Έρχεται ηλεκτρονικό πορτοφόλι για τα προσωπικά έγγραφα των πολιτών το 2022 (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Υφυπουργός Καινοτομίας ανέφερε στο «Μέρα Μεσημέρι» πως το 2022 αναμένονται τεχνολογικά άλματα

Νέα τεχνολογικά άλματα θα συντελεστούν το 2022 στην Κύπρο με τη ψηφιοποίηση ακόμη περισσότερων δημόσιων υπηρεσιών. Από του χρόνου έρχεται το ηλεκτρονικό πορτοφόλι μέσα στο οποίο θα μπορούν να καταχωρούν οι Κύπριοι τα προσωπικά τους έγγραφα.

Φιλοξενούμενος στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Μέρα Μεσημέρι» ο Υφυπουργός Καινοτομίας, Κυριάκος Κόκκινος, ανέφερε πως το 2022 θα συντελεστούν πολλές τεχνολογικές αλλαγές και θα δούμε τη δημόσια υπηρεσία μέσα από μια οθόνη.

«Ο πολίτης θα μπορεί να κρατάει τα προσωπικά του έγγραφα μέσα στα wallets των κινητών τηλεφώνων. Θα δημιουργηθεί ένα αποθετήριο που θα μπορεί να βάζει ο πολίτης τα έγγραφα του και κάποια υπηρεσία που τα θέλει δεν θα τα ζητά από τον πολίτη αλλά θα τα βρίσκει εκεί», σημείωσε ο Κυριάκος Κόκκινος.

Η προσπάθεια του Υφυπουργείου Καινοτομίας είναι η παροχή ψηφιακών υπηρεσιών προς τους πολίτες για να μειωθεί η ελαχιστοποίηση των μετακινήσεων για διευκόλυνση τους.  Στόχος η απλοποίηση και ψηφιοποίηση των συναλλαγών των πολιτών και των επιχειρήσεων με τη δημόσια υπηρεσία, κάτι που θα γίνει σε βάθος χρόνου.

«Μέσα στην πανδημία η πλατφόρμα που φτιάξαμε για τα επιδόματα κορωνοϊού δεν χρειαζόταν ανθρώπινη παρέμβαση και μέσω αυτής πληρώθηκαν 250,000 αιτήσεις. Στις κοινωνικές ασφαλίσεις που δώσαμε τη διαδικτυακή πληρωμή, έχουν γίνει 907,000 πληρωμές και έχουν εισπραχθεί 1,3 εκατομμύρια», δήλωσε ο Υφυπουργός Καινοτομίας.

Ολοκληρωτική ψηφιοποίηση της Πολεοδομίας και του Κτηματολογίιου

Μάλιστα, είπε πως το 2022 το Τμήμα Πολεοδομίας κα το Τμήμα Κτηματολογίου θα ψηφιοποιηθούν ολοκληρωτικά και θα είναι αποδεκτή η ψηφιακή πληρωμή.  Την ίδια ώρα, επισήμανε πως το ταξίδι έχει χρονικό ορίζοντα που φθάνει μέχρι το 2030 με στόχο όλες οι υπηρεσίες του κράτους να είναι ψηφιακές.

Ερωτηθείς για τις ταχύτητες διαδικτύου, ο Υφυπουργός Καινοτομίας, σημείωσε πως του χρόνου θα υπάρχουν πολύ πιο γρήγορες ταχύτητες, ενώ η τιμή θα συνεχίσει την πτωτική της τάση.

Προανήγγειλε χορηγίες σε επιχειρήσεις και σπίτια για τοποθέτηση οπτικών ινών αλλά και σε μακρινές περιοχές για ανάπτυξη της ψηφιακής συνδεσιμότητας.

Για κατολέμηση του ψηφιακού αναλαφαβητισμού σχεδιάζεται η Ψηφιακή Ακαδημία ώστε να αποκτήσουν ψηφιακές δεξιότητες πολίτες όλων των ηλικιών.  «Έχουμε βάλει 20 εκατομμύρια στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τη Ψηφιακή Ακαδημία με στόχο τη των ψηφιακών δεξιοτήτων των ατόμων όλων των ηλικιών. Στελέχη από το οικοσύστημα παιδείας, θα εκπαιδεύουν τους ηλικιωμένους για να αξιοποιούν τις τεχνολογίες», τόνισε ο Κυριάκος Κόκκινος.

Προς υλοποίηση το SafePass για την 3η δόση

Όσον αφορά το SafePass, σημείωσε πως άρχισαν την τεχνική υλοποίηση ώστε να μπορεί να εμπεριέχει την 3η δόση και αναμένεται να είναι έτοιμο στις 18 Δεκεμβρίου.

Την ίδια ώρα, είπε ότι η εφαρμογή CovScan παρουσίασε κάποια προβλήματα ανταποκρισιμότητας σε ορισμένες περιοχές, τα οποία επιλύθηκαν. 

Ταυτόχρονα, δήλωσε πως εκδίδονται γύρω στις 110,00 ψηφιακά πιστοποιητικά κορωνοϊού καθημερινά μετά τις αποφάσεις για υποχρεωτική προσκόμιση τους για διακίνηση σε ορισμένα υποστατικά. «Από την αρχή της πανδημίας έχουν εκδοθεί 2,5 εκατομμύρια ψηφιακά πιστοποιητικά», είπε ο Κυριάκος Κόκκινος.

Επιμέλεια: Ιουλιέτα Μιχαήλ

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...