Ανέδειξαν τον ρόλο του εσωτερικού ελέγχου για καταπολέμηση της διαφθοράς (ΒΙΝΤΕΟ)

Το 5ο Φόρουμ Εσωτερικού Ελέγχου, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στη Λευκωσία

Ο σημαντικός προληπτικού χαρακτήρα, ρόλος που διαδραματίζει ο εσωτερικός έλεγχος, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, ως ασφαλιστική δικλείδα για αποτροπή φαινόμενων διαφθοράς, απάτης και κακοδιαχείρισης, αναδείχθηκε στο 5ο Φόρουμ Εσωτερικού Ελέγχου, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Εσωτερικών Ελεγκτών Κύπρου. 

Σε χαιρετισμό του στο Συνέδριο, ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, τόνισε πως η κυβέρνηση έχει ενισχύσει την Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου, προωθώντας τη δημιουργία μονάδων εσωτερικού ελέγχου σε όλα τα Υπουργεία και τα Υφυπουργεία. 

 «Μια καλά δομημένη λειτουργία εσωτερικού ελέγχου διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες καταπολέμησης της απάτης. Η απάτη και η διαφθορά πάνε χέρι, χέρι και εμφανίζονται σε όλες τις χώρες, σε όλες τις κοινωνίες και σε όλες τις πτυχές της οικονομίας», σημείωσε ο υπουργός. 

Η Αννα Ζαβού Χριστοφόρου, Έφορος Εσωτερικού Ελέγχου και Πρόεδρος του Συνδέσμου Εσωτερικών Ελεγκτών Κύπρου, παρουσίασε στατιστικά στοιχεία βάσει των οποίων το 54 τοις εκατό, των χρημάτων που χάνονται σε περιστατικά διαφθοράς παγκοσμίως, δεν ανακτάται. Ενώ στη σημασία του ελέγχου στην ολοένα και αναπτυσσόμενη κυπριακή αγορά παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, ανέδειξε και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Γιώργος Θεοχαρίδης. 

Σύμφωνα με την κα Χριστοφόρου, «είναι πολύ σημαντικό να προλαμβάνονται τα κακώς έχοντα παρά εκ των υστέρων να προσπαθούμε να τα λύσουμε διότι όταν γίνει ένα κακό ή διαφθορά, τα χρήματα χάνονται και δεν έρχονται πίσω». 

Από την πλευρά του ο κ. Θεοχάρης ανέφερε πως «έτσι έχουμε σαν κεφαλαιαγορά κάποιες απαιτήσεις που ζητούμε από τον εσωτερικό ελεγκτή για να έχουμε μια καλύτερη αγορά και να νοιώθουν οι επενδυτές ότι υπάρχει προστασία και να έχουμε μια πιο υγιή ανάπτυξη της αγοράς». 

Στις ουσιαστικές αλλαγές που παρατηρούνται για τους εσωτερικούς ελεγκτές, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, είναι η διαφοροποίηση του εργασιακού περιβάλλοντος, κυρίως λόγω της εργασίας από το σπίτι.

Κυριάκος Κυριακίδης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.