Συνάντηση Φωτίου – Schlimm: Ο Επίτροπος Προεδρίας ενημέρωσε για το πρόβλημα των αγνοουμένων

Την Πρέσβειρα της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας συνάντησε στα γραφεία του ο Επίτροπος Προεδρίας

Την Πρέσβειρα της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Anke Schlimm, συνάντησε την Πέμπτη, στο γραφείο του, ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του για ενημέρωση Πρέσβεων και Αρχηγών Ξένων Διπλωματικών Αποστολών σε ό,τι αφορά σε θέματα των αρμοδιοτήτων του.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση που αναμεταδίδει το ΓΤΠ, ο Επίτροπος Προεδρίας μετέφερε τις ευχαριστίες τόσο της Κυβέρνησης όσο και του ιδίου, για τη διαχρονική στήριξη της Γερμανίας, στις προσπάθειες για επίλυση της ανθρωπιστικής πτυχής του προβλήματος των αγνοουμένων, καθώς και στην Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ο κ. Φωτίου ευχαρίστησε την Πρέσβειρα για την οικονομική συνεισφορά της Γερμανίας στο δικοινοτικό πρόγραμμα της ΔΕΑ και ευχήθηκε για τη συνέχιση της συνεργασίας γύρω από το ζήτημα των αγνοουμένων.

Συνεχίζοντας και αναφερόμενος στην τραγωδία των αγνοουμένων, ο Επίτροπος Προεδρίας ήταν ιδιαίτερα δεικτικός σε ό,τι αφορά την αρνητική στάση της Τουρκίας για επίλυση της ανθρωπιστικής πτυχής του προβλήματος. Η Τουρκία, ανέφερε, είναι υπεύθυνη όχι μόνο για τη δημιουργία του προβλήματος αλλά και για τη μέχρι σήμερα διαιώνισή του σε βάρος των συγγενών των αγνοουμένων μας. Η επαναλαμβανόμενη άρνηση της Τουρκίας να εφαρμόσει και να υλοποιήσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, του 2001 και 2014, είναι ενδεικτική της ασέβειας, που επιδεικνύει ως χώρα στους θεσμούς της Ενωμένης Ευρώπης και της διεθνούς νομιμότητας.

Η Διεθνής Κοινότητα, τα Ηνωμένα Έθνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση συνέχισε ο Επίτροπος, είναι σε θέση και μπορούν να αναλάβουν ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες για συμμόρφωση της κατοχικής δύναμης με τις αρχές και της αξίες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προς όφελος των δοκιμαζόμενων οικογενειών, οι οποίες για σχεδόν μισό αιώνα ζουν καθημερινά με τη δυστυχία και τον πόνο που προκάλεσε η απώλεια και η αβεβαιότητα της τύχης των αγαπημένων τους προσώπων.

Από πλευράς της, η κ. Schlimm, επανέλαβε τη σταθερή στήριξη της χώρας της σε κάθε προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος των αγνοουμένων και ταυτόχρονα, διαβεβαίωσε ότι η υποστήριξη της Γερμανικής Κυβέρνησης στις προσπάθειες για διευκρίνιση της τύχης των αγνοουμένων της Κύπρου θα συνεχιστεί.

Τέλος, ο κ. Φωτίου συζήτησε με την κ. Schlimm και τα δεδομένα για κάθε είδους συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα που θα ενίσχυαν περαιτέρω την ήδη αγαστή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και την υλοποίηση κοινών δράσεων, μια θέση την οποία συμμερίστηκε και η κ. Schlimm, όπως αναφέρεται.

ANT1 Newsroom

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.