Παρουσιάστηκε η νέα στρατηγική της κυβέρνησης για προσέλκυση ξένων εταιρειών (ΒΙΝΤΕΟ)

Σε ειδική εκδήλωση στο Προεδρικό, παρουσιάστηκε η νέα Στρατηγική της κυβέρνησης, για την προσέλκυση και διευκόλυνση της επέκτασης ξένων εταιρειών στην Κύπρο

Ενώπιον εκατό και πλέον επικεφαλής ξένων επιχειρήσεων και επενδυτών, σε εταιρίες κολοσσούς, που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρουσίασε το όραμα της κυβέρνησης να καταστεί η Κύπρος, αξιόπιστος και ανταγωνιστικός επιχειρηματικός κόμβος στην υψηλής τεχνολογίας εποχή που διανύουμε.

Αναφερόμενος στη νέα Στρατηγική που θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2022, με επίκεντρο την Υψηλή Τεχνολογία, Ναυτιλία, Καινοτομία, Έρευνα και την Ανάπτυξη, ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, επισήμανε πως η ικανότητα της Κύπρου να προσελκύει και να διευκολύνει τις άμεσες ξένες επενδύσεις, επιβεβαιώνεται, μέσα και από την έκθεση του Ινστιτούτου Διοίκησης και Ανάπτυξης για το Παγκόσμιο Κέντρο Ανταγωνιστικότητας.

«Η Κύπρος έχει αναδειχθεί ως η χώρα με τη μεγαλύτερη βελτίωση, ανεβαίνοντας έντεκα θέσεις και κατατάσσοντας την στην 30η θέση παγκοσμίως. Τα παραπάνω αποτελέσματα δείχνουν ξεκάθαρα ότι με τα χρόνια, η Κύπρος έχει εξελιχθεί σε βασικό προορισμό για διεθνείς επιχειρήσεις και επενδύσεις στην περιοχή, με σημαντικές προοπτικές να γίνει κόμβος παγκόσμιας κλάσης», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Το νέο Σχέδιο προσέλκυσης ξένων εταιριών και επενδυτών, παρουσίασαν στην εκδήλωση συζήτησης στρογγυλής τραπέζης, οι Υπουργοί Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, Ενέργειας, Νατάσα Πηλείδου, Εσωτερικών, Νίκος Νουρής και ο Υφυπουργός Ερευνας και Καινοτομίας, Κυριάκος Κόκκινος.

Αναφέρθηκαν αναλυτικά στα νέα κίνητρα, μεταξύ των οποίων, η διεύρυνση και απλοποίηση της απασχόλησης, υπηκόων υψηλής εξειδίκευσης τρίτων χωρών, καθώς και φορολογικά κίνητρα για τους υπηκόους τρίτων χωρών που θα εργάζονται εξ αποστάσεως, με το δικαίωμα αίτησης πολιτογράφησης, να μειώνεται στα πέντε χρόνια διαμονής και εργασίας στη Δημοκρατία, αντί επτά που είναι σήμερα.

Τα καλά, τα κακά και τα... άσχημα

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν και επικεφαλής μεγάλων εταιριών με έδρα την Κύπρο. Ανάμεσα στους λόγους που προτίμησαν να μεταφέρουν την έδρα των εταιριών τους, είναι, όπως είπαν, το ταλαντούχο, υψηλού μορφωτικού επιπέδου, δυναμικό των Κυπρίων, το ισχυρό ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο και το διαφανές φορολογικό καθεστώς.

«Το κύριο όραμα, να σκέφτεται, όχι ως προσωρινός επισκέπτης στην Κύπρο, ο οποίος σύντομα, θα γίνει Κύπριος και θα συνεισφέρει στην οικονομία, μακροπρόθεσμα», ανέφερε ο Συνιδρυτής και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Palta, Alexey Gubaref.

Την ίδια ώρα, ο COO της TheSoul Publishing, Arthur Mamedof, επισήμανε πως «σημείο αναφοράς για μας, ήταν το φορολογικό καθεστώς, η πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ, πρόσβαση σε μια ευρύτερη γεωγραφική αγορά της Μέσης Ανατολής, Αφρικής και Ασίας

Αυτά ήταν τα καλά νέα. Στα αρνητικά ακούστηκαν πράματα και θάματα, για την γραφειοκρατία που ζει και βασιλεύει στη δημόσια υπηρεσία.

«Είμαι σίγουρος, ότι οι Υπουργοί, θα μεταφέρουν το όραμα τους, στα χαμηλότερα στρώματα της δημόσιας υπηρεσίας. Είτε εργάζονται στο τμήμα Μετανάστευσης, είτε σε οποιοδήποτε άλλο τμήμα, που είναι αρμόδιο να εξυπηρετεί τις εταιρίες», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου MSC SHIPMANAGEMENT LTD, Prabhat Jha.

«Πριν από δύο μήνες έγιναν 166 τηλεφωνήματα, σε διάστημα δύο εβδομάδων. Καμία απάντηση (δεν υπήρξε), τίποτα απολύτως. Με 200 ευρώ σε άνθρωπο που ασχολείτο με τα θέματα, κάναμε την δουλειά μας σε μια μέρα», ακούστηκε μεταξύ άλλων στην εκδήλωση.

Ακούστηκαν και άλλα σφοδρά παράπονα, σε ορισμένες περιπτώσεις, για χρονοβόρες διαδικασίες ή απάνθρωπες συμπεριφορές των κυβερνητικών υπηρεσιών, τις οποίες στοχεύει να πατάξει η νέα στρατηγική.

Κυριάκος Κυριακίδης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.