Πελεκάνος: Στόχος της Κυβέρνησης , περιβαλλοντικά ζητήματα και αειφόρες πρακτικές

Όσα ανέφερε σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση με τίτλο: «Ντύνουμε ξανά την Μακαρίου στα Πράσινα»

Τα περιβαλλοντικά ζητήματα και η προώθηση αειφόρων πρακτικών έχουν τεθεί στους υπό έμφαση στόχους της Κυβέρνησης, όπως και ολόκληρης της ευρωπαϊκής οικογένειας, αφού οι προβλέψεις για τις επιπτώσεις της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής και η ανάγκη για την λήψη άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων είναι κοινή παραδοχή όλων μας, δήλωσε την Παρασκευή ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος.

Σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση με τίτλο: «Ντύνουμε ξανά την Μακαρίου στα Πράσινα», που διοργάνωσε η Ανεξάρτητη Περιβαλλοντική Οργάνωση «Πράσινη Ασπίδα» δια μέσου του προγράμματος YOU REFOREST CYPRUS, ο κ. Πελεκάνος είπε πως "η αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να επιτύχει τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής επιβεβαιώθηκε με την πρόσφατη επιτυχημένη διοργάνωση του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου για την Κλιματική Αλλαγή στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή, που πραγματοποιήθηκε στην επαρχία Πάφου".

Ο κ. Πελεκάνος είπε πως "αναγνωρίστηκε από όλους ότι η περιοχή μας είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής,  γι’ αυτό άλλωστε θεωρήθηκε ιδιαίτερα σημαντική η πρωτοβουλία του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας για δημιουργία Περιφερειακού Σχεδίου Δράσης, ώστε να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις αυτές σε διάφορους τομείς όπως το Περιβάλλον, τη Γεωργία, τον Τουρισμό κ.α, που επιβαρύνουν την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Αξίζει να ειπωθεί ότι στο συγκεκριμένο Σχέδιο Δράσης, τα τελευταία δύο χρόνια έχουν εργαστεί 13 ομάδες με τη συμμετοχή 240 επιστημόνων από την περιοχή αλλά και από διεθνείς οργανισμούς".
 
Όσον αφορά στην Κύπρο, σημείωσε πως μέσω του Σχεδίου Δράσης προωθούνται μέτρα για τη μείωση των εκπομπών θερμοκηπίου, τη σύσταση μηχανισμών για πιο ανθεκτικές και ανταγωνιστικές οικονομίες μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την παροχή κινήτρων σε επιχειρήσεις και βιομηχανίας για προσαρμογή σε αειφόρες και πράσινες τεχνολογίες και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στους τομείς της πράσινης πολιτικής.

Αναμφίβολα αξιοσημείωτο θεωρείται το γεγονός ότι πέραν των 500 εκ. ευρώ, δηλαδή το 41% του προϋπολογισμού του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την Κύπρο, για τα έτη 2021-2026, αφορούν επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που συμβάλλουν στην πράσινη μετάβαση, πρόσθεσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.   
 
Επιπρόσθετα, είπε, σε εθνικό επίπεδο η Κυβέρνηση υιοθέτησε μεταξύ άλλων την Εθνική Στρατηγική για την προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή με σκοπό να καταστεί η Κύπρος πιο ανθεκτική, αναπτύσσοντας πρωτοβουλίες στους τομείς της γεωργίας, του τουρισμού, των υδάτων, των θαλασσών, της βιοποικιλότητας, των δασών, της αλιείας, της υγείας και της ενέργειας.

Ο κ. Πελεκάνος αναφέρθηκε στη δημιουργία του Πράσινου Ταμείου, στη Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα, στην προστασία και τη διατήρηση των περιοχών του Δικτύου Natura 2000 καθώς και όλων των δασικών περιοχών, όπως επίσης στα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ενημέρωσης, τα οποία συμβάλλουν στην καλλιέργεια και στην ενδυνάμωση περιβαλλοντικής συνείδησης στον ευρύτερο πληθυσμό και ειδικότερα στα παιδιά.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Κύπρου, του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου, της πρωτοβουλίας του Δημοκρατικού Συναγερμού 1000000 δέντρα σε όλη την Κύπρο, του Συνδέσμου Αγκαλιάζω με Αγάπη, της Ελπίδας Ζωής, καθώς επίσης  διαφόρων φορέων και οργανισμών.

Ο κ. Πελεκάνος είπε πως πρόκειται για μία αξιόλογη κοινωνική πρωτοβουλία, η οποία έχει καθιερωθεί στις συνειδήσεις των πολιτών του τόπου μας, ως ένα σημαντικό μέσο αναγνώρισης, επιβράβευσης και ανάδειξης ατόμων, ομάδων, οργανισμών, ιδρυμάτων, που μέσα από συστηματικές και οργανωμένες προσπάθειες συμβάλλουν καθημερινά στην προστασία του περιβάλλοντος και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας στη βάση των αρχών της αειφορίας.

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...