Δρ. Πανά: Δεν πρέπει να μιλάμε για μέτρα στην παρούσα φάση

Η Σύμβουλος του Υπουργού Υγείας ανέφερε στο ant1.com.cy ότι παρατηρείται μικρή επιβάρυνση της επιδημιολογικής εικόνας

Μικρή επιβάρυνση καταγράφεται στην επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου, κάτι που παρατηρείται σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στόχος να παραμείνει η κοινότητα ανοιχτή με το κλειδί να είναι ο εμβολιασμός για την αποτροπή εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Σε δηλώσεις της στο ant1.com.cy, η Σύμβουλος του Υπουργού Υγείας και Επίκουρη Καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας, Δρ. Ζωή Δωροθέα Πανά, ανέφερε πως παρατηρείται αργή επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας στα περισσότερα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως εξήγησε, η Δρ. Πανά αυτή η μικρή επιβάρυνση αντανακλάται στην κοινότητα, ωστόσο εναποτίθενται οι ελπίδες στην υψηλή εμβολιαστική κάλυψη για να αποτραπεί η επιδείνωση της κατάστασης στα νοσοκομεία.

«Το ζητούμενο είναι να αποφύγουμε τη σοβαρή νόηση, τη νοσηλεία και την εισαγωγή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Ακόμα και αν δούμε μια μικρή επιβάρυνση στην κοινότητα ευχόμαστε ο εμβολιασμός να δείξει τη σημασία του για ακόμη μια φορά», τόνισε η Σύμβουλος του Υπουργείου Υγείας.

Συμπλήρωσε πως, σε κάθε φάση της πανδημίας μαθαίνουμε και το ζητούμενο στο παρόν στάδιο είναι ο πλήρης εμβολιασμός για να διατηρηθεί υψηλή προστατευτική ανοσία τους επόμενους μήνες.

«Δεν πρέπει να μιλάμε για μέτρα»

Ερωτηθείσα αν επεξεργάζονται περιοριστικά μέτρα δεδομένης της μικρής επιβάρυνσης της επιδημιολογικής εικόνας, σημείωσε πως το κλειδί σε αυτή τη φάση είναι το όπλο του εμβολιασμού και όχι η λήψη επιπρόσθετων μέτρων.

«Δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε δύο χρόνια πίσω μας, υπάρχει η πανδημική κόπωση αλλά και κοινωνοικονομικές και ψυχολογικές επιπτώσεις. Στόχος είναι να κρατήσουμε ανοικτή την κοινωνία και να πετύχουμε διαμέσου της πρόληψης να μην πιεστεί το Σύστημα Υγείας», υπογράμμισε η Δρ. Πανά.

Παρόλα αυτά, υπάρχει πλάνο διαχείρισης σε περίπτωση περαιτέρω επιδείνωσης της επιδημιολογικής εικόνας ώστε να δράσουν άμεσα όταν χρειαστεί. «Υπάρχει γνώση και επαγρύπνηση ώστε αν επιδεινωθεί η επιδημιολογική εικόνα να μπορούμε να δράσουν άμεσα», δήλωσε.

Δεν είναι ανησυχητική η κατάσταση στα σχολεία

Όσον αφορά τον εντοπισμό κάποιων κρουσμάτων στα σχολεία τις τελευταίες μέρες, σημείωσε πως είναι λογικό μιας αντανακλούν ως ένα βαθμό την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

«Προσπαθούμε να υπάρχει έγκαιρη ανίχνευση των κρουσμάτων για να μην δημιουργούνται μεγάλες αλυσίδες μετάδοσης, που θα δυσκολέψουν τη λειτουργία των σχολείων», είπε η Δρ. Πανά.

Αναφέρθηκε και στα μέτρα που πρέπει να υιοθετηθούν καθολικά ώστε να αποφευχθούν οι μεγάλες αλυσίδες μετάδοσης ιδίως την περίοδο του χειμώνα, τα οποία είναι ο εργαστηριακός έλεγχος, η χρήση μάσκας και ο πλήρης εμβολιασμός.

«Κλειδί» ο εμβολιασμός για αποφυγή των βαριών νοσηλειών

«Κλειδί» χαρακτήρισε τους εμβολιασμούς για να αποφευχθούν οι βαριές νοσηλείες, τονίζοντας πως υπάρχουν πολλά δεδομένα που αποδεικνύουν ότι τα εμβόλια μας προστατεύουν σημαντικά από τη μετάλλαξη Δέλτα.

«Στο κομμάτι της αναμνηστικής δόσης οφείλει ο κόσμος να εμβολιαστεί και να προστατεύσει τον εαυτό του», είπε η Δρ. Πανά.

Κληθείσα να σχολιάσει αν συζητείται η επέκταση της ενισχυτικής δόσης στον γενικό πληθυσμό, ανέφερε πως αυξάνονται τα δεδομένα σε σχέση με την ανοσία από τον εμβολιασμό και στο μέλλον θα μπορούν να δώσουν καλύτερες συστάσεις.  

Ο στόχος για την εμβολιαστική κάλυψη του ενήλικου πληθυσμού παραμένει στο 82%. «Ο στόχος για την εμβολιαστική κάλυψης αλλάζει ανάλογα με τις μεταλλάξεις που κυκλοφορούν στην κοινότητα. Η υψηλή ανοσία καθορίζεται από το στέλεχος που κυκλοφορεί στην κοινότητα», σημείωσε η Σύμβουλος του Υπουργού Υγείας.

Ταυτόχρονα, τόνισε πως πρέπει κυρίως να μιλήσουν σε κόσμο που δεν έχει εμβολιαστεί, καθώς είναι αυτοί που διατρέχουν πραγματικό κίνδυνο για βαριά νοσηλεία.

Δεν εμπνέει ανησυχία η μετάλλαξη Δέλτα Plus

Αναφορικά με τη μετάλλαξη Δέλτα plus, ανέφερε πως στην παρούσα φάση δεν έχει επιταχυνόμενη τάση επικράτησης στην Ευρώπη, παρά τα μεμονωμένα περιστατικά που καταγράφηκαν.

«Δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να αποτελεί ένα παθογόνο στέλεχος και δεν έχουμε κάποιο σημάδι ιδιαίτερη ανησυχίας. Ωστόσο, οφείλουμε να παρακολουθούμε τις μεταλλάξεις που εμφανίζονται», υπογράμμισε καταλήγοντας, η Δρ. Πανά.


Ιουλιέτα Μιχαήλ

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.