Την ανάγκη για συντονισμό υπηρεσιών στήριξης των θυμάτων σεξουαλικής βίας, τόνισε η Ε. Χαραλαμπίδου

Οι δηλώσεις της κ. Χαραλαμπίδου

Η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών κ. Ειρήνη Χαραλαμπίδου δήλωσε ότι επιβάλλεται η υιοθέτηση μιας ολιστικής προσέγγισης και η διασφάλιση της διατμηματικής συνεργασίας και του συντονισμού όλων των υπηρεσιών στήριξης των θυμάτων σεξουαλικής βίας, ώστε να μπορούν να καταγγέλλουν περιστατικά εναντίον τους.

Ανακοίνωση της Βουλής αναφέρει ότι η κ. Χαραλαμπίδου προέβη στη δήλωση αυτή σε παρέμβασή της στη διαδικτυακή Διακοινοβουλευτική Συνάντηση της Επιτροπής για τα Δικαιώματα των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ), με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Όπως ανέφερε στη συζήτηση, η σεξουαλική βία αποτελεί πολύ ελκυστικό και αποτελεσματικό εργαλείο πολέμου που στοχοποιεί κυρίως τις πιο ευάλωτες ομάδες, όπως τα κορίτσια, τις γυναίκες και τα παιδιά.

Επισήμανε επίσης ότι τα στερεότυπα και η προκατάληψη αποθαρρύνουν τα περισσότερα θύματα από το να καταγγέλλουν τα περιστατικά αυτά και, ως εκ τούτου, τα στατιστικά στοιχεία δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική διάσταση του προβλήματος.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε η κ. Χαραλαμπίδου στη σεξουαλική βία και τους βιασμούς, που διαπράχθηκαν αδιακρίτως και σε μεγάλη έκταση από τον τουρκικό στρατό κατά την τουρκική εισβολή του 1974 στην Κύπρο, ως εργαλείο εξαναγκασμού των Ελληνοκυπρίων να εκτοπιστούν στο νότιο τμήμα του νησιού. Τα θύματα σεξουαλικής βίας, ανέφερε η Κύπρια βουλευτής, στερήθηκαν ιατρικής και ψυχολογικής στήριξης, αφενός, λόγω του κατακερματισμού του κοινωνικού ιστού και της παράλυσης του κράτους πρόνοιας συνεπεία της τουρκικής εισβολής και, αφετέρου, λόγω του συντηρητισμού και των πατριαρχικών δομών της κυπριακής κοινωνίας.

Επιβάλλεται, τόνισε η κ. Χαραλαμπίδου, η υιοθέτηση μιας ολιστικής προσέγγισης και η διασφάλιση της διατμηματικής συνεργασίας και του συντονισμού όλων των υπηρεσιών στήριξης των θυμάτων ώστε να μπορούν να καταγγέλλουν περιστατικά σεξουαλικής βίας.

Υπογράμμισε τη σημασία της συλλογής στατιστικών δεδομένων για τη διάγνωση του προβλήματος και την αξιολόγηση της προόδου που επιτυγχάνεται, καθώς και της δημιουργίας ενός ισχυρού δικτύου προστασίας και στήριξης για την ανακούφιση, αποκατάσταση και κοινωνική επανένταξη των θυμάτων. Τερματίζοντας την ατιμωρησία και επιδεικνύοντας μηδενική ανοχή σε περιστατικά σεξουαλικής βίας, επαναβεβαιώνουμε την αποφασιστικότητά μας να θωρακίσουμε τις δημοκρατικές μας αξίες, κατέληξε η κ. Χαραλαμπίδου.

ANT1 Newsroom

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...