

Στη σύσκεψη της Δευτέρας, στην οποία θα παρακαθίσουν οι Υπουργοί Υγείας και Παιδείας, ο επικεφαλής της επιδημιολογικής ομάδας και οι Εκπαιδευτικές Οργανώσεις θα αποφασιστεί ο τρόπος εφαρμογής του μέτρου test to stay στα σχολεία. 

Και όπως ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας σε έκτακτη συνεδρία της αρμόδιας κοινοβουλευτικής Επιτροπής, τον πρώτο λόγο θα έχουν οι ειδικοί. 

«Να εξασφαλίσουμε όσο το δυνατόν πιο εύρυθμη λειτουργία των σχολείων και παρακολούθηση των μαθημάτων. Φροντίζοντας ταυτόχρονα βέβαια με τις προδιαγραφές που μας δίνουν και κανόνες ασφαλείας που μας δίνει η ιατρική πλευράς να έχουμε ασφαλή σχολεία», σχολίασε ο Υπουργός Παιδείας. 

Στο τραπέζι θα τεθούν προς συζήτηση όλες οι πιθανές λύσεις με φλέγον θέμα, το πως θα γίνεται ο επιτόπιος έλεγχος στα σχολεία. Με rapid test ή self test. Και με πρώτιστο μέλημα να μην απουσιάζει μεγάλος αριθμός μαθητών σε καθημερινή βάση, είτε γιατί είναι κρούσματα, είτε γιατί είναι επαφές.

Ο επικεφαλής της Ομάδας Ιχνηλάτησης, Βαλεντίνος Σιλβέστρος ανέφερε πως «κάθε μαθητής ο οποίος προσβάλλεται από τον κορωνοϊό, δηλώνει κατά μέσο όρο επτά επαφές. Καθημερινώς εντοπίζονται γύρω στους 200 με 300 μαθητές με κορωνοϊό και αυτό σημαίνει ότι πολλές χιλιάδες, γύρω στις 2-3.000, άλλα παιδιά θα πρέπει να βρίσκονται σε απομόνωση, έστω και αν δεν νοσούν». 

Επομένως τόνισε ο κ. Σιλβέστρος, το test to stay κρίνεται επιβεβλημένο. 

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Παύλος Μυλωνάς ανέφερε πως «ούτε οι επιδημιολόγοι δεν γνωρίζουν την επόμενη μέρα της πανδημίας διότι είναι απρόβλεπτες οι καταστάσεις. Οπόταν όλα τα μέτρα προφανώς είναι έκτακτα, χρειάζεται κατανόηση, χρειάζεται συνεργασία». 

Στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση αναφέρθηκε ακόμη ότι το 10% των εκπαιδευτικών απουσιάζουν είτε γιατί είναι κρούσματα, είτε γιατί είναι επαφές κρουσμάτων. 

«Είμαστε λαβωμένοι και υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα στην λειτουργία των σχολείων. Θέλω να δηλώσω την απογοήτευσή μας για το test to stay, μια επικίνδυνη πρακτική για τις ευάλωτες ομάδες», σχολίασε ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας. 

Από την πλευρά της η πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Μύρια Βασιλείου ανέφερε ότι «πρέπει η Επιτροπή Παιδείας να ασχοληθεί με την εργασιακό καθεστώς των αντικαταστατών. Όσο για το test to stay, δεν υπάρχει κανάλι επικοινωνίας με τους αρμόδιους και τους ειδικούς. Εμείς ενημερωθήκαμε για το μέτρο από τα μέσα ενημέρωσης». 

Από τη συνεδρία δεν έλειψαν και οι εντάσεις, μεταξύ του βουλευτή του ΑΚΕΛ, Άντρου Καυκαλιά και του Υπουργού Παιδείας με επίκεντρο το test to stay.

Νεοκλής Νεοκλέους

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...