Με μηνύματα προς την Άγκυρα η αδειοδότηση του τεμαχίου 5 σε Exxon Mobil - Quatar Petroleum (ΒΙΝΤΕΟ)

Την αδειοδότηση του θαλασσοτεμαχίου 5 στην κοινοπραξία των Exxon Mobil Qatar Petroleum, ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο στην σημερινή του συνεδρίαση

Ενισχύει την παρουσία της στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη η κοινοπραξία των ενεργειακών κολοσσών των Exxon Mobil Qatar Petroleum, εξασφαλίζοντας την αδειοδότηση του θαλλασοτεμαχίου 5, το μισό του οποίου η Τουρκία παρανόμως θεωρεί ότι ανήκει στη δική της υφαλοκρηπίδα. 

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την αδειοδότηση με την συγκεκριμένη εξέλιξη να στέλνει ξεκάθαρα μηνύματα προς την Αγκυρα. 

«Η αδειοδότηση του τεμαχίου 5 στην κοινοπραξία, η οποία ήδη κατέχει την άδεια έρευνας στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, είναι ακόμα μια ψήφος εμπιστοσύνης των εταιρειών και ιδιαίτερα εταιρειών αυτού του βεληνεκούς, στην Κυπριακή Δημοκρατία», ανέφερε η Υπουργός Ενέργειας, Νατάσα Πηλείδου.  

Διαχειρίστρια θα είναι με ποσοστό 60% η εταιρεία η Exxon Mobil, ενώ τις επόμενες μέρες η υπουργός ενέργειας θα υπογράψει εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας το συμβόλαιο έρευνας και αναλογικού καταμερισμού παραγωγής που έχει συμφωνηθεί κατόπιν εντατικών διαπραγματεύσεων της κοινοπραξίας και της ομάδας εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Ενέργειας. 

«Το συμβόλαιο θα υπογραφεί σε τελετή που θα γίνει στη Λευκωσία εντός των επόμενων ημερών για την οποία θα ακολουθήσει ενημέρωση. Η διαδικασία από το Υπουργείο Ενέργειας για αδειοδότηση του τεμαχίου 5 ήταν αυτή που ακολουθήθηκε και για το τεμάχιο 7 και γίνεται δυνάμει του περί υδρογονανθράκων, αναζήτησης, έρευνας και εκμετάλλευσης, νόμου», σημείωσε η κ. Πηλείδου.  

Στο τελικό στάδιο βρίσκονται οι προετοιμασίες της κοινοπραξίας για την επιβεβαιωτική γεώτρηση στο κοίτασμα Γλαύκος του τεμαχίου 10. To πλωτό γεωτρύπανο Stena Forth που έχει εκμισθωθεί από τις εταιρείες τις επόμενες μέρες αναμένεται να αποπλεύσει από το αγκυροβόλιο της Λεμεσού για την περιοχή της γεώτρησης

Μάριος Αδάμου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.