Για την αναγκαιότητα ισχυρής τεχνικής εκπαίδευσης στην Κύπρο, συζήτησαν ΔΗΣΥ και ΟΛΤΕΚ

Όσα ανέφεραν κατά τη συνάντηση τους

Δεν είναι δυνατόν η Κύπρος που έχει τον προσανατολισμό η οικονομία της να παράγει θέσεις εργασίας κυρίως σε τεχνικά επαγγέλματα και μόνο το 20% των μαθητών μας να φοιτούν στην τεχνική εκπαίδευση όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη πλησιάζει το 50%, ανέφερε, την Πέμπτη, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.
 
Ο κ. Νεοφύτου, συνοδευόμενος από τους Βουλευτές, Γιώργο Κάρουλλα και Πρόδρομο Αλαμπρίτη, και αξιωματούχους του κόμματος, συναντήθηκε με την Γραμματεία της ΟΛΤΕΚ.
 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΗΣΥ, ο Πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ, Παναγιώτης Λυσάνδρου, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης είπε ότι υποδέχτηκαν σήμερα στο οίκημα τους τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού και συζήτησαν μαζί του, η Γραμματεία της ΟΛΤΕΚ, για την αναγκαιότητα να υπάρξει μια ισχυρή τεχνική εκπαίδευση στην Κύπρο «αφού αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και ήταν κοινή διαπίστωσή μας».
 
«Έχουμε αναφέρει στον Πρόεδρο χρονίζοντα προβλήματα της τεχνικής εκπαίδευσης και μας έχει διαβεβαιώσει ότι θα τα δει προσωπικά και θα προωθήσει λύσεις εκεί και όπου πιστεύει ότι αυτό θα βοηθούσε την τεχνική εκπαίδευση. Θέλουμε να τον ευχαριστήσουμε και πάλι και είμαστε σίγουροι ότι η τεχνική εκπαίδευση έχει αποκτήσει έναν πολύ καλό φίλο», πρόσθεσε.
 
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, σε δηλώσεις του είπε ότι σήμερα είχε την ευκαιρία μαζί με τους συνεργάτες του να συζητήσουν πάρα πολύ παραγωγικά με την Οργάνωση των Εκπαιδευτικών στην Τεχνική Εκπαίδευση.
 
«Σας είπα και στη συνάντηση αγαπητέ μου Παναγιώτη πως γυρίζοντας κάθε γωνιά της Κύπρου και κάθε τομέα της οικονομίας ξεχωριστά, ένα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η οικονομία. Η έλλειψη εργατικού δυναμικού»,ανέφερε.

Και όταν πάμε στα τεχνικά επαγγέλματα, πρόσθεσε, «τα πράγματα είναι τραγικά». «Δεν βρίσκει ο κόσμος τεχνίτες και τεχνικούς. Και πρέπει να δούμε ως πολιτεία τον σωστό επαγγελματικό προσανατολισμό, τη σωστή κατεύθυνση, να δούμε πως χτίζουμε τα σωστά πρότυπα χτυπώντας λανθασμένες νοοτροπίες που παγιώθηκαν. Ότι δήθεν οι καλοί μαθητές πρέπει να πηγαίνουν στα λύκεια και στα γυμνάσια, οι μη καλοί μαθητές στις τεχνικές σχολές. Όχι», σημείωσε.
 
Όπως είπε, ο τεχνικός, ο τεχνίτης, δεν σημαίνει ότι επειδή πιθανόν να μην μπορεί να γράψει μια έκθεση στα ελληνικά δεν έχει τις ικανότητες και τα προσόντα να γίνει ο καλύτερος σεφ, ο καλύτερος υδραυλικός, ο καλύτερος ηλεκτρολόγος.
 
«Και την ώρα που η οικονομία μας, λόγω του ότι δυο βασικοί πυλώνες της είναι η ξενοδοχειακή, τουριστική βιομηχανία και από την άλλη ο κατασκευαστικός τομέας, παράγει θέσεις εργασίας που χρειάζεσαι τεχνικά επαγγέλματα», ανέφερε. Και την ώρα, συνέχισε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, «που ζούμε καθημερινά το παράπονο των γονιών και των νέων ανθρώπων ότι σπούδασαν και δεν βρίσκουν δουλειά για αυτό που σπούδασαν, την ίδια ώρα αυτοί που θέλουν να εργοδοτήσουν τεχνίτες, δεν προσφέρονται στη χώρα μας με αποτέλεσμα να έχουμε δεκάδες χιλιάδες, ίσως εκατοντάδες χιλιάδες ξένο εργατικό δυναμικό».

«Είμαι δίπλα σας αγαπητέ Παναγιώτη, αυτές τις λανθασμένες να τις διορθώσουμε, το οφείλουμε για ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας αλλά παράλληλα να βοηθήσουμε και την οικονομία του τόπου», συμπλήρωσε.
 
Όπως είπε ο κ. Νεοφύτου, «αυτός είναι ο σκοπός μας».
 
«Μου παραθέσατε κάποια στατιστικά. Δεν είναι δυνατόν η Κύπρος που έχει τον προσανατολισμό η οικονομία της να παράγει θέσεις εργασίας κυρίως σε τεχνικά επαγγέλματα και μόνο το 20% των μαθητών μας να φοιτούν στην τεχνική εκπαίδευση όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη πλησιάζει το 50%. Είμαι μαζί σας σε αυτή τη σταυροφορία της διαφώτισης για το καλό και της οικονομίας και της επαγγελματικής αποκατάστασης των παιδιών μας», κατέληξε.

ΚΥΠΕ

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.