Προσφυγή ΠτΔ στο Ανώτατο για τις τέσσερις συνεργάτιδες του (ΒΙΝΤΕΟ)

Έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Ανατροπή μέσω της δικαστικής οδού της απόφασης της Βουλής Αντιπροσώπων που αφορούν το καθεστώς λήξης της θητείας των τεσσάρων συνεργάτιδων του, θα επιδιώξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 

Συγκεκριμένα ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Γιώργος Σαββίδης, μετά από οδηγίες του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, καταχώρισε το πρωί προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο, με βάση το Άρθρο 139 του Συντάγματος, με την οποία αμφισβητούνται οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις που επέφερε η Βουλή των Αντιπροσώπων μέσω της ψήφισης του Νόμου για τον προϋπολογισμό του 2022. 

«Η προσφυγή αναδεικνύει σύγκρουση αρμοδιοτήτων λόγω παραβίασης της Αρχής της Διάκρισης των Εξουσιών η οποία απορρέει από το Σύνταγμα, παραβίαση του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τη συμφωνία πλαίσιο για την εργασία ορισμένου χρόνου (Οδηγία 1999/70/ΕΚ) και αμφισβήτηση εξουσίας λόγω παραβίασης της συνταγματικής αρχής της ελευθερίας του συμβάλλεσθαι και της ίσης μεταχείρισης», ανέφερε η Νομική Υπηρεσία.  

Νομικά δικαιολογημένη χαρακτήρισε την προσφυγή του προέδρου της Δημοκρατίας στο Ανώτατο Δικαστήριο ο εκπρόσωπος τύπου του κυβερνώντος Δημοκρατικού Συναγερμού Δημήτρης Δημητρίου από την εκπομπή Μέρα Μεσημέρι. 

Είναι σε αυτό που προσφεύγει ο ΠτΔ για τη μη αρμοδιότητα της Βουλής να καθορίσει πότε ένας άνθρωπος θα απολυθεί από το δημόσιο. Δεν είναι με νόμους στον προϋπολογισμό που απολύεται κόσμος από το Δημόσιο», ανέφερε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητριου. 

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ, σε παρέμβαση από την ίδια εκπομπή ξιφούλκησαν κατά της συγκεκριμένης απόφασης του Προέδρου της Δημοκρατίας. 

«Είναι μεγαλύτερη η πρόσκληση γιατί την ώρα που γίνεται αυτό το θεσμικό ρουσφέτι για να κανονιστούν τέσσερα στελέχη του ΔΗΣΥ να μείνουν για πάντα στο δημόσιο την ίδια ώρα χιλιάδες εκπαιδευτικοί εργαζόμενοι στο δημόσιο κρατούνται σε αγορά υπηρεσιών», ανέφερε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμά.  

«Αύριο που θα μπει άλλος πρόεδρος θα βάλει τους δικούς του και θα μείνουν και αυτοί εκεί;», είπε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου. 

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας με την ψήφιση του Προυπολογισμού γνωστοποίησε ότι δεν επρόκειτο να αναπέμψει πίσω στην Βουλή τις συγκεκριμένες τροπολογίες, επιφυλάσσοντας ωστόσο το δικαίωμα του για προσφυγή ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Μάριος Αδάμου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...