Στο πλευρό της Κύπρου για το μεταναστευτικό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα μέτρα για αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης

Ενεργά παρούσα στο πλευρό της Κύπρου, για αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, δηλώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε συγκεκριμένα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση αναφέρθηκε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, σε συνάντηση, το απόγευμα στις Βρυξέλλες, με ομάδα δημοσιογράφων από την Κύπρο.

Ανακοίνωσε, κατά πρώτο, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προχωρήσει, ίσως και την επόμενη εβδομάδα, σε νομική αναγνώριση του όρου «εργαλειοποίηση», που χρησιμοποιείται πολιτικά, ώστε «αυταρχικοί ηγέτες», όπως ήταν η έκφραση που χρησιμοποίησε, οι οποίοι συνειδητά εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο, και προωθούν μετανάστες οργανωμένα στις χώρες-μέλη όπως η Κύπρος, να αντιμετωπίσουν τα ανάλογα μέτρα. Αυτό θα γίνει μέσω αυτού που ο κ.Σχοινάς ονόμασε Schengen Border Code, Κώδικας ο οποίος θα δώσει στην Ευρώπη τα αναγκαία νομικά εργαλεία, για να βοηθήσει τα μέλη της να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο της «εργαλειοποίησης μεταναστών και προσφύγων».

«Θα το προτείνουμε στα κράτη-μέλη ως Επιτροπή. Θα εισάξουμε στην κοινοτική έννομη τάξη έναν ορισμό που θα περιγράφει αυτό που συζητούμε ολοένα και περισσότερο πολιτικά, αλλά δεν το έχουμε προβλέπει νομικά, για οποιαδήποτε εξαιρετικά μέτρα θα χρειαστούν προς αντιμετώπιση του φαινομένου.»

Σημειώνεται πως η πίεση που δέχεται η Ένωση τους τελευταίους μήνες από τη Λευκορωσία, η οποία προωθεί μετανάστες από τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της βόρειας Αφρικής προς την Ευρώπη και χώρες-μέλη όπως η Πολωνία και η Λιθουανία, συμβάλλει ώστε και η Τουρκία, η οποία προωθεί οργανωμένα μεταναστευτικές ροές στην Κύπρο, μέσω της Πράσινης Γραμμής, και όχι μόνο, να λάβει έμπρακτα απάντηση από την Ένωση.

Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε και στο νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, λέγοντας πως βλέπει την Κύπρο να πρωταγωνιστεί στην προώθησή του. Αυτό θα είναι η οδός που θα διασφαλίσει στην Κυπριακή Δημοκρατία έμπρακτα εργαλεία, για να αντιμετωπίσει τη μεταναστευτική κρίση.

Ειδικά για την Πράσινη Γραμμή, αναφέρθηκε σε εξαιρετικές συνθήκες που επιβάλλουν εξαιρετικά μέτρα.
Τόνισε πως η Πράσινη Γραμμή δεν είναι εξωτερικό σύνορο της ΕΕ και ως εκ τούτου εκεί δεν μπορεί να ανατεθεί ρόλος στην Frontex. «Αυτό δεν σημαίνει ότι η ΚΔ δεν μπορεί να ασκήσει εκεί έλεγχο. Αυτό μπορεί να γίνει με τρόπο συμβατό με τις συνθήκες και τον χαρακτήρα της Πράσινης Γραμμής.»

Η παρακολούθηση των μεταναστευτικών ροών πρέπει, κατά τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν, να οργανωθεί σε επίπεδο ΚΔ, και η ΕΕ έχει πόρους να της διαθέσει για κάμερες, οχήματα ή και εξοπλισμό.

Ενώ σε ερώτηση για το σύστημα παρακολούθησης από το Ισραήλ που φαίνεται να μελετά να προμηθευτεί η Κύπρος, δήλωσε άγνοια, αλλά πρόσθεσε πως «υπάρχουν πολύ αυστηρές πρόνοιες για το τί είναι χρηματοδοτίσιμο από την ΕΕ».

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς αναγνώρισε ότι η Κύπρος δέχεται σημαντική πίεση, όχι μόνο από την Πράσινη Γραμμή, αλλά και από τον Λίβανο. Και στα έμπρακτα μέτρα στα οποία αναφέρθηκε περιέλαβε την χρηματική βοήθεια ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες στο Κέντρο Πουρνάρα στην Κοκκινοτριμιθιά, αλλά και στην ενεργοποίηση της συμφωνίας με τον Λίβανο για επιστροφές μεταναστών. Έθεσε ο ίδιος το θέμα προς τη νέα Κυβέρνηση της Βηρυτού και βρήκε, όπως είπε, ευήκοα ώτα, καθώς «ο Λίβανος θέλει να δουλέψει με την Ευρώπη, και όχι απέναντι στην Ευρώπη στο μεταναστευτικό».

Απαντώντας, τέλος, στην κριτική που ασκείται για τα push backs, τόνισε πως «είναι παράνομα, καθώς αντιβαίνουν στην κοινοτική διαδικασία, που επιβάλλει ότι όποιος αιτείται άσυλο και ξεφεύγει από πόλεμο, δικτατορία ή δίωξη, έχει δικαίωμα να διατυπώσει αίτημα ασύλου στην Ευρώπη». Ωστόσο, χρησιμοποιώντας τη λέξη «προσοχή» υπέδειξε και την υποχρέωση των εθνικών αρχών στα κράτη-μέλη να φυλάσσουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, να καταπολεμούν την παράνομη διακίνηση ανθρώπων και να αμύνονται και να προστατεύουν την ΕΕ σε περίπτωση υβριδικών απειλών.

Ειδικά για τη θάλασσα, αναγνώρισε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να ασκηθεί έλεγχος στις βάρκες με τους μετανάστες, και αναφέρθηκε στην ανάγκη αποτελεσματικών μηχανισμών ελέγχου που θα μπορούσε να υιοθετήσει η Κύπρος.

Ευρωτουρκικές σχέσεις

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ρωτήθηκε και για το μέλλον των ευρω-τουρκικών σχέσεων, καθώς βρισκόταν στην Άγκυρα για επαφές την περασμένη εβδομάδα.

Όπως είπε, η πολιτική κινήτρων και κυρώσεων, που υιοθέτησε η ΕΕ μετά το θερμό καλοκαίρι του 2020 στο Αιγαίο, συνεχίζει να είναι στο τραπέζι. Ετοιμάστηκε από τις πρωτεύουσες των κρατών-μελών και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, σε συνεννόηση και με τη νέα Κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, και ουσιαστικά αποφόρτισε την υψηλή ένταση που είχε προκαλέσει η Τουρκία.

«Κατέστησε σαφές προς την Τουρκία, και αυτό εξακολουθεί να ισχύει, ότι τα παιγνίδια στην Ανατολική Μεσόγειο δεν θα είναι χωρίς κόστος» ήταν η αναφορά του Μαργαρίτη Σχοινά.

Και σε ερώτηση εάν αυτό αφορά και στις προκλήσεις στην Αμμόχωστο και τα Βαρώσια, απάντησε ενδεικτικά «σαφέστατα ναι».

Σύμφωνα με τον Μαργαρίτη Σχοινά, η Τουρκία, δεδομένων και των οικονομικών δυσκολιών της, εξαιρετικά διστακτική να βγει από αυτό

το πλαίσιο. Και είναι η δική του εκτίμηση πως δεν θα βγει, ούτε θα κάνει κάτι που θα συνιστά βήμα προς τα πίσω, καθώς «γνωρίζει ότι θα ενεργοποιηθεί αυτόματα η πολιτική κινήτρων και κυρώσεων».

Αναφέρθηκε και στη θετική ατζέντα που ζητά η Τουρκία – μια προοπτική θετικής σύμφυσης με την Ευρώπη, όπως την χαρακτήρισε, και η οποία αφορά στο μεταναστευτικό, τη βελτίωση της Τελωνειακής Ένωσης και μέτρα για ενίσχυση του λαού, όπως μέσω του προγράμματος Erasmus, αλλά πρόσθεσε πως «η Τουρκία γνωρίζει καλά πως αυτή η θετική ατζέντα δεν προκύπτει εύκολα γι αυτήν», καθώς, ειδικά για την αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης, αντιδρά η Κύπρος, θέτοντας ως προαπαιτούμενο την ικανοποίηση των κυπρογενών υποχρεώσεων της Άγκυρας.

Χρυσά Διαβατήρια 

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς ρωτήθηκε και για το θέμα των χρυσών διαβατηρίων, και έκανε λόγο για «ένα θέμα που δεν έπρεπε να είχε ανοίξει», αν και το άνοιγμα οδήγησε στην παραγωγή αποτελέσματος, αφού το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα έχει σταματήσει.

Σε σχέση με την πιθανότητα η Κύπρος να αντιμετωπίσει δικαστικό θέμα, απάντησε: «Βρισκόμαστε σε διαδικασία επί παραβάση αλλά δεν έχουμε φτάσει στο τελικό στάδιο παραπομπής στο δικαστήριο. Αν οι εξηγήσεις που παρείχε η ΚΔ κριθούν επαρκείς, η διαδικασία θα σταματήσει, όπως είχε συμβεί στο παρελθόν. Εάν όχι, το σχήμα θα κριθεί στο δικαστήριο από δικαστές και όχι από πολιτικούς.»

Έλλη Κοτζαμάνη

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...