Η απάντηση του Προέδρου στη νέα βρετανική φόρμουλα για άρση του αδιεξόδου στο Κυπριακό (ΒΙΝΤΕΟ)

Σημασία έχουν οι όροι εντολής και όχι η ονοματολογία είναι η τοποθέτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, για την εκκρεμότητα με τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου

Στο δάσος και όχι στο δέντρο, δηλαδή στην ουσία, επικεντρώνεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε σχέση με το επόμενο βήμα στο Κυπριακό, που θα αφορά στον διορισμό από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, νέου ειδικού απεσταλμένου του.

Η διαφωνία των πλευρών καταγεγραμμένη, με την Βρετανία, όπως αποκάλυψε ο ΑΝΤ1, από την περασμένη Τρίτη, να ρίχνει στο τραπέζι μια νέα φόρμουλα, προς άρση του αδιεξόδου. Αυτή αφορά στην απάλειψη οποιουδήποτε προσδιορισμού στον τίτλο του νέου απεσταλμένου του Αντόνιο Γκουτέρες για το Κυπριακό.

«Αυτό που έχει σημασία και θέλω να τονίσω είναι, όχι η ονοματολογία αλλά οι όροι εντολής», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Ήταν η πρώτη επίσημη τοποθέτηση του Προέδρου Αναστασιάδη, μετά την αποκάλυψη από τον ΑΝΤ1 της νέας βρετανικής εισήγησης, με τη Λευκωσία να έχει από την πρώτη στιγμή υποδείξει ότι η ουσία έγκειται στους όρους εντολής που θα δοθούν στον νέο απεσταλμένο, και συγκεκριμένα κατά πόσο θα εξουσιοδοτηθεί να συνεχίσει την προσπάθεια εντός του συμφωνημένου πλαισίου λύσης, στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Λέγονται διάφορα. Ελπίζω σύντομα να έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Εντός των επόμενων εβδομάδων προσδιορίζει χρονικά τις όποιες εξελίξεις στο θέμα «απεσταλμένος» ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος.

«Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις και οι βολιδοσκοπήσεις και θα πρέπει να αναμένουμε ότι εντός των επόμενων βδομάδων ο Γενικός Γραμματέας θα προχωρήσει με τον διορισμό απεσταλμένου», δήλωσε ο Μάριος Πελεκάνος.

Απάντηση στις προκλήσεις

Την ώρα που εντείνονται οι προκλήσεις Τουρκίας και ψευδοκράτους, με κινήσεις, απειλές αλλά και εθνικιστικές κορώνες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδεικνύει την απάντηση διαμέσου της διπλωματίας και της Ευρωπαϊκή Ένωσης.

«Να ενώσουμε δυνάμεις, να εντείνουμε τους αγώνες μας μέσα από την διπλωματία, το διεθνές δίκαιο, την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να απαντήσουμε όπως αξίζει είτε στον κ.Τατάρ, είτε στον καθ΄αυτόν εντολέα του, τον κ.Ερντογάν», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο κατοχικός ηγέτης, πάντως, το βιολί του. Από την Τουρκία, όπου βρίσκεται ξανά, συνέχισε την διχαστική ρητορική του, χαρακτηρίζοντας ουτοπία το όραμα της επανένωσης της Κύπρου.

«Το γεγονός ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» ζει κάτω από τη στέγη του δικού του «κράτους» για σχεδόν 60 χρόνια μας έδωσε το δικαίωμα να καθορίσουμε το μέλλον μας, όπως και στην περίπτωση του Κοσσυφοπεδίου. Στην Κύπρο υπάρχουν δύο «κράτη» και δύο «λαοί», δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ.

Δήλωσε, μάλιστα, θιγμένος από τον χαρακτηρισμό παπαγαλάκι της Τουρκίας, που του προσέδωσαν οι πολιτικοί του αντίπαλοι στα κατεχόμενα, υποστηρίζοντας ότι αυτό που πρεσβεύει είναι ο τουρκισμός. «Αυτός είναι ο δρόμος που έχω επιλέξει, αυτός είναι ο δρόμος ο σωστός» υποστήριξε ο Ερσίν Τατάρ.


Χρυστάλα Βιλάνου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.