ΓΓ ΠΕΟ: Πρόσβαση στον κατώτατο μισθό για όλους και χωρίς εξαιρέσεις

Κάνει λόγο για ραγδαία διεύρυνση της κοινωνικής ανισότητας

Για «ραγδαία διεύρυνση της κοινωνικής ανισότητας» κυρίως λόγω της κατολίσθησης μισθών στον ιδιωτικό τομέα, κάνει λόγο ο απερχόμενος ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης, προσθέτοντας πως πρόσβαση στον κατώτατο μισθό θα πρέπει να έχουν όλοι και χωρίς εξαιρέσεις.
 
Σε εισήγησή του στην ημερίδα με τίτλο «Η νομοθετική κατοχύρωση ελάχιστων μισθών ως μέρος της διαδικασίας ρύθμισης των Εργασιακών Σχέσεων» ο κ. Κυρίτσης σημείωσε πως με βάση τα στοιχεία της Κυπριακής  Στατιστικής Υπηρεσίας, μεταξύ 2012 και 2017 ο διάμεσος μισθός έχει υποχωρήσει κατά 7%. 
 

«Για όσους διαβάζουν σωστά τους δείκτες, είναι σαφές ότι στον ιδιωτικό τομέα και ιδιαίτερα στις πιο ευάλωτες ομάδες, η υποχώρηση είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι η μέση υποχώρηση. Για δε τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας η κατάσταση είναι εξοργιστικά θλιβερή», είπε, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΕΟ.
 
Αναφέρθηκε στις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ευρωπαϊκό εξάμηνο και ειδικότερα στις διαπιστώσεις ότι η πτώση των τιμών καταναλωτή μέχρι το 2016 ήταν περιορισμένη σε σύγκριση με τη μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, κάτι που «σημαίνει ότι οι εταιρείες έχουν αυξήσει τα περιθώρια κέρδους τους αντί να μεταβιβάσουν το σύνολο της μείωσης του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος και των τιμών της ενέργειας, στους καταναλωτές» και ότι «η επισφάλεια της αγοράς εργασίας και η σημαντική προσαρμογή των μισθών που σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια, συνέβαλαν στην αύξηση των εισοδηματικών ανισοτήτων».
 
«Είναι εμφανές ότι ο κύριος λόγος της μείωσης του εργατικού κόστους  είναι η κατολίσθηση των μισθών.  Στις διαπιστώσεις της Ε.Ε.  προσδιορίζονται και οι λόγοι.  Είναι η μη εφαρμογή από την μια  των συλλογικών συμβάσεων και η επιβολή από την άλλη ‘ευέλικτων’ μορφών εργοδότησης»  όπως πολύ παραστατικά αναφέρεται στην 2η διαπίστωση της Ε.Ε», πρόσθεσε ο ΓΓ της ΠΕΟ.
 
Αναφερόμενος στον διάλογο που ξεκίνησε για τη θέσπιση εθνικού κατώτατου μισθού, ο κ. Κυρίτσης επεσήμανε πως «για να είναι δηλαδή ολοκληρωμένη μια νομοθετική ρύθμιση και να πετυχαίνει το στόχο της  πρέπει να στηρίζει και να ενισχύει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και συμβάσεις και όχι να τις ανταγωνίζεται και σε τελική ανάλυση να τις υποσκάπτει».
 
«Για μας είναι θέμα αρχής ότι μια  νομοθετικά κατοχυρωμένη πρόσβαση σε κατώτατο μισθό θα πρέπει να αφορά όλους τους εργαζόμενους, χωρίς εξαιρέσεις. Προσέγγιση που θα αφήνει εργαζόμενους έξω από αυτή τη ρύθμιση επειδή είναι ευάλωτοι και οι δυνατότητες αντίδρασης τους περιορισμένες ή και μηδαμινές θα ήταν και απαράδεκτη και επικίνδυνη», κατέληξε.

ANT1 Newsroom

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.