Μακρύς ο δρόμος μέχρι την τελική συμφωνία για τη μεταρρύθμιση της Τ.Α. (ΒΙΝΤΕΟ)

Παραμένουν σημαντικές εκκρεμότητες, και οι εμπλεκόμενοι επιδίδονται σε αγώνα δρόμου για γεφύρωση των διαφορών και ψήφιση του νομοσχεδίου

Ρευστό παραμένει σε μεγάλο βαθμό το σκηνικό για τις συνενώσεις των Δήμων και τον τελικό αριθμό των νέων οντοτήτων που θα προκύψουν με την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι πλείστες διαφωνίες που προέκυψαν σε όλες τις επαρχίες, αφορούν στις συνενώσεις, και θα τεθούν εκ νέου επι τάπητος στην έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής, την ερχόμενη Δευτέρα, χωρίς ωστόσο να αναμένεται να προκύψει τελικό αποτέλεσμα.

«Πολλά κόμματα έχουν πει ότι θα τοποθετηθούν μετά για κάποια από τα σενάρια ή για κάποιες από τις θέσεις που εκφράστηκαν χθες. Έτσι και το θέμα των δημοψηφισμάτων και πόσοι και ποιοι δήμοι θα είναι. Έχει ακόμα δρόμο μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου», ανέφερε ο Δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας.

Σε εκκρεμότητα παραμένουν, επίσης, τα ζητήματα που αφορούν τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων, τον αριθμό των συμβούλων, την εκλογή αντιδημάρχων και τις αρμοδιότητες τους και την σύσταση των επιτροπών των διαμερισμάτων.

Να σημειωθεί ότι καθημερινά κατατίθενται νέα αιτήματα ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών.

Για παράδειγμα σήμερα το Κοινοτικό Συμβούλιο Ξυλοφάγου απέστειλε επιστολή με την οποία ζητά να συμπεριληφθεί στον υπό διαμόρφωση Δήμο Αγίας Νάπας, αν και η κοινότητα διοικητικά υπάγεται στην επαρχία Λάρνακας.

Στη συζήτηση παρέμβαση έκανε σήμερα και η Ελεγκτική Υπηρεσία, η οποία θέτει ζήτημα με τους αριθμούς των Δήμων και την αντιμισθία Δημάρχων και Αντιδημάρχων.

Ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, σε επιστολή έκτασης 40 σελίδων, εκτός από σχόλια, καταθέτει, μάλιστα, και εισηγήσεις προς την Επιτροπή Εσωτερικών για θέματα που εμπίπτουν, όπως αναφέρει, στην αρμοδιότητα του.

«Εκφράζουμε επιφυλάξεις κατά πόσο οι προτεινόμενες ρυθμίσεις είναι ικανοποιητικές, ως προς τη χρήση κρατικών πόρων και ειδικότερα των πόρων της τοπικής αυτοδιοίκησης με οικονομικό και αποτελεσματικό τρόπο, αν και αναγνωρίζουμε ότι υπήρξε βελτίωση σε σχέση με τα νομοσχέδια του 2016», σημείωσε ο Γενικός Ελεγκτής.

Σε ανακοινώσεις, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ κάνουν συγκεκριμένη αναφορά στην περίπτωση του Δήμου Στροβόλου και σχετική ανακοίνωση του Δημάρχου, ο οποίος ζητά την ένταξη στον μητροπολιτικό Δήμο Λευκωσίας.

«Ξεκαθαρίζουμε ότι ουδέποτε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Στροβόλου συζήτησε σοβαρά και σε βάθος αυτή την ιδέα και προοπτική. Επομένως να γίνει ξεκάθαρο από όλους ότι οι δηλώσεις, τα άρθρα, οι επιστολές του δημάρχου είναι το δικό του και μόνο αφήγημα, είναι τις δικές του προσωπικές απόψεις που εκφράζουν», επισημαίνει σε ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ.

Ταυτόχρονα, σε ανακοίνωση του το ΔΗΚΟ, σημειώνει πως «διαφωνούμε με τις δηλώσεις του Δημάρχου Στροβόλου και δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ως μοχλό πίεσης προς το Κοινοβούλιο δίδοντας λανθασμένα και παραπλανητικά μηνύματα ότι αυτή είναι και η βούληση των δημοτών Στροβόλου».

Στη διασφάλιση της απλής αναλογικής ζητά η ΕΔΕΚ. Ενώ για κομματικά αλισβερίσια τα οποία απειλούν να τινάξουν στον αέρα την μεταρρύθμιση έκανε λόγο ο βουλευτής της Δημοκρατικής Παράταξης, Μαρίνος Μουσιούττας.

«Από τους 14 Δήμους που αρχικά προέβλεπε η δική μας η εισήγηση, σήμερα συζητάμε για 20-21 Δήμους. Εάν η άποψη αυτή τελικά επικρατήσει, τότε θα πρόκειται για μια κουτσουρεμένη μεταρρύθμιση», επισήμανε ο Μαρίνος Μουσιούττας.

Έντονο προβληματισμό εκφράζει σε ανακοίνωση το Κίνημα Οικολόγων, σχετικά με τις αρμοδιότητες των Δήμων και συμπλεγμάτων, την χρηματοδότηση τους και την μετάβαση στο νέο πλαίσιο τοπικής αυτοδιοίκησης.

Μάριος Αδάμου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.