Άγχος και αβεβαιότητα βιώνουν οι νέοι της Κύπρου (ΒΙΝΤΕΟ)

Σημαντικά ευρήματα για το αύριο της πανδημίας έφερε στο φως το Νεοβαρόμετρο του ΟΝΕΚ

Τα αποτελέσματα του τρίτου κατά σειρά Νεοβαρόμετρου παρουσίασε ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου, στο οποίο καταγράφονται οι απόψεις και οι αντιλήψεις των νέων για θέματα όπως η εκπαίδευση, η απασχόληση και η συμμετοχή στα κοινά. 

Σύμφωνα με τον Υπουργό Παιδείας, Πρόδρομο Προδρόμου, «υιοθετήθηκε και θα εφαρμόζεται τακτικά, υιοθετήθηκε από το 2020, ούτως ώστε να τροφοδοτούμε τις πολιτικές και τις προτεραιότητες και τα σχέδια που αναπτύσσουμε με γνώση που βασίζεται πάνω σε στοιχεία». 

Οι επιπτώσεις της πανδημίας, το ενδεχόμενο μιας νέας οικονομικής κρίσης και η καθιέρωση ενός νέου τρόπου ζωής με περιοριστικά μέτρα αποτελούν τις μεγαλύτερες ανησυχίες των νέων. 

Την ίδια ώρα, έξι στους δέκα νέους δηλώνουν ότι αντιμετώπισαν δυσκολίες στην προσαρμογή της εκπαίδευσης ή της εργασίας τους στις νέες συνθήκες που επέφερε η πανδημία του κορωνοϊού. 

Ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Φελλάς ανέφερε πως «οι διάφορες επιστημονικές έρευνες μας προειδοποιούν για τις βραχυπρόθεσμες και τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην ψυχική υγεία». 


Η κατάσταση που δημιουργήθηκε λόγω της πανδημίας, έχει αναμφίβολα επηρεάσει τους νέους, καθώς έξι στους δέκα δηλώνουν ότι έχει επηρεαστεί αρνητικά η ψυχική υγεία τους. Το άγχος, η μονοτονία και η αβεβαιότητα, είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα που δήλωσαν ότι βιώνουν πλέον πιο συχνά. 

«Δηλώνουν ότι ναι χρειάστηκαν την ανάγκη για ψυχολογική στήριξη», δήλωσε ενδεικτικά η Διευθύνουσα Σύμβουλος IMR του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Χριστίνα Κόκκαλου.

Σημαντικό ποσοστό των νέων αγωνιά πρώτα για τα θέματα επαγγελματικής προοπτικής, όπως και στα προηγούμενα δύο Νεοβαρόμετρα, αφού ποσοστό 48% δηλώνουν ότι τους απασχολεί κυρίως η εύρεση εργασίας. 

 «Ως οργανισμός Νεολαίας οφείλουμε να γνωρίζουμε ποια είναι τα προβλήματα της νέας γενιάς, να αφουγκραστούμε τις ανησυχίες και τις έννοιες και να τις αναλαμβάνουμε με τη σειρά μας και τη δράση μας», σημείωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΟΝΕΚ, Κλεάνθης Κουτσόφτας. 


Παράλληλα, ένας στους τρεις νέους, δηλαδή ποσοστό 32%, αναφέρει τα κοινωνικά στερεότυπα και τις προκαταλήψεις, ως το δεύτερο σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η νεολαία σήμερα. 

Το τρίτο Νεοβαρόμετρο διενεργήθηκε για λογαριασμό του Οργανισμού Νεολαίας από την IMR-Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, κατά την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου 2021. 

Στην έρευνα έλαβαν μέρος 1.000 νέοι και νέες, ηλικίας 14 έως 35 ετών.

Μπορείτε να δείτε όλα τα αποτελέσματα του 3ου Νεοβαρόμετρου στη σελίδα του Τομέα Πολιτικής youthpolicy@onek.org.cy.
 

Δημήτρης Κώστα

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...