Λοϊζίδου: Η επεξεργασία δεδομένων για στατιστικούς σκοπούς επιτρέπεται

H ανακοίνωση της αναφορικά με τη διαδικασία Απογραφής Πληθυσμού

Η επεξεργασία δεδομένων για στατιστικούς σκοπούς επιτρέπεται, εφόσον γίνεται πάντοτε, στα πλαίσια της νομιμότητας και της αναλογικότητας, αναφέρει, σε ανακοίνωση της, η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου.
 
Σε ανακοίνωση της αναφορικά με τη διαδικασία Απογραφής Πληθυσμού, η κ. Νικολαΐδου αναφέρει ότι «το Γραφείο μου είναι σε διαβούλευση με τη Στατιστική Υπηρεσία και άλλες Αρχές, για την ενδεχόμενη δημιουργία ενός δυναμικού μητρώου πληθυσμού ώστε, στο μέλλον, να μην χρειάζεται οι απογραφές να γίνονται με τις παραδοσιακές τηλεφωνικές ή κατ’ οίκο συνεντεύξεις, που επιβαρύνουν το κοινό».
 

Σημειώνει ότι σύμφωνα με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων, η επεξεργασία δεδομένων για στατιστικούς σκοπούς επιτρέπεται, εφόσον γίνεται πάντοτε, στα πλαίσια της νομιμότητας και της αναλογικότητας.
 
Προσθέτει ότι η διαδικασία απογραφής πληθυσμού που διεξάγει η Στατιστική Υπηρεσία, προβλέπεται από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό (ΕΚ) αρ. 763/2008 και διενεργείται ταυτόχρονα σε όλα τα Κράτη Μέλη της ΕΕ, σύμφωνα με τις εθνικές τους νομοθεσίες.
 
Αναφέρει, επίσης, πως η εν λόγω διαδικασία έτυχε διαβούλευσης και έγκρισης από το Γραφείο της.
 
«Όπως αναφέρεται και στις ανακοινώσεις της Στατιστικής Υπηρεσίας αλλά και στο έντυπο της Απογραφής Πληθυσμού που είναι διαθέσιμο και στο διαδίκτυο, στην Κύπρο, η απογραφή διεξάγεται σύμφωνα με τον περί Επίσημων Στατιστικών Νόμων του 2021», προσθέτει.
 
Σημειώνει ότι σύμφωνα με τις εθνικές τους νομοθεσίες, τα Κράτη Μέλη μπορούν να επιλέγουν το αναλογικό μοναδικό αναγνωριστικό στοιχείο που είναι απαραίτητο για τους σκοπούς της απογράφης. Στην Κύπρο, όπου η απόκτηση Δελτίου Ταυτότητας (ΔΤ) είναι υποχρεωτική, το στοιχείο αυτό είναι ο αριθμός του ΔΤ.
 
«Σε χώρες όπου η έκδοση ΔΤ δεν είναι υποχρεωτική, για τους σκοπούς της απογραφής δυνατό να χρησιμοποιείται άλλο αναλογικό μοναδικό αναγνωριστικό στοιχείο», καταλήγει.

ΚΥΠΕ

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.