Πρόεδρος Ομάδας Φιλίας Γαλλίας - Κύπρου: Πάρα πολύ σημαντική η Κύπρος για την ΕΕ λόγω της θέσης της

«Η Κύπρος έχει μια στρατηγική θέση πολύ σημαντική η οποία διαδραματίζει ρόλο γέφυρας μεταξύ της ΕΕ και της Μέσης Ανατολής», δήλωσε

Η Κύπρος, λόγω της στρατηγικής της θέσης «είναι μια πάρα πολύ σημαντική χώρα για την ΕΕ άσχετα αν είναι μικρή», τόνισε η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Γαλλίας - Κύπρου της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, Βουλευτής Nadia Essayan, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι με την ανάληψη της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από την Γαλλία, ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα συζητήσει τα προβλήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θέματα ειρήνης και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο, λαμβανομένου υπόψη και του προβλήματος που δημιουργεί η Τουρκία.
 
Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής, η κ. Essayan, η οποία μιλούσε μέσω διερμηνέα, αφού ευχαρίστησε την Κύπρο για την υποδοχή, τόνισε ότι η Κύπρος «έχει μια στρατηγική θέση πολύ σημαντική η οποία διαδραματίζει ρόλο γέφυρας μεταξύ της ΕΕ και της Μέσης Ανατολής».
 

«Για αυτό και όλες αυτές τις δυσκολίες που βιώνει το νησί και μας αγγίζουν ιδιαίτερα γιατί ξέρουμε ότι πέραν από αυτό το νησί είναι η ΕΕ την οποία αγγίζουν αυτές οι δυσκολίες», πρόσθεσε.
 
Ανέφερε ότι η ανάληψη της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν είναι «μια πηγή ελπίδας για άπαντες ημών γιατί ως Πρόεδρος μιας χώρας που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα έχει την θέληση να συγκεντρώσει και να συζητήσει» αυτά τα προβλήματα.
 
«Ως εκ τούτου, με την προεδρία του θα δοθεί ώθηση σε όλα αυτά τα προβλήματα και σαφώς, λαμβανομένου υπόψη και του προβλήματος που δημιουργεί η Τουρκία», τόνισε η κ. Essayan.
 
Επίσης, ανέφερε ότι θα συζητηθούν περαιτέρω θέματα ειρήνης και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
 
Πρόσθεσε πως αυτό είναι ένα θέμα που αγαπά γιατί είναι και μέλος της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης και στους κόλπους αυτής της επιτροπής της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης έχει διοριστεί αρμόδια για την ΕΕ.
 
Αυτά είναι θέματα που «προσεγγίζουν των δικών σας προβλημάτων και τα οποία σας εμπλέκουν και επί των οποίων θα πρέπει να διατρίψω τουλάχιστον κάποιους μήνες γιατί έπονται προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές στην Γαλλία, Απρίλιο και Ιούνιο, αντίστοιχα, και ευελπιστώ ότι θα παραμείνω μέλος της νέας σύνθεσης της γαλλικής εθνοσυνέλευσης», πρόσθεσε.
 
Η κ. Essayan είπε ότι πιστεύει πως οι αμοιβαίες επισκέψεις θα βοηθήσουν να έχουμε μια άμεση ανταλλαγή απόψεων «για να μπορέσουμε να συνειδητοποιήσουμε περισσότερο την έκταση των προβλημάτων επί τόπου».
 
Είπε ακόμη ότι όλα τα μέλη της αντιπροσωπείας «έχουν συγκινηθεί από την στοργή που έχετε επιδείξει για την Γαλλία και τον λαό της» και εξέφρασε την ελπίδα ότι η αντιπροσωπεία θα σταθεί στο ύψος των προσδοκιών του κυπριακού λαού.
 
Ανέφερε επίσης ότι αποδέχθηκε την προεδρία της ομάδας γιατί έχει στην καρδιά της την Κύπρο, απέναντι στην οποία έχει μια οφειλή, όπως είπε.
 
Εξήγησε ότι αυτή η οφειλή έγκειται στο γεγονός ότι είναι Λιβανέζα και γνωρίζει ότι η Κύπρος «άνοιξε τις αγκάλες και τις πόρτες της στον λιβανέζικο λαό ο οποίος πέρασε στιγμές δυσκολίας».
 
Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Χάρης Γεωργιάδης είπε ότι η σχέση Κύπρου – Γαλλίας δεν θα μπορούσε να ήταν σε καλύτερη θέση, προσθέτοντας ότι «είμαστε αποφασισμένοι αυτή την εξαιρετική σχέση να τη διευρύνουμε ακόμη περισσότερο και μέσω της κοινοβουλευτικής διπλωματίας».
 
«Προσβλέπουμε στην γαλλική ηγεσία στο πλαίσιο της ΕΕ όχι μόνο για να πραγματοποιήσουμε τα επόμενα βήματα στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, αλλά και για να καταφέρουμε να προσδώσουμε στην ΕΕ τον ρόλο που οφείλει να διαδραματίζει στην περιφερειακή και τη διεθνή πολιτική σκηνή», υπογράμμισε.
 
Αυτό αφορά, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, «και στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ανάγκη να προσδιορίσουμε ως ΕΕ μια πολύ πιο αξιόπιστη πολιτική για την Τουρκία, η οποία κινείται προς κατευθύνσεις που πόρρω απέχουν από αυτά που θα ανέμενε η ΕΕ από μια γείτονα χώρα κάτι που εμείς στην Κύπρο γνωρίζουμε και βιώνουμε με πολύ πιο έντονο τρόπο».

ANT1 Newsroom

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.