Προβληματισμός για αύξηση του λαθρεμπορίου από κατεχόμενα (ΒΙΝΤΕΟ)

Ανησυχίες Επιτροπής Εμπορίου από τα αυξημένα κρούσματα λαθρεμπορίου στις ελεύθερες περιοχές

Λύσεις στο τεράστιο όπως εξελίσσεται πρόβλημα του λαθρεμπορίου και των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών μεταξύ κατεχομένων και ελεύθερων περιοχών, απαίτησε σύσσωμη η κοινοβουλευτική επιτροπή Εμπορίου. 

Κοινή παραδοχή, ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει και ότι προκαλεί ανατροπές στη λειτουργία της αγοράς, καθώς και αθέμιτο ανταγωνισμό, είτε αφορά σε προβλήματα που πηγάζουν από τον κανονισμό λειτουργίας της Πράσινης Γραμμής, είτε λόγω του λαθρεμπορίου που ακμάζει ένεκα της ακρίβειας. 

«Θα πρέπει να επαναξιολογηθεί ενδεχομένως και ο ίδιος ο κανονισμός λειτουργίας εξ ου και η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω της μόνιμης αντιπροσωπείας έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη και έχουν κάθε δικαίωμα να επαναξιολογήσουν και να συζητήσουν τα προβλήματα τα οποία εμφανίζονται», δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου, Κυριάκος Χατζηγιάννης.  

Πέραν του λαθρεμπορίου καυσίμων, έγινε λόγος μεταξύ άλλων και για προϊόντα μαϊμού, για προϊόντα τουρκικής προέλευσης, τα οποία βαφτίζονται τουρκοκυπριακά, όπως οικοδομικά υλικά και φυτοφάρμακα. 

«Η Κυβέρνηση οφείλει να επιτηρεί την εφαρμογή του πλαισίου του κανονισμού της πράσινης γραμμής; Για να σταματήσουν οι αθέμιτες εμπορικές πρακτικές που παρατηρούνται. Οι έλεγχοί της πρέπει να εντατικοποιηθούν για να σταματήσει η παρανομία», σημείωσε ο Βουλευτής του ΑΕΚΛ, Κώστας Κώστα. 

«Καλούμε την κυβέρνηση Αναστασιάδη να δώσει στις κρατικές υπηρεσίες οδηγίες για πιστή, σωστή και αυστηρή εφαρμογή του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής, τον οποίο θα πρέπει να αξιοποιεί καθημερινά για προστασία των επιχειρήσεων στις ελεύθερες περιοχές και της κυπριακής Οικονομίας», είπε ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσης Παντελίδης. 

«Χρειάζεται πρωτίστως πολιτική βούληση. Για εμάς υπάρχει μια πρόταση που είναι στο τραπέζι από την πρώτη ημέρα που άνοιξαν τα οδοφράγματα και αυτή είναι το κλείσιμό τους», υποστήριξε ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Λίνος Παπαγιάννης. 
«Ο κανονισμός της πράσινης γραμμής που διέπει το εμπόριο προϊόντων με την κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και χρειάζεται αναβάθμιση και αναθεώρηση», ανέφερε ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μιχάλης Γιακουμή. 

Το θέμα θα συζητηθεί σε επόμενη συνεδρία, στην παρουσία και των αρμόδιων Υπουργών.


Χρυστάλα Βιλάνου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...