Έκθεση Γκουτέρες: Καταμερίζει ισομερώς ευθύνη για το αδιέξοδο (ΒΙΝΤΕΟ)

Κάνει λόγο για κλίμα δυσπιστίας, με την κυβέρνηση να χαρακτηρίζει λυπηρή τη στάση του

Τη συνήθη πρακτική των ίσων αποστάσεων τήρησε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών στη νέα έκθεση των καλών υπηρεσιών του για το Κυπριακό, η οποία καλύπτει την περίοδο 19 Ιουνίου μέχρι 15 Δεκεμβρίου 2021, και η οποία κατατέθηκε χθες στο Συμβούλιο Ασφαλείας. 

Ο Αντόνιο Γκουτέρες καταμερίζει ισομερώς στις δύο κοινότητες την ευθύνη για το αδιέξοδο στο Κυπριακό, κάνοντας λόγο για διαφωνίες σχετικά με τον ρόλο και την εντολή για τον διορισμό απεσταλμένου του. 

«Από την τελευταία μου έκθεση, η πίστη για το ενδεχόμενο συμφωνημένης λύσης συνέχισε να μειώνεται από ένα ήδη χαμηλό σημείο. Ο δημόσιος διάλογος επικεντρώθηκε στις αποκλίνουσες θέσεις των δύο πλευρών για τη βάση των συνομιλιών. Η αρνητική ρητορική συνεχίστηκε και οι εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στις δύο πλευρές δημιούργησαν επιπρόσθετες προκλήσεις, με τις δύο κοινότητες να γίνονται ακόμη πιο σκεπτικές για το εάν μπορεί να επιτευχθεί οποιαδήποτε πρόοδος», αναφέρει ο Γκουτέρες στην έκθεση. 

Παρά το ότι καλεί την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους σε συμμόρφωση με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για τα Βαρώσια, εξακολουθεί να μοιράζει το καρπούζι στη μέση σε σχέση με τις Τουρκικές προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ.

«Επαναλαμβάνω την ανησυχία μου για τις εξελίξεις στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων. Η θέση των Ηνωμένων Εθνών για τα Βαρώσια παραμένει αναλλοίωτη. Υπενθυμίζω τις δηλώσεις του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας για το θέμα, όπως και τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου, ειδικά τα ψηφίσματα 550 του 1984 και 789 του 1991, και υπογραμμίζω τη σημασία πλήρους συμμόρφωσης με αυτά τα ψηφίσματα», σημείωσε ο Γκουτέρες στην έκθεση.

«Ανησυχώ για τις αυξανόμενες εντάσεις εντός και γύρω από την Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Τονίζω ξανά ότι οι φυσικοί πόροι πρέπει να ωφελήσουν και τις δύο κοινότητες και αποτελούν ισχυρό κίνητρο για τα μέρη να βρουν μια αμοιβαία αποδεχτή και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό. Προτρέπω όλα τα μέρη σε αυτοσυγκράτηση και τα καλώ να καταβάλουν σοβαρές προσπάθειες για αποκλιμάκωση των εντάσεων», προστίθεται στη συνέχεια.  

Και στην έκθεση για την ανανέωση της θητείας της UNFICYP, που επίσης κατατέθηκε χθες, τηρούνται ίσες αποστάσεις, ενδεχομένως σε μια προσπάθεια να κρατηθεί ανοικτό το παράθυρο επανέναρξης του διαλόγου, δηλώνει η κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας ωστόσο, λυπηρή τη στάση του Γενικού Γραμματέα. 

 «Είναι λυπηρό το ότι τηρούνται ίσες αποστάσεις, αφού θα ήταν ορθότερο τα γεγονότα να καταγράφονται ως ακριβώς έχουν. Η προσπάθεια εξίσωσης δεν θεωρώ ότι αποθαρρύνει την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή πλευρά, αντιθέτως ενδεχομένως να δίνει το δικαίωμα αντίληψης ότι οι θέσεις της άλλης πλευράς γίνονται ανεκτές από τον Γενικό Γραμματέα», δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος. 

Από την άλλη, το ΑΚΕΛ, επικρίνει την κυβέρνηση για τον ίσο καταμερισμό ευθυνών για το αδιέξοδο, εκφράζοντας ανησυχία για την απουσία αναφοράς από το Γενικό Γραμματέα στη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία ως βάση λύσης του Κυπριακού. 

«Δίπλα στις διχοτομικές τουρκικές θέσεις καταγράφονται σε παράρτημα της έκθεσης και όλες οι «νέες ιδέες» του κ. Αναστασιάδη, όπως η περιβόητη επιστροφή στο Σύνταγμα του 60 που και αυτή βρίσκεται εκτός του πλαισίου των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ», ανέφερε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμάς.  

«Οι πολιτικές του κατευνασμού και των συνεχών υποχωρήσεων, εγκλωβισμένες στο δόγμα του «καλού παιδιού», αναντίλεκτα οδήγησε το Κυπριακό σε προσεγγίσεις ίσων αποστάσεων, που εξομοιώνουν το θύμα με τον θύτη», είπε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΑΜ, Γεάδης Γεάδη. 

«Η κατοχική δύναμη παραμένει στο απυρόβλητο χωρίς επιπτώσεις και συνέπειες για τις επαναλαμβανόμενες παράνομες ενέργειές της και τα εγκλήματα στα οποία έχει προβεί», σημείωσε σε ανακοίνωση της η ΕΔΕΚ.  

Ο Γενικός Γραμματέας αναφέρεται και στα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι οι προσπάθειες ίσης πρόσβασης των Τουρκοκυπρίων στα εμβόλια που φτάνουν στην Κύπρο από την Ευρωπαϊκή Ένωση συναντούν σοβαρά εμπόδια και παραγνωρίζοντας την άρνηση του κατοχικού καθεστώτος να αποδεχθεί την προσφορά της Κυπριακής Δημοκρατίας για βοήθεια.

Νεοκλής Νεοκλέους

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...