Αναλαμβάνουν κοινές δράσεις για αναχαίτιση των τουρκικών προκλήσεων (ΒΙΝΤΕΟ)

Νίκος Χριστοδουλίδης και Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης έδωσαν το στίγμα των κινήσεων Κύπρου και Ελλάδος

Η ανάληψη κοινών δράσεων στο πλαίσιο της ΕΕ για αναχαίτιση των προκλήσεων της Τουρκίας στην Αμμόχωστο και στις ΑΟΖ Κύπρου και Ελλάδας, ήταν στο επίκεντρο απογευματινής συνάντησης του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Αρμόδιο για Ευρωπαϊκά Θέματα Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Οι δυο υπουργοί συμμετείχαν σε συζήτηση που αφορά το μέλλον της Ευρώπης και των Νέων, και στο περιθώριο αυτής συναντήθηκαν και είχαν μια εποικοδομητική συζήτηση σε θέματα που βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα του ενδιαφέροντος.

Ασχολήθηκαν ενδελεχώς με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου και στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Διαβάστε Επίσης: Επαναβεβαιώθηκαν οι άριστες σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου στη συνάντηση Δημητρίου - Βαρβιτσιώτη

Νίκος Χριστοδουλίδης και Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκαν σε κοινή προσπάθεια Ελλάδας και Κύπρου, ώστε από τη μια να αποτραπούν τα όποια τετελεσμένα από τουρκικής πλευράς, ως επίσης και να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για επανέναρξη των συνομιλιών, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου.

Τα κύρια σημεία των δηλώσεων των δυο ανδρών

Νίκος Χριστοδουλίδης:

Να καλωσορίσω το φίλο Υπουργό στην Κύπρο και να τον ευχαριστήσω για τη κοινή συμμετοχή σε μια εκδήλωση του ΤΕΠΑΚ στη Λεμεσό, για το μέλλον της Ευρώπης. Μια εκδήλωση  που αποσκοπεί στο να ακουστεί η φωνή των πολιτών, ειδικότερα των νέων, σε σχέση με το μέλλον της Ευρώπης. 

Από εκεί και πέρα είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση για τα θέματα που βρίσκονται ψηλά στην ημερήσια διάταξη της ΕΕ. Τα θέματα που απασχολούν το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων αλλά και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Είχα επίσης την ευκαιρία να τον ενημερώσω για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, είτε στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, είτε στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Είναι κοινή προσπάθεια Ελλάδας και Κύπρου έτσι ώστε να αποτραπούν τα όποια νέα τετελεσμένα από τουρκικής πλευράς αλλά την ίδια στιγμή να δημιουργηθούν οι προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση πάντα του συμφωνημένου πλαισίου.

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

Με χαρά βρίσκομαι στην Κύπρο και ακόμα μεγαλύτερη χαρά να συνομιλώ και να συμμετέχω με το φίλο Νίκο σε αυτή τη σημερινή εκδήλωση, μέσα στα πλαίσια της διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης. Αυτή είναι μια πρωτοβουλία που ανοίγει την Ευρώπη στους πολίτες της και δίνει στους πολίτες το μικρόφωνο γιατί σε αυτή τη διαδικασία οι πολιτικές ηγεσίες, αλλά πάνω από όλα οι Βρυξέλλες πρέπει να σωπάσουν και να ακουστούν οι φωνές των ευρωπαίων πολιτών και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων για το ποια Ευρώπη θέλουν.

Παράλληλα είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για τα θέματα ασφάλειας που μας απασχολούν, για την πορεία του εθνικού ζητήματος, του Κυπριακού. Είναι αύριο μια εθνική επέτειος για εμάς, η εθνική επέτειος του ΟΧΙ, που γιορτάζεται με λαμπρότητα στην Κύπρο και δείχνει ότι, όταν ο Ελληνισμός είναι αποφασισμένος, μπορεί να πετύχει θαύματα. 

Έτσι, ενωμένοι, μονιασμένοι και πάντοτε σε κοινή γραμμή, αντιμετωπίζουμε σθεναρά την τουρκική προκλητικότητα σε όλα τα επίπεδα, είτε στο επίπεδο της μετανάστευσης, είτε των μονομερών ενεργειών στην νοτιοανατολική Μεσόγειο και στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, είτε το θέμα του υπερεξοπλισμού και των προκλήσεων. 

Έχουμε καταφέρει μέσα από πολυετείς διπλωματικές επαφές να έχουμε ουσιαστικά οργανώσει ένα δίκτυο φίλων και επαφών και συμμάχων, που αντιλαμβάνονται το κοινό πρόβλημα ασφάλειας. Δεν θα συνεχίσουμε να λέμε ότι θέλουμε την Τουρκία να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, χαμηλώνοντας τον πήχη των προσδοκιών της και κοιτώντας πάνω από όλα το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των αποφάσεων του Συμβούλιου Ασφαλείας του ΟΗΕ, χωρίς το πλαίσιο του οποίου δεν μπορεί να υπάρχει ούτε ειρηνική, ούτε επωφελής συνύπαρξη.


Αυγερινός Χρυσοστόμου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...