Να πάρει μέτρα για την ακρίβεια καλούν τα κόμματα την Κυβέρνηση (ΒΙΝΤΕΟ)

Τους πολίτες δεν τους ενδιαφέρουν οι λόγοι της ακρίβειας, τόνισαν οι βουλευτές μέλη της Επιτροπής εμπορίου

Το πρόβλημα της ραγδαίας αύξησης των τιμών της ενέργειας, των πρώτων υλών και βασικών αγαθών, που απειλεί νοικοκυριά, επιχειρήσεις και επιμέρους τομείς της οικονομίας, όπως ο κατασκευαστικός κλάδος, καθώς και οι κίνδυνοι πληθωριστικών τάσεων, συζητήθηκαν στη κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου.

Εκπρόσωποι από το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο και την Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών, εξήγησαν τους λόγους για την αύξηση του κόστους των μεταφορικών στις πρώτες ύλες.

Ειδικότερα ο Γενικός Διευθυντής του Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, Θωμάς Καζάκος, είπε πως «η απότομη αύξηση με την επαναλειτουργία των μεγάλων λιμανιών ανεφοδιασμού, μετά την εξαιρετικά μειωμένη δραστηριότητα, λόγω της πανδημίας, οδήγησε σε αυξημένη ζήτηση, από Κίνα και Ινδία. Εκτοξεύοντας έτσι, τις τιμές διεθνώς, στα καταναλωτικά αγαθά και αγαθά πρώτης ανάγκης».

Η αύξηση του κόστους των πρώτων υλών κατά 15%, στον κατασκευαστικό τομέα, με τις αυξήσεις σε ορισμένες κατηγορίες σιδήρου, ξυλείας, γυαλιού και αλουμινίου, σε ορισμένες περιπτώσεις να κυμαίνονται μεταξύ 70 και εκατό τοις εκατό, έχει οδηγήσει κυριολεκτικά σε μεγάλη κρίση τον κλάδο στην Κύπρο.

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος ΟΣΕΟΚ, Στέλιος Γαβριήλ, επισήμανε πως «το κόστος μιας κατασκευής, έχει αυξηθεί κατά 20%, ενώ κάποια έργα αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας. Ενώ ήδη υπάρχει στασιμότητα στην κατασκευή και στην ολοκλήρωση νέων έργων».

Τους πολίτες δεν τους ενδιαφέρουν οι λόγοι της ακρίβειας, τόνισαν οι βουλευτές μέλη της Επιτροπής εμπορίου, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση για επέκταση της στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εμπορίου, να τονίζει πως πρέπει να υπάρξει δικαιότερη κοστολόγηση στην ενέργεια και το ΦΠΑ, καθώς και στήριξη ευάλωτων ομάδων, με μέρος των 200 εκατομμυρίων ευρώ που έχει εισπράξει από το σύστημα δημοπρασίας ρύπων.

«Τα κράτη μέλη μπορούν να πάρουν μέτρα και να χρηματοδοτήσουν δράσεις στήριξης των ευάλωτων ομάδων, μέσα από το Ταμείο ή μέσα από τα χρήματα, τα οποία τα Κράτη κερδίζουν από την δημοπρασία των ρύπων», δήλωσε ο Πρόεδρος Επιτροπής Εμπορίου Βουλής, Κυριάκος Χατζηγιάννης.

Το ΑΚΕΛ, καλεί την κυβέρνηση να αποταθεί προς στην ΕΕ, ζητώντας στήριξη ως ένα μικρό ημικατεχόμενο νησί, στο οποίο η μεταφορά πρώτων υλών, αγαθών και προϊόντων, γίνεται με πλοία.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα, είπε πως «παράλληλα, πρέπει να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών, γιατί ήδη, άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα κρούσματα αισχροκέρδειας στις πωλήσεις οικοδομικών και άλλων υλικών».

Η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε στοχευμένα μέτρα για την απάμβλυνση των αρνητικών επιπτώσεων στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ζητούν τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Μυρτώ Ζαμπάρτα, ανέφερε πως τα Κράτη μέλη μπορούν να εφαρμόσουν, μέτρα χωρίς προηγούμενη έγκριση της Κομισιόν, όπως: Στοχευμένες φορολογικές διευκολύνσεις στο ρεύμα, η αύξηση των επενδύσεων σε ΑΠΕ, η αξιοποίηση των χρημάτων από την δημοπρασία ρύπων και την δημιουργία κοινής αγοράς αερίου και αποθήκευσης με τρίτες χώρες, όπως η Νορβηγία.

ANT1 Newsroom

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.