Πρόεδρος ΚΕΒΕ: Ναι στις μεταρρυθμίσεις του ΓεΣΥ, όχι στον κατώτατο μισθό

Όσα ανέφερε σε ομιλία του στην ετήσια γενική συνέλευση του ΚΕΒΕ

Κατά της καθιέρωσης κατώτατου μισθού και υπέρ των μεταρρυθμίσεων και βελτίωσης του ΓεΣΥ, τάχθηκε ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης μιλώντας στην 94η ετήσια γενική συνέλευση του Επιμελητηρίου, ζητώντας παράλληλα από το συνδικαλιστικό κίνημα να σταματήσει να θέτει «εξωπραγματικά αιτήματα».
 
Σε ομιλία του στην ετήσια γενική συνέλευση του ΚΕΒΕ, στην οποία παρευρέθηκαν Υπουργοί, Αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων, Πρέσβεις, κυβερνητικοί αξιωματούχοι, αντιπροσωπεία από την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος και επιχειρηματίες – μέλη του ΚΕΒΕ, ο κ. Αγκαστινιώτης είπε ότι όραμα του ΚΕΒΕ «είναι να πετύχουμε ψηλότερους  ρυθμούς ανάπτυξης, με την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων και μετατροπή της Κύπρου σε περιφερειακό κέντρο ξένων επιχειρήσεων και επενδύσεων».
 

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου είπε ότι «το μέγα στοίχημα σήμερα είναι η επόμενη μέρα της πανδημίας και το ζητούμενο η ανάπτυξη» και πρόσθεσε ότι το ΚΕΒΕ δεν θα κουραστεί να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου εκεί όπου χρειάζεται και να ζητά μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας.
 
Αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις, ο κ. Αγκαστινιώτης εξέφρασε την ανάγκη «να ολοκληρωθούν επιτέλους οι πολυσυζητημένες και συνεχώς αναβαλλόμενες μεταρρυθμίσεις», οι οποίες αποτελούν για το ΚΕΒΕ, όπως είπε, «μετά την ανάγκη επίλυσης του πολιτικού μας προβλήματος, τη μεγαλύτερη πρόκληση και αδυναμία της σύγχρονης ιστορίας μας». 
 
«Η κοροϊδία πρέπει να σταματήσει. Είτε θα προχωρήσουμε σε εκσυγχρονισμό των δομών του κράτους και της οικονομίας, με ορίζοντα 15ετίας είτε θα μετατραπούμε σε μια οπισθοδρομική χώρα, με ένα ξεπερασμένο μοντέλο λειτουργίας - μέση λύση δεν υπάρχει», πρόσθεσε.
 
Σε σχέση με την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας και γενικά των προκλήσεων στην οικονομία, ο κ. Αγκαστινιώτης παρέθεσε τα σημαντικά μέτρα που περιλαμβάνονται στην ολοκληρωμένη πρόταση 66 σημείων που κατάθεσε πρόσφατα το ΚΕΒΕ, μεταξύ των οποίων η συνέχιση της στοχευμένης στήριξης σε όσες επιχειρήσεις συνεχίζουν να επηρεάζονται από την πανδημία, η αποκατάσταση του ονόματος της Κύπρου στις διεθνείς αγορές, η επιμονή στην ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων, ο εκσυγχρονισμός του φορολογικού συστήματος, η ενίσχυση των φορολογικών εσόδων, η παραχώρηση των αναγκαίων αδειών απασχόλησης ξένου εργατικού δυναμικού για κάλυψη των τεράστιων ελλείψεων σε όλους τους τομείς και η πράσινη και ψηφιακή οικονομία.
 
Αναφερόμενος σε όσα άτομα βρίσκονται σε καθεστώς κρατικής στήριξης, πέραν των απόλυτα δικαιολογημένων περιπτώσεων, ο κ. Αγκαστινιώτης είπε ότι το κράτος πρέπει να ξαναδεί τους όρους χορήγησης και τον κατάλογο των δικαιούχων. Θέση μας, πρόσθεσε, είναι ότι όσοι εργαζόμενοι αρνηθούν θέση εργασίας που τους έχει προταθεί, θα πρέπει να χάνουν άμεσα αυτή τη στήριξη.
 
Επιπλέον, ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις και ανησυχίες σχετικά με τη συζήτηση για την καθιέρωση του κατώτατου μισθού και πρόσθεσε ότι το ΚΕΒΕ πιστεύει ότι το σύστημα των ελεύθερων διαπραγματεύσεων, που έχουμε στην Κύπρο για τη συνομολόγηση των διαφόρων συμβάσεων είναι πιο σωστό και πιο αποδοτικό παρά η νομοθετική ρύθμιση του κατώτατου μισθού.
 
«Το νέο μοντέλο που θέλει να προωθήσει το Υπουργείο Εργασίας και οι Συντεχνίες θα δημιουργήσει στρεβλώσεις και άλλα προβλήματα στην αγορά εργασίας», είπε ο κ. Αγκαστινιώτης, ο οποίος επίσης, επανέφερε το διαχρονικό αίτημα του ΚΕΒΕ για νομοθετική ρύθμιση των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες.
 
Απευθυνόμενος στο συνδικαλιστικό κίνημα, ο κ. Αγκαστινιώτης ζήτησε «να σταματήσει να θέτει εξωπραγματικά αιτήματα», όπως για παράδειγμα την απαίτηση για νομοθετική ρύθμιση των συλλογικών συμβάσεων και το αίτημα τους να υπάρχει συλλογική σύμβαση σε κάθε επιχείρηση, προκειμένου να μπορεί να εργοδοτεί άτομα από τρίτες χώρες.
 
Σε σχέση με το ΓεΣΥ, ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ ανάφερε ότι «δύο και κάτι χρόνια μετά την εφαρμογή του ΓεΣΥ, διαπιστώνουμε ότι δεν έγινε η αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων, ενώ άρχισαν διάφοροι να μιλούν για την ανάγκη αύξησης των εισφορών».
 
«Η μεγαλύτερη απειλή για το ΓεΣΥ είναι οι καταχρήσεις, οι οποίες γίνονται δυστυχώς τόσο από μερίδα των παρόχων όσο και από την πλευρά των δικαιούχων», οι οποίοι έχουν κάθε λόγο  να το σεβαστούν και να το προστατεύσουν, αφού είναι οι πρώτοι που επωφελούνται άμεσα από αυτό, πρόσθεσε.
 
Ο κ. Αγκαστινιώτης ζήτησε από το Υπουργείο Υγείας, τον ΟΑΥ, τον ΟΚΥΠΥ και όλους τους πάροχους του ΓεΣΥ να βρουν τις λύσεις που πρέπει χωρίς να λογαριάζουν σε άλλες οικονομικές ενέσεις από τον κόσμο.
 
Αναφερόμενος στο επιχειρηματικό κλίμα, ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ ζήτησε μεταξύ άλλων να ενισχυθεί το θεσμικό, κανονιστικό και εποπτικό πλαίσιο της χώρας, να γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις στα θέματα καταπολέμησης της διαφθοράς και της αδιαφάνειας, να βελτιωθούν οι ψηφιακές και άλλες υποδομές, να εισαχθούν καλύτερες πρακτικές στο σύστημα προσλήψεων / αξιολογήσεων / προαγωγών στο δημόσιο, να διασφαλιστεί η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος με την οριστική επίλυση του προβλήματος των ΜΕΔ, να εκσυγχρονιστεί συνολικά το φορολογικό μας σύστημα, να δοθούν φορολογικά κίνητρα για συγχωνεύσεις και να ενθαρρυνθεί η στενότερη συνεργασία των επιχειρήσεων με τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας.

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο κ. Αγκαστινιώτης καταδίκασε τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις και προκλήσεις της Άγκυρας και του ψευδοκράτους και εξέφρασε στήριξη «στις πολλές ενέργειες και πρωτοβουλίες του Προέδρου Αναστασιάδη τόσο για βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, όσο και για ενδυνάμωση της θέσης της χώρας μας, μέσω των περιφερειακών συμφωνιών συνεργασίας με γειτονικές χώρες».
 
Σε σχέση με το μεταναστευτικό, ανέφερε ότι το πρόβλημα αυτό, το οποίο χαρακτήρισε ως 3ο Αττίλα, «δεν πρόκειται να επιλυθεί με ευχολόγια και μισόλογα», προσθέτοντας ότι είτε, θα ληφθούν ουσιαστικά μέτρα αποτροπής του φαινομένου, «είτε θα μετατρέψουμε τη χώρα μας σε ΄Ελεύθερη Κέρκυρα΄».
 
Τέλος, ο κ. Αγκαστινιώτης αναφέρθηκε στη δράση του ΚΕΒΕ λέγοντας ότι το νέο έτος, αν όλα εξελιχθούν ομαλά με την πανδημία, θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις και στις τέσσερις άκρες του ορίζοντα για προβολή της Κύπρου, για προώθηση εξαγωγών και ευκαιριών που προσφέρονται για προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
 

ANT1 Newsroom

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...