Κατακόρυφή αύξηση του αριθμού αιτήσεων ασύλου για ασυνόδευτα παιδιά (ΒΙΝΤΕΟ)

Το 2021 κατατέθηκαν μέχρι και τις 15 Νοεμβρίου 549 αιτήσεις

Θύματα trafficking, παιδιά ορφανά, με τραυματικές εμπειρίες, που έφτασαν στην Κύπρο από εμπόλεμες ζώνες. Κορίτσια που εξαναγκάζονται σε γάμο πριν καλά καλά μπουν στην εφηβεία. Κορίτσια που υπέστησαν γενετήσιο ακρωτηριασμό. Η διαχείριση του ζητήματος των ασυνόδευτων παιδιών στην Κύπρο, δύσκολη. Πόσω μάλλον την ώρα που καταγράφεται κατακόρυφη αύξηση του αριθμού τους.

Το 2012, 26 ασυνόδευτα παιδιά είχαν καταθέσει στις υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας αίτηση για παραχώρηση ασύλου. Το τρέχον έτος, και μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, ο αριθμός εκτοξεύθηκε στις 549 αιτήσεις. Τα στοιχεία κατέθεσε η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, Αναστασία Ανθούση στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής.

Η πλειοψηφία των ασυνόδευτων παιδιών που φτάνουν στην Κύπρο αφορά αγόρια ηλικίας 15 ως 17 ετών από τη Σομαλία, το Κονγκό και τη Συρία.

«Έχουμε ευθύνη να τους στηρίξουμε και να τους δώσουμε προοπτική για το αύριο. Δεσμευτήκαμε ότι η υπόθεση αφορά όλους», τόνισε η Αναστασία Ανθούση.

Η διαχείριση κάθε υπόθεσης ξεχωριστά προϋποθέτει λεπτούς χειρισμούς και η ενσωμάτωση αυτών των παιδιών στην κοινωνία, είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί, όπως όλοι σημείωσαν κατά τη συζήτηση. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η προστασία τους από κάθε μορφή εκμετάλλευσης.

«Για να αντιμετωπιστεί σωστά χρειάζεται την εμπλοκή πολλών υπηρεσιών αλλά και ΜΚΟ. Με τη συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων και του κοινοβουλίου επιβάλλεται να βρεθεί τρόπος να επιλυθούν», υπογράμμισε η Πρόεδρος της Επιτροπής των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ειρήνη Χαραλαμπίδου. 

«Πρόκειται για παιδιά που επιβάλλεται να ενταχθούν στην κοινωνία μας. Οι αριθμοί είναι πολύ υψηλότεροι από ότι αναφέρεται», σημείωσε η βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ρίτα Σούπερμαν.

Προβληματισμός εκφράστηκε και για τους περίπου 250 ασυνόδευτους ανηλίκους, που φιλοξενούνται επί του παρόντος στο Κέντρο «Πουρνάρα», και τους οποίους θα επισκεφθούν το επόμενο διάστημα τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Αποδεχόμενη πρόσκληση του Υπουργείου Παιδείας, η Επιτροπή θα επισκεφθεί και Σχολείο στο οποίο φοιτούν ασυνόδευτα παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία.


Χρυστάλα Βιλάνου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.