Εκστρατεία για αρχειακό υλικού Μονής Αγίας Νάπας από τη Μητρόπολη Κωνσταντίας – Αμμοχώστου

Πραγματοποιείται ερευνητικό πρόγραμμα συλλογής αρχειακού υλικού

Η Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου διοργανώνει εκστρατεία συγκέντρωσης αρχειακού υλικού της Μονής της Αγίας Νάπας με στόχο τη διάσωση και ανάδειξη της ιστορικής και θρησκευτικής κληρονομιάς.
 
Σε ανακοίνωση της Μητρόπολης αναφέρεται ότι η Πολιτιστική Ακαδημία – Ερευνητικό Κέντρο «Άγιος Επιφάνιος» και η Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου πραγματοποιούν ερευνητικό πρόγραμμα συλλογής αρχειακού υλικού.

«Στόχος του προγράμματος είναι η συγκέντρωση, αρχειοθέτηση, ψηφιοποίηση και διάθεση αρχειακού υλικού που αφορά τη νεότερη και σύγχρονη ιστορία και δραστηριότητα της Μονής της Αγίας Νάπας», σημειώνεται.
 
Προστίθεται ότι «το αρχειακό υλικό που συγκεντρώνεται συμβάλλει στην ευρύτερη προσπάθεια καταγραφής, διαφύλαξης και προβολής της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς της Κύπρου, υλικής και άυλης. Μέσω του αρχειακού υλικού επιδιώκεται η ανάδειξη της Μονής Αγίας Νάπας ως φορέα της κληρονομιάς αυτής και ως ζωντανού μνημείου και χώρου εκκλησιαστικής ζωής και κοινωνικής αλληλεπίδρασης δια μέσου των αιώνων».
 
Η Μητρόπολη «απευθύνει έκκληση σε ιδιώτες αλλά και σε όσους κατέχουν πληροφορίες, γραπτές, προφορικές, από γονείς και άλλους συγγενείς ή και οποιοδήποτε υλικό (φωτογραφίες, αντικείμενα κλπ) για την παλαιά και νεότερη ιστορία της αρχαίας Μονής και της Αγίας Νάπας ευρύτερα, να το διαθέσουν».
 
Το υλικό μπορεί να περιλαμβάνει φωτογραφίες και οπτικοακουστικό υλικό των κτιριακών εγκαταστάσεων της Μονής, φωτογραφίες και οπτικοακουστικό υλικό από το εσωτερικό του ναού, φωτογραφίες και οπτικοακουστικό υλικό που να αποτυπώνουν κοινωνικές εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα στη Μονή (γάμοι, βαπτίσεις), φωτογραφίες και οπτικοακουστικό υλικό που να αποτυπώνουν την εκκλησιαστική ζωή της Μονής (γιορτές, πανηγύρεις, προσκυνηματικές εκδρομές) και φωτογραφίες και οπτικοακουστικό υλικό που να αποτυπώνουν την κοινωνική προσφορά και δράση της Μονής (ως προορισμός εκπαιδευτικών εκδρομών, ως χώρος φιλοξενίας αιθουσών δημοτικού σχολείου, ως συνεδριακό κέντρο κ.λπ.)».
 
Ακόμα το υλικό μπορεί να είναι «χειρόγραφα και έγγραφα σχετικά με τη Μονή, χάρτες, έργα εικαστικού ενδιαφέροντος (γκραβούρες-χαρακτικά, σχέδια, ιχνογραφήματα, χαλκογραφίες, λιθογραφίες, ξυλογραφίες) και βιβλία».
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση «ο κάτοχος του υλικού (αναλογικού ή ψηφιακού) προβαίνει σε υπογραφή ειδικής συμφωνίας με την Πολιτιστική Ακαδημία «Άγιος Επιφάνιος» και την Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου.

Το αρχειακό υλικό που παραχωρείται σε αναλογική μορφή ψηφιοποιείται και επιστρέφεται στον ιδιοκτήτη του, εκτός εάν ο ίδιος ζητήσει κάποια άλλη ειδική διευθέτηση. Ακόμα ο κάτοχος του υλικού διατηρεί τα Πνευματικά Δικαιώματα του υλικού του, εκτός εάν ο ίδιος ζητήσει κάποια άλλη ειδική διευθέτηση».
 
Σημειώνεται ότι «αναφορά της πηγής του υλικού γίνεται σε κάθε περίπτωση χρήσης του υλικού».

Για διευκρινίσεις και σχετικές πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις 
info@agiosepifanios.com, pndiaconia@imconstantias.org.cy, pnd.imc@gmail.com και στα τηλέφωνα 23812456/23812457.

ANT1 Newsroom

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.