Το παρασκήνιο του Ψηφίσματος με ονομαστικές αναφορές για τα Pandora Papers (BINTEO)

Τι ψήφισαν οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές και τη δυναμική έχει το Ψήφισμα στην ολότητα του

Με ονομαστική αναφορά στους ηγέτες που κατονομάζονται στα Pandora Papers το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου. Καλεί τις αρχές των κρατών μελών να ξεκινήσουν έρευνες για όλους όσοι αναφέρονται σε αυτά.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ένα ισχυρό Ψήφισμα παρεμβαίνει στο ζήτημα των Pandora Papers, και ζητά από τα κράτη μελή να προβούν σε διερεύνηση του ζητήματος, καθώς και να υιοθετήσουν άτεγκτη στάση σε θέματα φορολογικών παραδείσων.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 578 ψήφους υπέρ, 28 κατά και 79 αποχές, και ζητά μεταξύ άλλων τον τερματισμό του δικαιώματος βέτο των κρατών μελών σε θέματα φορολογίας.

Αυτό που ωστόσο έκλεψε την παράσταση, ήταν η Τροπολογία τεσσάρων πολιτικών ομάδων (Σοσιαλιστών Δημοκρατών, Φιλελευθέρων, Πρασίνων, Ενωτικής Αριστεράς), η οποία αναφέρεται σε ηγέτες και άλλα πολιτικά πρόσωπα που περιλαμβάνονται στα Pandora Papers.

Η Τροπολογία εγκρίθηκε με 400 ψήφους υπέρ και 238 κατά, και περιλαμβάνει ευθεία αναφορά στο πρόσωπο του ηγέτης της Τσεχίας αλλά και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σημειώνει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκφράζει λύπη, γιατί πολιτικοί όπως ο Αντρέα Μπάμπιτς και ο Νίκος Αναστασιάδης, οι οποίοι συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αναφέρονται στα Pandora Papers, ως έχοντες σχέσεις με υπεράκτιες εταιρίες, σύμφωνα πάντα με το ψήφισμα.

Επιπλέον γίνεται ονομαστική αναφορά στον Υπουργό Οικονομικών της Ολλανδίας Wopke Hoekstra, τον πρώην πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Τόνι Μπλέρ, τον Μαλτέζο πρώην υπουργό και πρώην Ευρωπαίο Επίτροπο Τζον Ντάλι, καθώς και τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ και τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς.

Αυτό που έχει επίσης σημασία, είναι η αν μη τι άλλο περίεργη τροπή που προσέλαβε το ζήτημα. Καταρχάς το κοινό Ψήφισμα περιελάμβανε ονομαστικές αναφορές στα πολιτικά πρόσωπα. Στη συνέχεια όμως με παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος απαλείφθηκαν, κάτι με το οποίο συμφώνησαν όλες οι πολιτικές ομάδες, ως προϋπόθεση για την έκδοση κοινού Ψηφίσματος.

Ωστόσο, όλως περιέργως παρά τη συμφωνία, το θέμα επανήλθε από την «πίσω πόρτα».

Υπέρ της Τροπολογίας τάχθηκαν οι Ευρωβουλευτές:

ΑΚΕΛ

Γιώργος Γεωργίου

Νιαζί Κιλζίγιουρεκ

ΔΗΚΟ

Κώστας Μαυρίδης

Ανεξάρτητος

Δημήτρης Παπαδάκης

Εναντίον τάχθηκαν οι Ευρωβουλευτές του ΔΗΣΥ:

Λευτέρης Χριστοφόρου

Λουκάς Φουρλάς

Οι Ευρωβουλευτές του ΔΗΣΥ καταψήφισαν και το ψήφισμα στο σύνολο του.

Διευκρινίζεται ότι το Ψήφισμα δεν συνεπάγεται νομικές συνέπειες, χωρίς ωστόσο να στερείται της πολιτικής βαρύτητας ενός Ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Παύλος Ξανθούλης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.