Επίτροπος Προεδρίας: Ιερό καθήκον η επίλυση του θέματος των αγνοουμένων

Ο Φώτης Φωτίου είπε ότι εξακολουθούν μέχρι και σήμερα να αγνοούνται περί τις 780 υποθέσεις συμπατριωτών μας

Ιερό καθήκον και χρέος τιμής και όχι επετειακή δέσμευση, αποτελεί η επίλυση της τραγωδίας των αγνοουμένων, αναφέρει ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου, σε ανακοίνωσή του με την ευκαιρία της σημερινής ημέρας αγνοουμένων.

Τονίζοντας ότι με αισθήματα αγωνίας, θλίψης, αλλά και αποφασιστικότητας τιμούμε και σήμερα την ημέρα των αγνοουμένων, υπενθυμίζοντας ότι έχουν παρέλθει 47 χρόνια από τον χρόνο εξαφάνισης των αγνοουμένων μας της τουρκική εισβολή και πέραν του μισού αιώνα, από τον χρόνο εξαφάνισης των αγνοουμένων μας της περιόδου 1963-64.
 

Ο κ. Φωτίου είπε ότι παρά τις έντονες προσπάθειες της Πολιτείας, και των οικογενειών τους σε Κύπρο και Ελλάδα, εξακολουθούν μέχρι και σήμερα να αγνοούνται περί τις 780 υποθέσεις συμπατριωτών μας. Ο πόνος των οικογενειών, παρά τα χρόνια που πέρασαν,  τονίζει, παραμένει αβάστακτος και το καθημερινό τους μαρτύριο βαρύ.

Παρά τα χρόνια που έχουν παρέλθει, είπε ο κ. Φωτίου, η κατοχική δύναμη και οι εδώ εγκάθετοι της, εξακολουθούν να περιφρονούν με προκλητικό τρόπο και αλαζονεία τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και άλλων διεθνών οργανισμών. Η Τουρκία αρνείται μέχρι σήμερα να καταθέσει τις πληροφορίες από τα αρχεία του κατοχικού στρατού για ομαδικούς τάφους αγνοουμένων μας από τις περισυλλογές των νεκρών  στα πεδία των μαχών. Αρνείται, επίσης, να δώσει πληροφορίες για τους χώρους επαναταφής των λειψάνων αγνοουμένων μας που σκόπιμα μετακινήθηκαν από τους πρωτογενείς χώρους ταφής. Συνεχίζει να θέτει προσκόμματα και δυσκολίες για έρευνες και εκταφές σε στρατιωτικές ζώνες. Ο κατάλογος των ευθυνών και υποχρεώσεων της κατοχικής δύναμης για τη δημιουργία και συνέχιση της ανθρώπινης αυτής τραγωδίας, είναι μακρύς.

Ο κ. Φωτίου είπε ότι αναμένουμε και προσδοκούμε από την πολιτισμένη ανθρωπότητα, τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και από τους ισχυρούς της γης να αναλάβουν ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες και να συμβάλουν ουσιαστικά και αποτελεσματικά στον τερματισμό της συνεχιζόμενης τραγωδίας προς όφελος των δοκιμαζόμενων οικογενειών.
 
Παρά τις δυσκολίες, τα προβλήματα και την άρνηση της κατοχικής δύναμης να συνεργαστεί, ως Κυβέρνηση, με όλες μας τις δυνάμεις και με κάθε δυνατό τρόπο, πρόσθεσε, «εντατικοποιούμε τις προσπάθειές μας με συνέπεια και αποφασιστικότητα, για διακρίβωση της τύχης και του τελευταίου αγνοούμενου, είτε αυτός είναι Ελληνοκύπριος, Ελλαδίτης ή Τουρκοκύπριος».

Υπενθυμίζει ότι η «επίλυση της τραγωδίας των αγνοουμένων, αποτελούσε και αποτελεί για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση ύψιστη προτεραιότητα».

Αυτό για εμάς δεν είναι επετειακή δέσμευση. Αποτελεί ιερό καθήκον και χρέος τιμής, κατέληξε.

ANT1 Newsroom

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...