Προ των πυλών οι μεταμοσχεύσεις οργάνων από χοίρους σε ανθρώπους; (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Επεμβατικός Καρδιολόγος, Δρ Γιώργος Γεωργίου, δήλωσε στον ΑΝΤ1 ότι αν και γίνονται σημαντικά βήματα προς αυτή τη κατεύθυνση, υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν

Μια πρωτοφανής για τα ιατρικά χρονικά επιτυχία σημειώθηκε στη Νέα Υόρκη, όπου για πρώτη φορά ένα νεφρό το οποίο αναπτύχθηκε στο σώμα ενός γενετικά τροποποιημένου χοίρου μεταμοσχεύθηκα σε άνθρωπο και λειτουργεί κανονικά.

Να σημειωθεί ότι το νεφρό προέρχεται από χοίρο που έχει τροποποιηθεί γενετικά, ώστε το όργανο να μην απορριφθεί από τον ανθρώπινο σώμα. 

Την εν λόγω εξέλιξη σχολίασε σε παρέμβαση του στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι» ο Επεμβατικός Καρδιολόγος, Δρ Γιώργος Γεωργίου, σημειώνοντας ότι η συγκεκριμένη επέμβαση αποτελεί ορόσημο στο πεδίο της  ξενομεταμόσχευσης, δηλαδή της μεταμόσχευσης από διαφορετικά έμβρυα όντα.

Εξήγησε ότι πρόκειται για μια επέμβαση – πείραμα που έγινε σε μία γυναίκα, η οποία ήταν εγκεφαλικά νεκρή. Αυτό που διαφαίνεται από την εν λόγω προσπάθεια είναι ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος για να συνεχιστεί η έρευνα σε αυτό το πεδίο και πως δεν αργεί το χρονικό σημείο που γενετικά τροποποιημένοι χοίροι θα αποτελέσουν δότες νεφρών σε άνθρωπο.

Ο Δρ Γεωργίου σημείωσε ότι διάφορες εταιρείες επένδυσαν μεγάλα χρηματικά πόσα για την εν λόγω έρευνα, γεγονός που διασφαλίζει ότι οι μελέτες θα προχωρήσουν με γρήγορους ρυθμούς. Ξεκαθάρισε ωστόσο, ότι δεν μπορεί να τοποθετηθεί πιο συγκεκριμένα σχετικά με πότε η επιστήμη θα είναι έτοιμη να προχωρήσει στο επόμενο βήμα της ξενομεταμόσχευσης.

«Υπάρχει ένα προέδαφος για να μπορεί να ελπίζει ο σύγχρονος επιστήμονας ότι αυτό το στάδιο που η καρδιά χοίρου θα μεταμοσχεύεται σε άνθρωπο δεν απέχει πολύ», υποστήριξε, ενώ παράλληλα σημείωσε ότι οι καρδιακές βα
λβίδες χοίρων χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες για μεταμοσχεύσεις στον άνθρωπο ακόμα και στην Κύπρο.
Χρειάζονται ακόμα έρευνες και στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει πιθανότητα απόρριψης του μοσχεύματος από τον ανθρώπινο οργανισμό. Εξάλλου, γι’ αυτό και τα μοσχεύματα λαμβάνονται από γενετικά τροποποιημένους χοίρους, για να μειωθεί το ενδεχόμενο απόρριψης τους από το ανθρώπινο σώμα.

Πρόκειται για ένα βήμα στην ιατρική που θα ανακουφίσει πολλούς πολίτες, αφού μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής 100,000 άνθρωποι κάθε χρόνο βρίσκονται στις λίστες αναμονής για μεταμόσχευση, ενώ άλλοι 6,000 συνάνθρωποι μας χάνουν τη ζωή τους προτού υποβληθούν σε επέμβαση. 

Περισσότερα στο βίντεο που ακολουθεί:Το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1 Ελλάδος για μεταμόσχευση νεφρού από χοίρο σε άνθρωπο:

Θέκλα Γεωργίου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.