Σάλο προκάλεσαν οι δηλώσεις του Άδωνι περί αξιοπιστίας των PCR στην Κύπρο (ΒΙΝΤΕΟ)

Έλαβε άμεση απάντηση τριών σημείων από το Υπουργείο Υγείας αλλά και από τον Γενικό Ελεγκτή

Σάλο έχει προκαλέσει η δήλωση του Υπουργού Ανάπτυξης της Ελλάδας Άδωνι Γεωργιάδη στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ για την αξιοπιστία των μοριακών τεστ στην Κύπρο

«Μια τιμή μας έχουν δώσει 20 ευρώ στην Κύπρο από μια εταιρεία, η οποία όπως μας είπαν οι δικοί μας γιατροί και ο πανελλήνιος ιατρικός σύλλογος στην συνάντηση που κάναμε μας έφεραν τα χαρτιά μας πως είναι πολύ χαμηλής αξιοπιστίας κινέζικο και όχι σαν αυτά που πωλούνται εδώ», δήλωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης της Ελλάδας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ.

Άμεση απάντηση με τρία σημεία στις αναφορές Άδωνι Γεωργιάδη, έδωσε με ανακοίνωση το Υπουργείο Υγείας. Όπως αναφέρει όλα τα αναλώσιμα που χρησιμοποιούνται στην Κύπρο για διενέργεια εξετάσεων για τη νόσο Covid-19 πληρούν τις αυστηρότερες των προδιαγραφών που έθεσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Λοιμωδών Νοσημάτων ECDC και έχουν άδεια κυκλοφορίας στην Ευρώπη, ενώ χρησιμοποιούνται στις πλείστες ευρωπαϊκές χώρες.

Και προσθέτει ότι για την αντικειμενική σύγκριση του κόστους διενέργειας των μοριακών ελέγχων διαφόρων χωρών, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη διάφοροι παράγοντες και παράμετροι, όπως οι ανταγωνιστικές διαδικασίες και η πολιτική που ανέπτυξε η κάθε χώρα για την προσφορά υπηρεσιών στους πολίτες, με στόχο την αναχαίτιση της πανδημίας

Η Κύπρος καταλήγει το Υπουργείο Υγείας κατατάσσεται στις πρωτοπόρες χώρες όσον αφορά τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, καθώς έγιναν συνέργειες και συνεργασίες μεταξύ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων και εμπειρογνωμοσύνης, για τη διάθεση αξιόπιστου μοριακού ελέγχου για τη νόσο COVID-19 στους πολίτες.

Παρέμβαση στο μεταξύ είχαμε και από μέρους του Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ο οποίος, παρέθεσε μάλιστα, και σχετικό αντίγραφο από έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας που φαίνεται η πτωτική τάση στην τιμή των PCR από την αρχή της πανδημίας έως σήμερα.

«Το πώς οι τιμές του PCR από 150 Ευρώ στον ιδιωτικό τομέα και 110 για το κράτος, μειώθηκαν σε 2 μήνες στα 50 Ευρώ, φαίνεται στην Έκθεση μας ημερ. 13/10/20. Έκτοτε, ο συνεχής ανταγωνισμός στις δημόσιες προσφορές, έριξε τις τιμές στα 15 Ευρώ. Οι προδιαγραφές είναι σύμφωνα με πρότυπα της ΕΕ», έγραψε στο Twitter ο Γενικός Ελεγκτής.

Μετά από όλα αυτά ο Υπουργός Ανάπτυξης της Ελλάδας επανήλθε και με ανάρτηση στο Twiter ανασκεύασε τις δηλώσεις του.

«Να το ξεκαθαρίσουμε: Τα PCR στην Κύπρο είναι αξιόπιστα. Ουδέποτε έκανα αναφορά στην ποιότητα των εργαστηριακών ελέγχων της Κύπρου που αποδεικνύεται από την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας», επισήμανε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Και πρόσθεσε ότι στην Κύπρο το πλαφόν του PCR είναι στα 50 Ευρώ και ότι οι συνθήκες της αγοράς είναι διαφορετικές από της Ελλάδας.

Χρυσόστομος Σουρκούνης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...