Συνέδριο ΣτΕ: Για πισωγύρισμα στα θέματα ισότητας φύλων έκαναν λόγο ειδικοί (ΒΙΝΤΕΟ)

Για υπαναχώρηση και μη επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η διεθνής κοινότητα μίλησαν οι ειδικοί σε συνέδριο που διοργανώθηκε στη Λευκωσία

Για την ανάγκη ύπαρξης συνεργασίας και το ρόλο της πολυμέρειας στα θέματα ισότητας και προώθησης των δικαιωμάτων των γυναικών, μίλησαν οι εκπρόσωποι της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης και των Ηνωμένων Εθνών, σε συνέδριο με θέμα ο ρόλος της εξωτερικής πολιτικής στην προώθηση της ισότητας των φύλων.

«Φιλοδοξία μας είναι η Κύπρος να γίνει στο άμεσο μέλλον πρότυπο στην περιοχή σε θέματα που σχετίζονται με την ισότητα των φύλων, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην προώθηση της περιφερειακής και διεθνούς συνεργασίας σε αυτόν τον σημαντικό τομέα. Ελπίζουμε ειλικρινά ότι αυτή η προσπάθεια θα φέρει αξία και στις συλλογικές προσπάθειές μας στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης», δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Οι ειδικοί σε θέματα ισότητας των φύλων και των δικαιωμάτων των γυναικών προειδοποίησαν, μάλιστα για τον κίνδυνο, όχι μόνο να μην επιτευχθούν οι φιλόδοξοι στόχοι που έχει θέσει η διεθνής κοινότητα, αλλά ακόμη και να υπάρξει υπαναχώρηση εάν δεν υπάρξει η απαιτούμενη συνεργασία.

«Υπάρχει μια αίσθηση του επείγοντος για την ισότητα των φύλων και τα δικαιώματα των γυναικών, καθώς κινδυνεύουμε όχι μόνο να μην επιτύχουμε τους φιλόδοξους στόχους μας, αλλά και να υπάρξει πισωγύρισμα σε ό,τι αφορά αυτά τα δικαιώματα», επισήμανε η Περιφερειακή Διευθύντρια στη Μονάδα ΟΗΕ για γυναίκες, Alia El-Yassir.

Η Πρέσβειρα για το Φύλο και τη Διαφορετικότητα, Stella Ronner-Grubačić μίλησε στο πάνελ μέσω τηλεδιάσκεψης, σημειώνοντας ότι η πανδημία έχει εντείνει τις ανισότητες, ενώ έχει αυξήσει πάρα πολύ το επίπεδο της βίας με βάση το φύλο.

«Το να αναπτύσσεις διάφορες στρατηγικές είναι εύκολο, η εφαρμογή τους είναι η πραγματικά δύσκολη δουλειά. Όπως για παράδειγμα η κατάσταση που επικρατεί στο Αφγανιστάν και η ανάγκη να υλοποιηθούν οι πρωτοβουλίες και οι δεσμεύσεις της διεθνούς κοινότητας σχετικά με την κατάσταση των γυναικών και των κοριτσιών στη χώρα αυτή», δήλωσε η Πρέσβειρα για το Φύλο και τη Διαφορετικότητα.

Καταλήγοντας η κυρία Ronner, αναφέρθηκε στην αποφασιστικότητα της ΕΕ για συνέχιση της συνεργασίας με οργανισμούς όπως το ΣτΕ και τα Ηνωμένα Έθνη, αλλά και το ΝΑΤΟ, οι G7 και οι G20, σε μία προσπάθεια για επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί.

Δείτε φωτογραφίες από το Συνέδριο: 

Αυγερινός Χρυσοστόμου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.