ΠτΔ για Pandora Papers: «Διαστρέβλωση της πραγματικότητας και πολιτικές σκοπιμότητες» (ΒΙΝΤΕΟ)

Η Επιτροπή Θεσμών εξέτασε για τρίτη συνεχόμενη συνεδρία, τις αποκαλύψεις των Pandora Papers, μετά και το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου

Για διαστρέβλωση της πραγματικότητας, πολιτικές σκοπιμότητες και τοξικό κλίμα που βλάπτει το κύρος των θεσμών της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάνει λόγο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σε επιστολή του προς την επιτροπή Θεσμών της Βουλής, η οποία εξετάζει την εμπλοκή του στις αποκαλύψεις των Pandora Papers. 

Με την δώδεκα σελίδων επιστολή, που ανέγνωσε ενώπιον της επιτροπής Θεσμών της Βουλής, ο διευθυντής του γραφείου του, Πέτρος Δημητρίου, τονίζει ότι στα Pandora Papers, γίνεται αναφορά στο δικηγορικό γραφείο που φέρει το όνομα του και όχι στον ίδιο. Και επισημαίνει πως, όπως αναφέρει και ο βρετανικός Τύπος που προέβη στις αποκαλύψεις, δεν προκύπτει ότι ο ίδιος εμπλέκεται. 

Αντιστρέφει μάλιστα, τα επιχειρήματα που προβάλλει η αντιπολίτευση, επιστρέφοντας τα πυρά: «Πως θα ελέγχετο ο Πρόεδρος αν οι πράξεις της κυβέρνησης ή και του ιδίου, ενείχαν το στοιχείο της τυχόν εύνοιας ή και διαφθοράς;» 

«Πόσο έντιμο και ηθικό είναι η αλλαγή της επωνυμίας αλλά η συνέχιση της εμπλοκής στις επαγγελματικές δραστηριότητες; Ποιο είναι ποιο έντιμο και ποιο ηθικό σε σχέση με τη διαφάνεια. Η μη διατήρηση της επωνυμίας ή αποξένωση των μετοχών και αποχή από τις εργασίες; Τι ποιο ανήθικο και δικαίως θα εθεωρείτο έτσι εάν σε υποθέσεις που αφορούν κυβερνητικές αποφάσεις, η διεκπεραίωση ανατίθετο σε τρίτα γραφεία ώστε να αποκρύβετό η ταυτότητα του δικηγορικού γραφείου που φέρει το όνομα μου», αναφέρει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. 

Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εμφανίσθηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος σε σχέση με το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υποδεικνύοντας πως στο παρελθόν για ανάλογες περιπτώσεις, δεν έγινε για κανέναν άλλον ονομαστική αναφορά. Μάλιστα έκανε λόγο για πολιτικές σκοπιμότητες ακόμα. Υποδεικνύοντας παράλληλα πως ο Ρώσος Γερουσιαστής, ο οποίος εκπροσωπείτο από το δικηγορικό γραφείο που φέρει το όνομα του, έλαβε την κυπριακή υπηκοότητα, το 2011. Επί προεδρίας Δημήτρη Χριστόφια. 

«Γιατί από τους 35 ηγέτες ή 350 πολιτειακούς αξιωματούχους, γίνεται επιλεκτική αναφορά σε μόνο επτά αξιωματούχους; Για ποιες υπεράκτιες δραστηριότητες ή έστω κατ ισχυρισμό αποδίδεται σε άλλους ηγέτες γίνεται αναφορά στο όνομα μου έστω και σε ένα εκ ων 12 εκ. εγγράφων που διέρρευσαν; Ο Ρώσος γερουσιαστής απέκτησε την κυπριακή υπηκοότητα από το 2011. μετά από ενδελεχή έρευνα. Αργότερα παραιτήθηκε από την πολιτική και σήμερα δραστηριοποιείται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Χωρίς κανένα πρόβλημα», αναφέρει επίσης ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.  

Εκφράζει επίσης, την ενόχληση του για την κριτική που του ασκείται στη βάση διαστρεβλώσεων, όπως αναφέρει και σημειώνει ότι θα πρέπει να τεθεί τέρμα στην στείρα αντιπαράθεση και τοξικότητα, ενώ ζητά να προχωρήσουν άμεσα στην διερεύνηση της υπόθεσης. 

«Την ίδια ώρα, οι διαστάσεις της όποιας κριτικής, θα πρέπει να περιορίζονται στα πραγματικά γεγονότα και όχι να μολύνονται, από πολιτικές σκοπιμότητες. 
Οχι μόνο δεν αρνούμαι τον έλεγχο, αλλά και σας καλώ, όπως εξαντλήσετε όλες τις προσφερόμενες από το Σύνταγμα και τους Νόμους, μεθόδους διερεύνησης, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η αλήθεια, αλλά και το κύρος των Θεσμών», αναφέρει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. 

Με την επιστολή του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχωρά σε ιστορική αναδρομή, από το 1998 και μετά στην πολιτική προσέλκυσης ξένων επενδύσεων με το καθεστώς των υπεράκτιων εταιριών, καθώς και σε όλα τα μέτρα που έλαβε, λαμβάνει ή προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση, για την πάταξη της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.Κυριάκος Κυριακίδης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.