Αποκαλυπτικό ΑΝΤ1: Βρετανική φόρμουλα για την άρση του αδιεξόδου στο Κυπριακό (ΒΙΝΤΕΟ)

Πρόταση για να απαλειφθεί ο όποιος προσδιορισμός στον τίτλο του νέου απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ

Ακόμα μία βρετανική φόρμουλα - βασισμένη όπως και οι προηγούμενες - στην λεγόμενη εποικοδομητική ασάφεια, κρύβεται πίσω από την κινητικότητα των τελευταίων ημερών με στόχο, όπως τουλάχιστον δηλώνει η Λευκωσία, την επανέναρξη του διαλόγου στο Κυπριακό.

Όπως εγκύρως πληροφορείται ο ΑΝΤ1, από τα μέσα του μηνός το Foreign Office, εισηγείται όπως απαλειφθεί ο όποιος προσδιορισμός στον τίτλο του νέου απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό.

Πιο απλά ο νέος απεσταλμένος του Αντώνιο Γκουτέρες δεν θα αποκαλείται ούτε «Ειδικός» όπως κατά τον Πρόεδρο Αναστασιάδη συμφωνήθηκε στην άτυπη τριμερή της Νέας Υόρκης, ούτε όμως και «προσωπικός», όπως απαιτεί ο Ερσίν Τατάρ, αλλά σκέτο «απεσταλμένος». Τόσο απλά.

Η πρώτη άμεση απάντηση της ελληνοκυπριακής πλευράς στις βρετανικές βολιδοσκοπήσεις, ήταν πως δεν έχει σημασία ο τίτλος του νέου απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα αλλά οι όροι εντολής που θα του δοθούν. Και συγκεκριμένα κατά πόσο θα εξουσιοδοτηθεί να συνεχίσει την προσπάθεια εντός του συμφωνημένου πλαισίου λύσης, στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών

Δεδομένου ωστόσο ότι και ο Ερσιν Τατάρ έχει κατ’ επανάληψη τονίσει πως ο απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα θα πρέπει να έχει τους ίδιους ακριβώς όρους εντολής που είχε η Τζέιν Χολ Λουτ, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς πως το κλειδί για να δουλέψει η Βρετανική φόρμουλα, έγκειται ακριβώς στο λεκτικό διατύπωσης των όρων εντολής, το οποίο όπως εκτιμούν διπλωματικοί θα αποτελεί ένα ακόμα μνημείο εποικοδομητικής ασάφειας, προκειμένου αλλιώς να το ερμηνεύει η μια πλευρά και αλλιώς η άλλη.

Το πλέον επικίνδυνο ωστόσο για τη Λευκωσία είναι το ενδεχόμενο οι όποιες ασάφειες σε σχέση με τους όρους εντολής του νέου απεσταλμένου να θολώσουν και όρους εντολής του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Επισήμως ωστόσο το Λονδίνο επιβεβαίωσε και σήμερα, δια στόματος της νέας Υπουργού Εξωτερικών, Λιζ Τρας, την στήριξη του στη λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στην Κύπρο.

Εκείνο που δεν διευκρινίζεται επί του παρόντος είναι κατά πόσο ο νέος απεσταλμένος θα αναφέρει και στο Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο εξακολουθεί θέλει να έχει τον πρώτο λόγο και στα του Κυπριακού.

Σε αυτήν ακριβώς την επιμονή του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως πληροφορείται ο ΑΝΤ1, επενδύουν Λευκωσία και Αθήνα, καθώς θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως δικλείδα ασφαλείας, όπως μας ανέφερε έμπειρος διπλωμάτης στον απόηχο της πρόσφατης συνάντησης του πρωθυπουργού Μητσοτάκη, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος σήμερα παρέστη στους επίσημους εορτασμούς για την απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης.

«Η παρουσία μου εδώ μου δίνει την ευκαιρία να αντλήσω θάρρος, να αντλήσω πίστη, να ενδυναμώσω τη βούληση και τη θέληση για να συνεχίσω να αγωνίζομαι για την απελευθέρωση, την επανένωση, την ειρηνική λύση του κυπριακού προβλήματος», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σε μία χρονική συγκυρία, όπως χαρακτηριστικά υπέδειξε που η Κύπρος και ο Κυπριακός Ελληνισμός, διέρχονται κρίσιμες πραγματικά στιγμές.

Κυριάκος Πομηλορίδης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.